Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Megőrültél, hogy lakást veszel? - Nyomós érvek szólnak ellene!

A jelenlegi lakáspiaci feltételek között szinte minden a lakásvásárlókat segíti, ugyanakkor a lakosság több mint 10 százaléka mégis bérelt lakásban lakik. Ez az arány ugyan a nyugat-európai országokhoz képest meglehetősen alacsony, az elmúlt években azonban növekedés tapasztalható benne. Annak ellenére, hogy ilyen kedvezőek a lakásvásárlás feltételei, mégis miért döntenek egyre többen a bérlés mellett? Jellemző, hogy a bérelt lakásban élők aránya a legalacsonyabb és a legmagasabb jövedelmi csoportokban a legmagasabb, akiket természetesen eltérő okok vezérelnek a döntésben. Előbbieket a vásárlás lehetőségének hiánya tereli a bérlés felé, míg a magas jövedelműek a mobilitás, vagy az egyéb befektetéseik magas hozamai miatt nem vásárolnak.

Magyarországon hagyományosan nagyon magas a lakástulajdonlás aránya, az emberek közel 90 százaléka saját maga által tulajdonolt lakásban lakik, míg a bérlést sokan csak és kizárólag átmeneti megoldásnak tartják. Bár a bérlakásban lakók aránya valóban kicsi, azért összesen mégis több százezer embert érint a bérlés mint lakhatási megoldás.

Jellemző, hogy a bérlés aránya a jövedelmi helyzet szerint egy U alakú görbével írható le, vagyis a legmagasabb és a legalacsonyabb háztartási jövedelemi csoportokban a legmagasabb a magánbérlés aránya, míg a közepes jövedelmi kategóriában a legalacsonyabb. A legalacsonyabb és a legmagasabb jövedelemmel rendelkezőket azonban eltérő okok vezérelik, mikor a saját lakástulajdon helyett inkább a bérlés mellett döntenek, annak ellenére, hogy a hazai piacon a bérleti díjak és lakásárak aránya, illetve a kedvező hitelezési feltételek miatt a számítások is sok esetben a vásárlást teszik a racionálisan helyes döntéssé.

Megőrültél, hogy lakást veszel? - Nyomós érvek szólnak ellene!


Mégis kiknek célszerű a bérlést választani?


1. Szükségük van mobilitásra, kevés ideig élnek egy helyen


Az egyik ilyen érv lehet, ha aránylag mobilak akarunk maradni, a lakásvásárlás ugyanis jelentős kezdeti költségekkel jár, mint az illetékfizetés, vagy a felújítás, lakásberendezés költsége. Minél hosszabb ideig élünk ugyanis egy adott ingatlanban, relatíve annál hosszabb időtávra oszlanak el a vásárláskezdeti költségei. A Zillowsztorik mellékleteként megjelent Lakáspiaci Mozaik szerint például legalább 2,5-4 évig az adott otthonban kell élni ahhoz, hogy megérje a lakás megvásárlása mellett dönteni.

A mobilitást kedvelő csoportba tartozhatnak a hazánkban munkát vállaló külföldiek, akik nem letelepedési céllal érkeztek Magyarországra, hanem egy cég bizonyos pozícióját töltik be néhány évig. De ugyancsak inkább a bérlés mellett érdemes döntenie, az olyan magyar munkavallóknak is, akik a közeljövőben más városban, vagy akár országban szeretnék kipróbálni magukat a munkaerőpiacon, így szintén pár évnél nem élnének tovább az adott helyszínen. A bérlés lehet a jó megoldás azok számárai is, akik csak a munkahelyükhöz sétatávolságon belül vagy legalábbis nagyon közel tudják elképzelni az otthonukat, így egy városon belüli munkahelyváltás esetén is elköltöznének.

2. Nem akarnak elköteleződni


Egy lakásvásárlás komoly elköteleződést jelent, mint a korábbiakban írtuk a számítások szerint 3-4 évig nem igazán érdemes elköltözni. De még nagyobb elköteleződést feltételez, ha hitellel vásároljuk meg az adott ingatlant, és mondjuk 10-20 évre eladósítjuk magunkat. A másik ok tehát, ami miatt néhányan a vásárlás helyett a bérlést választhatják, hogy nem akarnak egy ilyen hosszú időtávra szóló terhet a nyakukba venni. A bérlés esetén ugyanis, ha hirtelen anyagi problémáink akadnak, elég egy sokkal olcsóbb környékre költözni, míg a hiteltörlesztő részleteken sokkal nehezebb gyorsan változtatni. Természetesen opció lehet a lakás eladása, de ez egyrészt nem megy egyik napról a másikra, másrészt ha nincs időnk kivárni a megfelelő vevőt, akkor akár ár alatt vagyunk kénytelenek értékesíteni az ingatlanunkat.

3. Kinek kellenek a gondok?


Többeket visszariaszthat az is a vásárlástól, hogy a saját lakástulajdon nagyobb felelősséggel is jár. Nekünk kell gondoskodnunk a különböző felújításokról, vagy hibák kijavításáról, míg bérlés esetén a nem a használatból fakadó problémákat elméletileg a tulajdonosnak kell orvosolnia. Melyek között akár igen fájdalmasak is lehetnek, mint egy hirtelen elromló kazán jobb esetben cseréje, rosszabb esetben akár teljes fűtési rendszer átalakítása.

4. Más befektetéseik sokkal többet hoznak


A magasabb jövedelmi kategóriába tartozó, nem a lakásvásárlást választók másik csoportját azok alkothatják, akik pénzüket más befektetésben tartva magas hozamokat realizálnak. Ebből a magas hozamból pedig könnyedén kifizethetik a bérleti díjat, amit a bérelt ingatlanért fizetniük kell, miközben a nyereség többi része a vagyonukat gyarapítja.

5. Nincs pénzük saját lakásra


Az alacsonyabb jövedelmi kategóriában a bérlés sokkal inkább a lehetőség hiányából ered, vagyis sokaknak már ahhoz sincsen elegendő tőkéje, hogy egy hitelfelvételhez szükséges önerőt biztosítsa. Bár a CSOK-nak köszönhetően állami támogatásból is biztosítható az önerő, illetve a lakás vételárának jelentős részét fedezni képet az otthonteremtési támogatás - különösen vidéken - a túl alacsony jövedelem egyesek számára mégsem teszi lehetővé a hitelhez jutást,(a megfelelő jövedelem-hiteltörlesztés arányt nem érik el) így csak a bérleti piacon tudják megoldani a lakhatást.

Mi motiválja a leginkább a bérlőket és a vásárlókat?


Ezeket a motivációkat tükrözte a Portfolio korábbi felmérése is, mikor arra voltunk kíváncsiak, hogy ki az, aki a lakásbérlést választja vagy választaná az olvasóink közül a lakásvásárlás helyett. A felmérésben résztvevők körében különösen magas volt a bérlés mellett voksolók aránya, 46 százalékuk választaná megoldásként, míg országos átlagban csak valamivel több, mint 10 százaléka él az embereknek bérelt lakásban.

Megőrültél, hogy lakást veszel? - Nyomós érvek szólnak ellene!


A felmérésből látszik, hogy a bérlést választókat főként két tényező motiválja, közel 40 százalékuk a nagyobb mobilitás és a kevesebb gond miatt bérel, vagy bérelne lakást, míg 50 százalékuknak a bérlés azért opció, mert nincs elegendő pénzük a saját lakás vásárlására. Közel a válaszadók 54 százaléka egyáltalán nem választja, vagy nem választaná a saját lakás helyett a bérlakást, a legtöbbek szerint azért, mert a lakbért kidobott pénznek tartják, de szintén sokan jelölték meg válaszként, hogy a lakás jó befektetésnek számít, összesen a válaszadók 11 százaléka pedig mindig is saját lakásban lakott, amelynek kényelméről nem is mondana le.
Megőrültél, hogy lakást veszel? - Nyomós érvek szólnak ellene!
Megőrültél, hogy lakást veszel? - Nyomós érvek szólnak ellene!OTP Ingatlanpont Budapest III.
Megőrültél, hogy lakást veszel? - Nyomós érvek szólnak ellene!FAY 85

Forrás

Főlap Ingatlan Megőrültél, hogy lakást veszel? - Nyomós érvek szólnak ellene!

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1134
Cikkmegtekintések találatai
326958

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 86 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz