Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Azt hiszed csak a lakásokkal kereshetsz sokat? Érdemes itt is körülnézni

Míg a lakáspaicon nézelődve előbb-utóbb szinte mindenki találkozik az aktuális lakásárakkal és bérleti díjakkal, addig az ingatanpiac más szegmenseiben már nehezebb otthonosan mozogni. Befektetői szemmel azonban a lakáskiadás mellett érdemes más területekre is odafigyelni, mert elképzelhető, hogy a lakáskiadásnál magasabb hozamok is elérhetők például egy megfelelő helyen lévő üzlethelyiség kiadásával.

A legnagyobb ingatlanportálokon a kiskereskedelmi piacon mind méret mind ár szerint rendkívül széles a kínálat. A néhány százezer forintért kínált újságosstandtól az egymilliárd forintnál is drágább belvárosi luxusüzletekig minden típus megtalálható, így akár a lakóingatlanbefektetés alternatívájaként is szemezgethetünk az eladó üzlethelyiségek között.

Erre figyelj a hirdetésekben


A különböző kiskereskedelmi ingatlanok között nézelődve feltűnhet, hogy az üzlethelyiségeket sokszor jelentősen alacsonyabb áron kínálják, mint az adott környék lakásait. Ennek oka az, hogy a hirdetések egy részénél a tulajdonjog helyett a bérleti jogot kínálják eladásra, így ha túlzottam alacsony az ár, a hirdetésben általában a bérleti jog átruházásával találkozhatunk.

Budapesten a legolcsóbban kínált kiskereskedelmi ingatlan jelenleg egy XVIII. kerületi újságosstand, aminek 5 négyzetméteres alapterületét 1 millió forintért kínálják eladásra.

Azt hiszed csak a lakásokkal kereshetsz sokat? Érdemes itt is körülnézni

Forrás: ingatlan.com


Szintén a XVIII. kerületben áll az a 12 négyzetméteres - korábban zöldség-gyümölcs eladására kialakított - üzlet, ami jelenleg 2 millió forintért eladó. A hirdetés szerint az egység Fornetti vagy hírlap értékesítésére is kialakítható és víz, wc valamint klíma is van benne.

Azt hiszed csak a lakásokkal kereshetsz sokat? Érdemes itt is körülnézni

Forrás: ingatlan.com


Ha a belvároshoz közeledünk, a nagyobb forgalmú helyeken jelentősen emelkednek az árak. A Nagykörúton például egy utcai 6 négyzetméteres virágárus stand tulajdonjogáért 4,5 millió forintot kérnek, de ehhez még havonta 40 ezer forintnyi területfoglalási díjjal is számolni kell.

Azt hiszed csak a lakásokkal kereshetsz sokat? Érdemes itt is körülnézni

Forrás: ingatlan.com


Jó befektetés lehet ugyanakkor egy belvárosi felújítandó üzlethelyiség megvásárlása is, ezekből ugyanis a felújítás után sokféle tevékenységre alkalmas üzlet alakítható ki.

Ha a budai oldalra átmegyünk, a Bartók Béla út az egyik legforgalmasabb útvonal, ahol üzlethelyiségek százai állnak a vásárlók rendelkezésére. Itt azonban az árak is magasabbak, akár a 800 ezer forintos négyzetméterár sem ritka.

Üzlethelyiségek bevásárlóközpontban


A JLL adatai alapján 2016 végén 771 500 négyzetméternyi bevásárlóközpont volt Budapesten, míg országosan az állomány elérte az 1,36 millió négyzetmétert. Ebből következik, hogy a kínálatban sokszor bevásárlóközpontban található üzlethelyiséghez is hozzá lehet jutni.

A bevásárlóközpontokban a tipikus havi bérleti díj 20 és 70 euró között van négyzetméterenként, vagyis egy 50 négyzetméteres üzlethelyiség bérleti díja 300 ezer és 1 millió forint között alakul. Természetesen a különbség az épület elhelyezkedésétől és a forgalmától függ. A legismertebb bevásárlóközpontok szinte teljes bérbeadottsággal működnek, a külsőbb kerületek üzletházaiban viszont gyakrabban tűnnek fel eladó üzlethelyiségek.

A prémium bevásárlóutcákban - mint a Váci út - akár 90-110 euró is lehet a négyzetméterenkénti havi bérleti díj, míg a - főként az elővárosban található - retail parkokban mindössze 6-8 euró.

Mekkorák a hozamok?


A Cusman & Wakefield számításai szerint a Váci úti prémium szegmensben jelenleg 5,5 százalékos hozamok érhetők el, míg az egyéb belvárosi vagy bevásárlóközpontokban található üzleteken 6 százalékkal lehet kalkulálni. A városszéli retail parkokban ugyanakkor még 2017 tavaszán is 7,5 százalékos hozamot mért a tanulmány.

Hogy ez magasabb-e, mint az lakáspiacon elérhető hozam, az ezen a piacon is nagyban függ attól, hogy milyen funkcióval és mennyiért sikerül kiadni a befektetésre vásárolt ingatlant. Elképzelhető, hogy egy jó áron vásárolt lakás rövid távú bérbeadásával most magasabb hozamok érhetők el mint egy üzlethelyiséggel, befektetési szempontból mindenképpen érdemes a lakáspaicon túl a kiskereskedelmi ingatlanok között is nézelődni.

Forrás

Főlap Ingatlan Azt hiszed csak a lakásokkal kereshetsz sokat? Érdemes itt is körülnézni

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1283
Cikkmegtekintések találatai
433796

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 54 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz