Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Budapest a TOP 10 befektetési célpont között!

Hatodik egymást követő évben lett London a legvonzóbb befektetési célpont az európai ingatlanpiacon - derült ki a CBRE befektetési felméréséből, amelyet a világ legnagyobb ingatlanos eseményén, a 2017-es MIPIM-en mutatott be. 2017-ben a válaszadók 17 százaléka Londont jelölte meg kedvenc befektetési piacaként, Berlin a negyedikről a második helyre ugrott a BREXIT hatására, Budapest pedig Frankfurttal és Münchennel együtt a tizedik helyen áll.

Lakás Konferencia 2017

A Portfolio által szervezett Lakás Konferencia 2017 egyik kiemelt témájaként a hazai lakáspiac és az új építésű lakóparkok előtt álló lehetőségekkel és kihívásokkal foglalkozunk, részletezve az árak, a támogatások, a hitelek, a műszaki fejlődés lehetőségeit és irányait, illetve a szektort komolyan érintő munkaerőpiaci kihívásokat. A Portfolio LAKÁS 2017 kiállítás és vásár kísérőrendezvénye március 24-én kerül megrendezésre.

A befektetők szerint az ingatlanok vásárlását fenyegető legnagyobb kihívást a rendelkezésre álló kínálat és az árazás jelenti ma Európában. Az első 10 legvonzóbb város közül kiesett tavaly óta Hamburg, Milánó és München, Párizs pedig az ötödik helyezett maradt, az ingatlanok agresszív árazása és a potenciális politikai kockázatok ellenére is. Ugyanekkor Oslo és Stockholm új belépő a top10-es listába, megerősítve a befektetők Skandinávia iránt érzett érdeklődését.

Budapest a TOP 10 befektetési célpont között!

Bár a befektetők Londont nevezték meg a legvonzóbb városnak, a legvonzóbb ország az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) térségében 22 százalékkal továbbra is Németország, míg az Egyesült Királyság (20%) lett a második. Mindkét ország javított a tavalyi eredményéhez (17%, illetve 15%) képest, mert a befektetők értékelik a piacok magas likviditását és transzparenciáját. Skandinávia a tavalyi hetedik helyéről a szavazatok 10 százalékával bekerült az első háromba, amely eredmény nem is meglepő a tavalyi jelentős ingatlanbefektetési aktivitást tekintve.

Budapest a TOP 10 befektetési célpont között!

A befektetők továbbra is nagyobb érdeklődést mutatnak az ingatlanok vásárlása, mint eladása iránt. A CBRE kutatása szerint a befektetők 85 százaléka legalább annyit költene befektetésekre, mint 2016-ban, 41 százalékuk pedig többet. Az irodaingatlan maradt a legvonzóbb ingatlantípus, bár előnye a többi szektorhoz képest csökkent. Az irodákat követik az pari/logisztikai ingatlanok, amely szektort olyan strukturális változások támogatnak, mint az e-kereskedelem beépülése az ellátási láncba, illetve a logisztikai központok fejlesztése, mint intézményi befektetés.

A kutatást a Portolio Ingatlan megkeresésére Borbély Gábor MRICS, a CBRE Kutatási és Tanácsadási vezetője az alábbi elemzéssel egészítette ki:

Budapest a TOP 10 befektetési célpont között! A 2016-os év enyhe korrekciójával együtt is, a világon ma minden eddiginél nagyobb tőke keresi a helyét ingatlanban. Ez részben adódik az alternatív befektetési lehetőségek (különösen a kötvénypiac) alacsony hozamaiból, részben pedig az ingatlanpiac globalizálódásából, amire a cannes-i MIPIM rendezvény újra és újra rámutat. Ennek a két oknak a következményeként ma a határokon átnyúló befektetések térbeli struktúrája bonyolultabb, mint valaha.

Vegyük például a német befektetőt, aki a magasabb hozam reményében hazáján kívül kívánja befektetni egy részét annak az óriási vagyonnak, ami a német háztartások megtakarításaiból az ingatlanalapoknál felhalmozódik. A verseny az ilyen befektetők figyelméért egyre több dimenzióban jelentkezik az országok és az eszközök között, amihez az ingatlanpiac transzparenciájának növekedése kétségkívül hozzájárul. Ma egy alapkezelő nem csak arról dönthet, hogy Frankfurtban vesz-e irodát vagy mondjuk Budapesten - ahol érdemben magasabb a megtérülés - hanem mérlegelheti kisebb nyugat-európai városok irodaházait is. Emellett mehet valamilyen egzotikus távoli országba, de iroda helyett nyugdíjas otthont vagy golfklubot is nézhet, vagy beszállhat egy átfogóbb városfejlesztési projektbe - mindezt a magasabb hozam reményében. Amikor a hazai hozamszintet értelmezzük, fontos tisztában lenni a lehetséges befektetések széles, globális palettájával.

Ugyanakkor a magyar ingatlanbefektetési forgalom további növekedése mellet szól a befektetési politika azon triviális része, ami egyszerű automatizmusokon alapul. Magyarország megítélése óriásit javult az elmúlt években, illetve a hitelminősítők tavalyi felértékelése után a hazai ingatlanok automatikusan célpontjává váltak azon befektetőknek is, akik eddig pusztán azért nem vásárolhattak nálunk, mert a befektetési minősítés nem volt megfelelő. Amint ez az adminisztratív korlát elhárult, máris visszakerült Budapest a lehetséges választások közé.

Összességében megnőtt a torta, így a kicsi szelet is nagyobb lett - mondhatnánk arra utalva, hogy nem feltétlenül a kétségkívül igen vonzó hazai fundamentumok csábítják most ide a befektetőket, hanem egyszerűen a bővebb globális likviditásból több csorog hazánkba is. Magyarország mint vonzó megtérüléssel kecsegtető célpont további növekedésre számíthat, ameddig a nemzetközi hangulat és befektetési kedv nem romlik - ennek pedig idén nyomát sem láttuk a MIPIM optimista kavalkádjában.

Forrás

Főlap Ingatlan Budapest a TOP 10 befektetési célpont között!

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1139
Cikkmegtekintések találatai
332458

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 74 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz