Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Erős versenyben Magyarország - Így emelkedtek a szomszédban a lakásárak

Szinte mindenkit foglalkoztat a kérdés, hogy Magyarországon meddig mehetnek feljebb az ingatlanárak. A Duna House megvizsgálta az egyes környező- és nyugat-európai országok trendjeit, hogy esetükben milyen mértékű volt 2008 óta az áremelkedés, továbbá, hogy a jelenlegi árak mellett mekkora hozamokkal lehet kalkulálni egy befektetés esetén.

Az árvizsgálat bázisértéke 2008 eleje, így jól összevethetők a válság előtti, alatti és utáni értékek. Az árindex a legkisebb csökkenést Közép-Európában Csehországban mutatta, a vizsgált 9 év alatt ezek az értékek voltak a legkiegyenlítettebbek. 2008-hoz képest a legalacsonyabb indexérték Szlovéniában figyelhető meg, ahol jelenleg is csak 83 ponton áll, tehát még nem érte el a válság előtti szintet. Sőt, míg nálunk már 2014 elején elkezdődött a fellendülés, addig Szlovéniában még egy bő évig csökkenő értékek láthatók, a tartós növekedés pedig csupán 2015 második felében indult el.

Erős versenyben Magyarország - Így emelkedtek a szomszédban a lakásárak

Lakásárindex Magyarországon és a környező országokban (2008. Q1=100%), Forrás: Eurostat, Duna House


Szlovéniához hasonlóan Horvátországban sem közelítette meg az index a kiindulási szintet. Szlovákia félúton helyezkedik el Csehország és Magyarország magas, valamint Szlovénia és Horvátország alacsony értékei közt. A növekedés mértéke ugyan lényegesen elmarad a magyar értékektől, de a hazai növekedéssel egyidőben a szlovákoknál is emelkedni kezdett az index és ez néhány kisebb megingással a mai napig tart.

Csehországnál is magasabban jár az árnövekedés Németországban, melynek 130-as értéke magasan kiemelkedik. Németország különlegesnek számít abban a tekintetben is, hogy 2008 után nemhogy csökkent volna az index értéke, hanem - néhány minimális megingástól eltekintve - folyamatosan emelkedett. Az Egyesült Királyság 2017. első negyedévi értékét a csehek már megelőzték, Magyarország pedig egyre közelebb kerül hozzá.

Erős versenyben Magyarország - Így emelkedtek a szomszédban a lakásárak

Lakásárindex Magyarországon, Németországban és az Egyesült Királyságban (2008. Q1=100%), Forrás: Eurostat, Duna House


A vizsgálatba bevont országok közül Magyarországon még mindig kedvezők a hozamok, a Portfolio Ingatlan korábbi cikkében részletesen is megnézhetjük, hogy melyik fővárosban milyen hozamokra számíthatnak a befektetők.

2017.08.13 09:40 Fáj, hogy nehezen lehet saját lakásod? - Mások sokkal jobban szenvednek

Forrás

Főlap Ingatlan Erős versenyben Magyarország - Így emelkedtek a szomszédban a lakásárak

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1138
Cikkmegtekintések találatai
327612

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 44 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz