Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Lassan a használt lakásokat is új áron mérik

Hiába emelkedik tovább az új építésű lakások ára, a használtaké kissé gyorsabban növekszik, így mérséklődik az árkülönbség a két kategória között - derül ki az Otthontérkép friss felméréséből.

Budapesten 2015 vége és 2016 vége között 18%-kal nőttek az új és használt lakásokra együttesen vonatkozó kínálati átlagárak. A legdrágábbnak Budán továbbra is az I., II., XII. kerület, Pesten pedig a fővárosi listát jó ideje vezető V. kerület számít. Az új építésű, illetve az összes használt lakás típus közötti árkülönbség az elmúlt egy év során kezdett erősebben csökkenni. Az új és az újszerűek összevetésében idén márciusra harmadára esett a különbség 2016 első negyedévéhez képest, az újak és a jó állapotúak esetében pedig 20 %-ról 13%-ra csökkent az arány.

Lassan a használt lakásokat is új áron mérik


Egyre több olyan magánhirdetést lehet olvasni, amelyeknél a használt lakások tulajdonosai a környék új beruházásaira hivatkozva a kerületrész teljes megújulását ecsetelik. A hirdetésekből kirajzolódó kép szerint az újszerű vagy jó állapotú otthonok különösen az új építésű lakóparkok és társasházak közelében drágultak, élvezve ezen beruházások árfelhajtó hatását. Mindkét csoportnál mintegy 70 ezer forinttal emelkedtek az átlagos négyzetméterárak egy év alatt. A VIII., a IX. és a XIII. kerület is jó példa erre. Mindhárom városrészben több jelentős beruházás zajlik, a lakásépítkezéseken kívül folytatódik az irodai és kiskereskedelmi infrastruktúra megújulása, közterületek és egyes közintézmények fejlesztése. Figyelemre méltó eközben, hogy érdemben nem mérséklődött az árkülönbség a tégla lakások és a panelek között, viszont utóbbiak kínálati ára már nagyon közelít ahhoz a magas határhoz (55 m2-es lakásért 20-22 millió forint), amikor a vevőjelölt inkább választja a nagyobb értékű tégla lakást, még ha az kicsivel drágább is.

Lassan a használt lakásokat is új áron mérik

"A két csoport közötti árkülönbség csökkenése akkor folytatódhat, ha az új építésű otthonokra vágyók - az önerő előteremtésére törekedve - a mostaninál nagyobb arányban dobják piacra saját, nem feltétlenül jó állapotú lakásaikat, s ezáltal növelik a teljes használt-lakás kínálatot, ami először az áremelkedés lassulását, majd az árak stagnálását, idővel akár kisebb csökkenését is hozhatja a használtaknál. Arra számítunk, hogy tovább differenciálódik a használtlakás-piac, növekszik az árkülönbség az újszerű vagy felújított, de jó helyen lévő, illetve a közepes vagy rossz állapotú lakások között." - mondta el Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

Lassan a használt lakásokat is új áron mérik

Kínálati átlagárak a fővárosi kerületekben 2017 Q1 (ezer Ft/m2)

Forrás

Főlap Ingatlan Lassan a használt lakásokat is új áron mérik

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1139
Cikkmegtekintések találatai
332969

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 67 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz