Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Több millió forintot is lehet spórolni a lakásvásárláson

Budán a 2. és a 12. kerületben lakók nincsenek könnyű helyzetben, ha a korábbi használt lakásukat új ingatlanra cserélnék. Az árakban tapasztalható különbséget ugyanis az állami támogatássokkal sem lehet egyszerűen áthidalni. Így aki budai hangulatú, zöld környezetre vágyik inkább déli irányban, akár városhatáron kívül nézelődik. Itt jóval alacsonyabb árakon lehet ugyanis új lakáshoz jutni, ami több millió forint megspórolását jelentheti. A kereslet irányát a fejlesztők is érzékelik, nem véletlen, hogy a fenti terület az egyik legnépszerűbb beruházási célpontnak számít körükben. Ráadásul a terület közlekedése az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően igazán kedvezővé vált, ami tovább fokozza a terület népszerűségét.

A dél-budai régió lehet az új favorit


Az új lakásokra vonatkozó áfa 5 százalékosra csökkentésének köszönhetően felpörögtek a lakásépítések hazánkban, melynek fő gócpontját a főváros és annak agglomerációja jelenti. Mivel az intézkedés a tavaly év elejétől él, így a beruházások is akkortól gyorsultak fel. A projektek megvalósításának azonban idő kell, így az új lakás számokban tavaly még csak kisebb növekedés volt tapasztalható. Az idén és jövőre azonban ugrásra lehet számítani az elkészült otthonok számát illetően.

Jelenleg a Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint több mint 16 ezer lakás építését tervezik középtávon Budapesten 4 vagy ennél nagyobb lakóprojektekben. Ezek körülbelül háromnegyede Pesten készül, negyedük pedig Budán található. Ez utóbbi gyengébb szereplése nem a népszerűtlenségének köszönhető, vagy annak, hogy kiábrándultak volna a zöld környezetből a vásárolók, hanem egyszerűen a magas fejlesztési telekárak miatt több kerületben is szinte aranyáron várják a vásárlókat az új lakások, amit sokan nem engedhetnek meg maguknak. A kisebb fizetőképes kereslet miatt pedig kevesebb a beruházás is. A fejlesztők így inkább az alacsonyabb telekárú, és ezáltal megfizethetőbb Dél-Budára koncentrálnak a projektjeikkel. A 11. kerületben 2600 lakás felhúzását tervezik például a közeljövőben, de az agglomerációban is jelentős építkezés zajlik, a Tópark 'BE MY CITY' elnevezésű projekt keretében 350 lakást húznak fel várhatóan 2018 első negyedévére. Ez utóbbit - köszönhetően a kiegészítő, egyéb funkcionális fejlesztéseknek - egyébként Biatorbágy városközponttá nyilvánította, ezzel is jelezve a beruházás komplexitását.

Több millió forintot is lehet spórolni a lakásvásárláson

Forrás: Tópark 'BE MY CITY'


A lakástámogatási rendszer pozitív változásai miatt jellemző, hogy sokan fordultak a használt lakásoktól az új ingatlanok felé, hogy kihasználják a sokkal magasabb állami támogatási összeget. Akik Budán, főként a 2. vagy 12. kerületben szeretnék a korábbi használt lakásukat újra cserélni azonban nincsenek könnyű helyzetben, még az állami milliókkal együtt is sokak számára ez lehetetlen vállalkozásnak tűnhet. A magas árak láttán így sokan inkább a jobban megfizethető dél-budai városrészeket vagy agglomerációt választhatják helyette. A korábban megszokott nyugodt, zöld környezetről azonban vélhetően nehezen mondanak le, így a déli területeken is hasonló elhelyezkedést keresnek. Ennek megfelelően a 11. kerület jelentős része kieshet a vásárlók látószögéből, illetve hajlandóak lehetnek a várost maguk mögött hagyva új otthont keresni, ahol ugyanakkor még a megfelelő infrastruktúra is biztosított a számukra.

Mennyiért lehet lakást venni?


Jelenleg a 11. kerület hegyvidéki területein nagyon változatos árakon lehet új lakást vásárolni, az elhelyezkedéstől és a lakások felszereltségétől függően 600 ezer és 1,3 millió forint között mozognak az árak. Az agglomerációs projektek közül a Tóparknál kínált 30 és 150 négyzetméteres lakásokból 23 és 123 millió forint között lehet válogatni. Az előbb említett árak bár nem tűnnek kevésnek, ugyanakkor még mindig sokkal kedvezőbbek, mint Buda más elit helyszínein. A 2. és 12. kerület áraival összehasonlítva igazán versenyképesnek számítanak, az említett két területen ugyanis sok esetben 1 millió forint felett alakulnak a négyzetméterárak, sőt akár a 2 millió forintot is átléphetik.

Jelentőset javultak a közlekedési kapcsolatok


Dél-Buda és a dél-budai agglomeráció közlekedési helyzetén sokat lendített a 4-es metró elkészülése. Ennek köszönhetően egy rövidebb busz út, és a gyors metró út után könnyen elérhető a belváros a korábbi csak buszos megközelítés helyett. A Tópark például saját ingajáratot üzemeltet majd 'Tópark Expressz' néven a kelenföldi pályaudvar és a városközpont között, mellyel 10 perc alatt el lehet érni a metrót. De a Kelenföldi pályaudvar közelsége miatt a vonattal utazóknak is számos lehetősége van. Mivel Dél-Buda fontos irodapiaci lokációnak számít, így akár még a belvárosig sem kell elmenni, ha a munkahelyre akar valaki bejutni, amelynek köszönhetően egy dél-budai elhelyezkedésű otthon ideális választás lehet sokak számára.

A cikk megjelenését a Lavinamix Kft. támogatta.

Forrás

Főlap Ingatlan Több millió forintot is lehet spórolni a lakásvásárláson

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1138
Cikkmegtekintések találatai
327674

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 89 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz