Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Elfogytak az üres területek Budapest környékén

Magyarország ipari ingatlanpiaca 2017 első félévében 5,5 százalékos üresedési rátát ért el, ami rekord alacsony értéknek számít a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) által bevezetett mérések óta. Az összesen 1,95 millió négyzetméter modern logisztikai ingatlanállományból jelenleg kevesebb, mint 73 ezer négyzetméternyi terület áll üresen Budapesten és az agglomerációban, és mindössze négy "A" kategóriás épületben található 5 ezer négyzetméternél nagyobb, egybefüggő raktárterület - derül ki a Colliers legújabb elemzéséből.

A limitált kínálat az elmúlt évek területfelszívásának, valamint a korlátozott számú folyamatban lévő vagy építési engedéllyel rendelkező spekulatív fejlesztés eredménye, mondta Beck Tamás, a Colliers International ipari ingatlan üzletágának igazgatója. Az építőipari munkaerőhiány hatására növekedtek a munkaerő költségek, ennek köszönhetően pedig a teljes építési költség is, egy-egy jelentősebb projekt esetében pedig az építési idő meghaladhatja a 8 hónapot. Továbbá hiány van úgynevezett "plug and play", azaz jól előkészített fejlesztési területekből, amelyeken rövid időn belül megindítható lenne egy új fejlesztés. Jelenleg a nettó bérleti irányárak a big-box logisztika esetében 3,6 - 3,9 euró között mozognak havonta négyzetméterenként, míg a városi logisztika esetében 4,5 - 5,5 euró között van ugyanez.

A fejlesztési aktivitás fellendülését jól tükrözi, hogy 2016 második és 2017 első felében már öt új projekt átadásra került összesen 50 ezer négyzetméter bérbeadó területtel, ez év végéig pedig további bő 50 ezer négyzetméter átadása várható (Inpark Páty, East Gate Business Park és Budapest Dock Szabadkikötő). Ám ezek a spekulatívnak tűnő épületek végül jellemzően előbérleti ügylet keretében realizálódnak, így azok átadásakor nem jelennek meg elérhető üres területként a kínálatban.

Elfogytak az üres területek Budapest környékén

A piac általános erősödését jelzi, hogy már 2017 első félévében a bérleti tranzakciók meghatározó elemei voltak az új bérbeadások, bővülések és elő-bérleti szerződések, ugyanakkor az újonnan megvalósult új fejlesztések alacsony száma miatt továbbra is a meglévő bérleti szerződések megújítása dominált a piacon (65%).

A témáról részletesebben erre a linkre kattintva olvashatunk.

Forrás

Főlap Ingatlan Elfogytak az üres területek Budapest környékén

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1136
Cikkmegtekintések találatai
327425

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 62 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz