Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Végéhez közeledik a lakáspiaci szárnyalás?

Március 24-26. között tartják a Lakás 2017 kiállítás és vásárt a Millenárison, amelynek része a 24-i Lakás konferencia. Ennek apropóján a Portfolio Ingatlan első alkalommal készítette el a hazai lakáspiaci hangulatról szóló felmérését, melynek során a szakma leghitelesebb szereplőinek véleményére voltak kíváncsiak a piacon az elmúlt és a következő hat hónapban várható árakról és a jellemző trendek alakulásáról. A beérkezett válaszokon az látszik, hogy a szakértők egyre óvatosabbak a várható növekedéssel kapcsolatban, bizonyos szegmensekben pedig már egy stabilizálódó piacot vizionálnak - összegezte a Lakás 2017 és a Portfolio közös elemzése.

A Portfolio által szervezett Lakás Konferencia 2017 egyik kiemelt témájaként a hazai lakáspiac és az új építésű lakóparkok előtt álló lehetőségekkel és kihívásokkal foglalkozunk. Az árakkal kapcsolatban elkészítettük a Lakáspiaci Hangulatfelmérést, melyben a hazai ingatlanszakma legnevesebb szakértői osztották meg várakozásaikat az árak és a főbb lakáspiaci mutatók alakulásáról. A kutatás teljes hosszában a Portfolio Ingatlan oldalán olvasható.

A felmérésből kiderül, hogy az eddigi növekedés enyhülését várják a szakértők a lakáspiac szinte minden területén, országosan azonban jelentős különbségek vannak. Míg Budapesten a használt és az új építésű lakások ára - kisebb ütemben - tovább emelkedhet, addig a családi házak estében fokozatosan megállhat a növekedés. A budapesti lakásbérleti díjak ugyancsak tetőpontjukhoz közelítenek, a vidéki városokban mért - eleve kisebb ütemű - árnövekedés pedig tovább szelídülhet, miközben a kistelepülések többségénél az árak további stagnálása várható. A községek lakásárainak Budapesthez történő felzárkózására tehát nem mostanában kerülhet sor.

Végéhez közeledik a lakáspiaci szárnyalás?

A megkérdezett szakértők 90 százaléka a budapesti tégla és panellakások esetében is áremelkedésre számít a következő 6 hónap során. Ennek mértéke azonban alacsonyabb lehet az előző félévben tapasztaltnál. Ugyanez a fővárosi családi házakról már nem mondható el, ott a megkérdezettek kevesebb, mint harmada vár csak további áremelkedést, a többség szerint lassan megállnak az árak.

A megyeszékhelyek társasházi lakásaival kapcsolatban csak a szakértők 60 százaléka gondolja, hogy tovább nőhetnek az árak, míg a családi házaknál mindössze minden ötödik szakértő számít további áremelkedésre. A kisebb városokkal és községekkel kapcsolatban szinte mindenki pesszimistább volt, a megkérdezettek mindössze 10 százaléka számít csak áremelkedésre.

"Az általános piaci optimizmus összességében továbbra is megvan, bár többségében még mindig Budapestre korlátozódik. A lakáspiac hanyatlásától egyelőre nem kell tartani, ám a megkérdezett szakemberek egyetértenek abban, hogy az elmúlt két-három év töretlen optimizmusa fokozatosan alábbhagy majd, így az árak növekedése is egyre mérsékeltebb lesz." - tette hozzá Ditróy Gergely, a Portfolio Ingatlan vezetője, a Lakás 2017 szakértője.

A felmérés további részleteit a Portfolio Ingatlan pénteken megjelenő cikkében lehet elolvasni.

Forrás

Főlap Ingatlan Végéhez közeledik a lakáspiaci szárnyalás?

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1139
Cikkmegtekintések találatai
332962

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 65 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz