Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Fáj, hogy nehezen lehet saját lakásod? - Mások sokkal jobban szenvednek

A budapesti lakások drágák. A budapesti lakások olcsók. Hogy a két állítás közül melyik az igaz, elsősorban attól függ, hogy Európán belül honnan nézzük a magyar lakáspiacot és figyelembe vesszük-e az adott árakhoz társuló jellemző béreket. Az alábbiakban a Numbeo térképén mutatjuk meg, hogy a tágabb környezetében mennyire számít drágának Budapest és mennyire éri meg a magyar lakáspiacon befektetni a pénzünket.

A vizsgálatban az egyes települések belvárosában elérhető hozamokat néztük meg, ami nem feltétlenül a legmagasabb érték az adott városon belül, viszont jó összehasonlítást ad ahhoz, hogy melyik fővárosban a legjobb ingatlanba fektetni a pénzünket.

Melyik város a legjobb befektetés?


Az ingatlanpiacon elérhető hozamokat nézve Budapest belvárosa még a megemelkedett lakásárak ellenére is átlagon felüli hozamokat kínál. Az áremelkedéssel párhuzamosan ugyanis a bérleti díjak is felmentek, részben a rövid távú turisztikai célú szálláshelykiadásnak köszönhetően. Összességében azonban vannak Budapestnél kedvezőbb hozamú fővárosok is Európában, ahol a nálunk jellemző nettó 4-5 százaléknál magasabb, akár 6-7 százalékos hozamok is elérhetők.

Fáj, hogy nehezen lehet saját lakásod? - Mások sokkal jobban szenvednek

Azokban a városokban, ahol magasabbak az árak, alacsonyabbak a hozamok, így, ha csak ezt a szempontot nézzük, Párizsban, Stockholmban és Londonban éri meg a legkevésbé ingatlanba fektetni a pénzt. Bécsben és Rómában sem számíthatunk ugyanakkor 3 százaléknál magasabb átlagos hozamokra, mag a régióban a legrosszabb helyzetben Belgrád van, ahol a relatíve magas lakásárakhoz alacsony bérek társulnak, így a lakásokat is csak alacsony összegekért, alacsony hozamokkal lehet bérbe adni.

A lista másik végén olyan kockázatosabb városok szerepelnek, mint Kijev vagy Moldova fővárosa Chisinau, amelyekben a magasabb kockázatokat valamelyest a magasabb hozamok kompenzálják. Elsőre viszont meglepő lehet, hogy Brüsszel és Dublin is jól szerepelt a listán, mindkét városban a Budapestinél is magasabb, 5-6 százalékos hozam érhető el lakáskiadással.

Hol juthatnak legkönnyebben lakáshoz a helyiek?


A befektetési célú lakásvásárlás mellett sokat elárul egy város lakáspiacáról az is, hogy a jövedelemből élők mennyire könnyen tudnak a saját városukban lakáshoz jutni. Ebben a tekintetben Londonban, Lvivben és a már említett Belgrádban a legrosszabb a helyzet. Nem sokkal könnyebb lakást vásárolni azonban Moszkvában, Rómában vagy Kijevben sem, ahol az árak és a bérek a legkevésbé vannak összhangban egymással.
Fáj, hogy nehezen lehet saját lakásod? - Mások sokkal jobban szenvednekBudapest ebben a mutatóban is átlagosnak mondható, a régióban Prágában is hasonló a lakásvásárlók helyzete, Varsóban vagy Pozsonyban azonban mostanra valamivel könnyebb a bérekhez viszonyított lakáshoz jutás. A legkedvezőbb a lakásvásárlók helyzete Hollandia és Németország nagyobb városaiban, de a fővárost leszámítva a többi északi országban is kedvezők a lakások jövedelmekhez viszonyított árai.

Forrás

Főlap Ingatlan Fáj, hogy nehezen lehet saját lakásod? - Mások sokkal jobban szenvednek

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1139
Cikkmegtekintések találatai
332981

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 66 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz