Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Esélyük sincs kitörni a nyomorból az ország legolcsóbb utcáiban élőknek

Esélyük sincs kitörni a nyomorból az ország legolcsóbb utcáiban élőknek
Az utóbbi években az ingatlanpiac szárnyalásáról, az árak emelkedéséről szólnak a hírek, legtöbbször az ország kiugróan drága lakásai kerülnek reflektorfénybe, a valódi luxus mellett viszont vannak olyan országrészek, amiket elkerült a fellendülés. Arra voltunk kíváncsiak, hogy melyik települések, azon belül melyik utcák azok, ahol akár százezrekért is lakáshoz lehet jutni és mit jelent mindez a budapesti árak szempontjából.

A KSH adatai szerint 2016-ban tíz olyan utca volt Magyarországon, ahol a megvalósult adásvételek átlagára nem érte el a 30 ezer forintot négyzetméterenként. Ezek többsége Borsod megyei település, de például Komló, Salgótarján és Szigetvár egy-egy utcája is szerepel a listán.

Az ország legolcsóbb utcája az ózdi Kisamerika sor lett, ahol a lakások négyzetméterára tavaly éppen csak elérte a 20 ezer forintot. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy vannak az országban ennél is olcsóbb utcák, a KSH viszont csak azokat az utcákat nézte, ahol 2016-ban ingatlan adásvétel történt.

Kínálati árak


Az ingatlan.com kínálatában fajlagos árakat nézve feltűnnek ennél is olcsóbb házak. A kínálat alapján akár már 300 ezer forintért - négyzetméterenként 5-10 ezer forintért - is ingatlanhoz lehet jutni, ezek azonban omladozó, rendkívül rossz állapotú - bontásra ítélt - házak, ahol az ár inkább a hozzá tartozó telekre vonatkozik szemben a rajta lévő épülettel. Az épületek állapota miatt ilyen esetben a komfortfokozatról sem érdemes beszélni, viszont a telek mérete és elhelyezkedése miatt alkalmanként így is gazdára találnak.

Mi a probléma mindezzel?


A kiugróan alacsony ingatlanárak leginkább akkor jelentenek problémát, ha az ott élők másik helyre költöznének. Nem feltétlenül Budapestre kell gondolni, sokszor egy községből a járásközpontba, vagy egy kisvárosból a megyeszékhelyre történő költözést sem lehet finanszírozni a meglévő lakás eladásából, ezek ugyanis korlátozottan forgalomképes ingatlanok, amelyekre még a nyomott áron is nehéz vevőt találni, így lényegében az ott élők számára megszűnik az országon belüli mobilitás. Az ott lakóknak esélyük sincs a költözésre, mivel ingatlanuk értéke Magyarország drágább településein mindössze egy-két négyzetméterre lenne elég. Az említett ózdi utcában például egy 50 négyzetméteres ikerházfél alig több, mint 1 millió forintot ér, amiből Budapesten az olcsóbb kerületekben is legfeljebb három négyzetméternyi lakás jönne ki, míg a kelet-magyarországi megyeszékhelyeken is maximum 10-15 négyzetméter.

További információkért kattints a képre!


Hol marad a felzárkózás?


Nemrég jelent meg egy elemzés arról, hogy a vidéki lakásárak is elkezdtek felzárkózni Budapesthez, ez ugyanakkor meglehetősen területspecifikus, és egyelőre egyáltalán nem biztos, hogy tartós jelenségről van szó.
2017.11.05 13:10 Fordulat a vidéki lakáspiacon - Indulhat a felzárkózás?

Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép alapján például még az idén is Budapest drágult legnagyobb ütemben, noha a községek sem maradtak le sokkal. Ez alapján tehát még nem lehet kijelenteni azt, hogy az árkülönbségek csökkennének, de ha meg is valósulna a közeledés, egy 20 ezer forintos ózdi és egy 412 ezer forintos budapesti négyzetméterár még akkor is fényévekre van egymástól.

Forrás

Főlap Ingatlan Esélyük sincs kitörni a nyomorból az ország legolcsóbb utcáiban élőknek

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1195
Cikkmegtekintések találatai
386458

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 21 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz