Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Hol van a több százezer üres lakás Magyarországon?

A lakásállomány egyik meghatározó szerkezeti mutatója az üres lakások aránya. A lakásszektor működését és a lakásállomány kihasználtságát jellemzi, milyen lakások, hol és miért nem hasznosulnak. A lakáspiac normális működése önmagában is feltételezi több-kevesebb üres lakás jelenlétét, mivel minden lakásváltoztatás átmeneti üresedéssel jár. Az üres lakások nagyobb aránya azonban általában szerkezeti problémákat jelez: a lakások nem ott vannak, ahol szükség lenne rájuk, vagy nem olyanok, amilyenekre igény mutatkozik. Lehet működési probléma is a háttérben, amikor valamilyen lakáspiaci mechanizmus vagy éppen annak hiánya jelenti a hasznosulás akadályát - derül ki a KSH "Miben élünk?" tanulmányából.

Az üres lakások aránya - amely az 1980-as évekig az 5 százalékot sem érte el - a rendszerváltás óta folyamatosan nő: 2001-ben 9,2, 2011-ben 10,9 százalék volt, 2015-re pedig 12,7 százalékra emelkedett és ezáltal a nem lakott lakások száma ma már 560 ezerre tehető.

A népesség városokba történő áramlását is jól mutatja, hogy a nagyobb városokban arányaiban kevesebb az üresen álló lakás, mint a kisebb népességű településeken. Míg Budapesten a lakásállomány 6 százaléka áll üresen, addig a 30 ezer főnél népesebb városokban mintegy 10 százalék ugyanez. Az 5 ezer fő alatti településeken ugyanakkor már több, mint 15, az 1000 főnél kisebb népességű községekben pedig közel 25 százalék az üresen álló lakások aránya.

Hol van a több százezer üres lakás Magyarországon?

Nem csak arányaiban, hanem ár szerint is nagyok a különbségek aközött, hogy egy lakás mennyi ideje áll üresen. A 12 millió forintnál értékesebb lakásoknak csak mintegy fele üres több mint egy éve, míg a 3 millió forint alatti kategóriában 4-ből 3 lakás ilyen. Egy költözésnél természetes, hogy akár egy-két hónapig is üres a lakás, az egy évnél is régebb óta üresen álló épületekre ugyanakkor inkább az érdeklődés hiánya jellemző. Ezek az épületek többnyire hátrányos helyzetű kistelepüléseken állnak és sokszor az állapotuk is olyan, hogy nem éri meg felújítani.

Hol van a több százezer üres lakás Magyarországon?


Forrás

Főlap Ingatlan Hol van a több százezer üres lakás Magyarországon?

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1138
Cikkmegtekintések találatai
327616

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 56 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz