Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

A lista, ami nélkül el se indulj lakást venni, ha jót akarsz

Az újlakás - vásárlással kapcsolatos óvatosságról nem lehet eleget beszélni. A korábbi évekhez képest azonban további körültekintésre is szükség van. Sokan ugyanis megfelelő tapasztalat nélkül, a magas profit reményében vágnak bele lakásépítési projektekben, annak ellenére, hogy nem rendelkeznek kellő ismeretekkel a piacról. A megfelelő projekt kiválasztásánál azonban nagyon figyelni kell a tervezett műszaki tartalomra, hogy pontosan mely tényezők vannak benne az alapárban, illetve melyekért kell többet fizetni. Ezen kívül, pedig a szerződéskötéskor az apróbetűs részeket is fussuk át alaposan, nehogy később érjenek minket kellemetlen meglepetések. Megpróbáltuk összeszedni, hogy mi az, amit feltétlenül nézzünk meg, mielőtt egy új lakás vásárlásánál megkötnénk a szerződést.

A megbízható fejlesztő már fél siker


Ezt talán az egyik legegyszerűbb feltérképezni, még csak egy lépést sem kell tennünk, a neten számos információt találhatunk a beruházóról. Hol és milyen korábbi projektek köthetőek a nevéhez, esetleg fórumokon elolvashatjuk, hogy a vevők mennyire voltak elégedettek a lakásukkal. Illetve még az a lehetőségünk is megvan, hogy akár személyesen kérjünk információkat a korábbi projektek lakóitól a tapasztalataikról.

Mekkora önerőt kell befizetni?


Az is beszédes lehet, hogy mekkora regisztrációs díjat/előleget kell befizetnünk a szerződés megkötésekor. Az összegek ugyanis meglehetősen változatosan alakulhatnak, a minimális 10-20 százaléktól a készültségi foknak megfelelő fizetésig, mely utóbbi esetben akár a tényleges használatba vételi engedély megszerzése előtt már 80-90 százalékát ki kell fizetni a lakásnak. Minél több pénzt fizetünk be, annál érzékenyebben érinthet minket, ha a projektben mégis valami balul üt ki, a lakásunk nem kerül feépítésre, és futhatunk a pénzünk után.

Van banki finanszírozás?


Bár többen is büszkén hirdetik a beruházók közül, hogy banki finanszírozás nélkül, saját tőkéből vágnak bele egy-egy fejlesztési projektbe, meg kell jegyeznünk, hogy ez ebben az esetben nem feltétlenül előny. Egy bank ugyanis mindig alaposan megnézi, hogy milyen fejlesztésre ad pénzt, csak azokat finanszírozza, ahol biztosítottnak látja a sikeres befejezést, vagyis egyfajta előszűrőként is tekinthetünk rá. Természetesen a fentiek nem azt jelentik, hogy aki banki finanszírozás nélkül épít, az biztosan lelép a pénzzünkkel együtt, csupán azt, hogy némi garanciát jelent a bank hitele.

Van kivitelezője a beruházónak?


Évekkel ezelőtt biztosan nem éreztük volna fontosnak ezt a pontot feltenni a listára, de a jelenlegi piacon talán az egyik legnagyobb kockázatot jelenti egy fejlesztés esetében a megfelelő kivitelező megtalálása. Hiába ígér 2018-as átadást egy fejlesztő egy most lefoglalt lakás esetében, és tűnik az fizikailag teljesíthetőnek, ha most még nem tudja ki építi meg, elképzelhető, hogy még hónapokig is keresheti az építőt, ami a projekt komoly csúszásához is vezethet.

Mennyire reálisak a lakások árai?


Tudjuk, hogy nem olcsóak az új lakások, és vélhetően sokak szeme felcsillanhat egy-egy olcsóbb projekt kapcsán, érdemes azonban még egy levegőt venni, mielőtt rögtön azt keresnénk, hogy hol írhatjuk alá a szerződést. A lakások árazása sok mindentől függ, a kivitelezési költségeken túl, a telekárak befolyásolják a leginkább az összköltségeket. Ennek megfelelően az olcsóbb helyszíneken, illetve az alacsonyabb műszaki tartalommal készülő ingatlanok természetesen olcsóbban kelhetnek el, de mindig legyen gyanús, ha a környék áraihoz képest jelentősen alacsonyabb árakon hirdetnek lakásokat. Elképzelhető ugyanis, hogy a projektet rosszul árazták be, és akár menetközben - látva az elszálló építési költségeket - leállítják a projektet. Piaci információk szerint, történt is már ilyen leállás a budapesti piacon, ahol a megemelkedett költségek miatt, a korábban túl alacsonyan meghatározott árak nem tették lehetővé a projekt megvalósítását. Szerencsére a vevők visszakapták a pénzüket, de a jövőben a tovább növekvő kivitelezési költségek miatt akár több ilyen esetet is el tudunk képzelni.

Azok a bizonyos apró betűk


A fentiek szem előtt tartása mellett végre kiválasztottuk azt a beruházást, ahol vásárolni akarunk, mielőtt azonban tényleg aláírnánk a szerződést olvassuk el az apróbetűket is. Előfordulhat ugyanis, hogy abban plusz jelentős költségek szerepelnek, ilyen lehet, hogy vevőként nekünk kell fizetni a közüzemi bekötések díját, ami többszázezer forint lehet, vagy például olyan kitétel szerepel mellette, hogy a rossz időjárás mellett a munkaerőhiány miatti csúszás is vis majornak minősül, vagyis nem illet meg minket a kötbér. A munkaerőhiány pedig valós probléma, és nem is feltétlenül könnyen orvosolható, illetve könnyen lehet rá hivatkozni a csúszások esetében. Ha már a kötbérnél tartunk, akkor azt is nézzük meg, hogy pontosan milyen csúszás esetén, és mennyi kötbérre számíthatunk. A jelenlegi piacon ugyanis meglehetősen sok a már most is csúszó átadás, vagyis ez egy igenis valós veszély a most új lakást vásárlók számára.

Mit tud a lakásunk?


Szintén nem mindegy, hogy milyen két lakás árát hasonlítjuk össze a döntésnél, a műszaki paraméterek ugyanis elég különbözőek lehetnek. A bátrabbak, vagy nagyobb műszaki érdeklődést mutatók azt is megnézhetik, hogy pontosan milyen vastag falakkal és szigeteléssel, vagy milyen ablakokkal épül a lakás. De ha nem is merészkedünk ilyen messzire, az például mindenki számára egyértelműbb lehet, hogy a lakásunkban kiépítésre kerül-e a légkondicionálás, az ablakokat redőnnyel szerelik -e vagy a riasztórendszer szerepel-e az árakban. Ezek utólagos kiépítése ugyanis több százezer forint lehet.

Milyen plusz költségekkel számoljunk?


A lakás tényleges vételárán felül azért egyéb költségekkel is kalkulálnunk kell, például sok esetben kötelező garázshelyet vagy legalább beállóhelyet, illetve tárolót vásárolni a kiszemelt ingatlanhoz, amelyek együttes értéke bizony 2-3 millió forinttal is megdobhatja a vételárat. Szintén érdemes azt is megkérdezni, hogy milyen burkolatokkal szaniterekkel látják el a lakást, így előre felmérhetjük, hogy találunk-e a kínálatban számunkra megfelelőt. Ha nem akkor, kérhetünk egyedi igényeink szerinti burkolatot, ez azonban általában többe kelül. Amennyiben falakat szeretnénk áthelyezni, vagy például több kapcsolót kérünk, mint a kiírásban szereplő, szintén magasabb összegekkel kell számolnunk. A fentieken kívül pedig ne feledkezzünk meg az illetékfizetési kötelezettségről, erre is kell, hogy maradjon a pénzünkből.

A lista, ami nélkül el se indulj lakást venni, ha jót akarsz


A lista, ami nélkül el se indulj lakást venni, ha jót akarszPannónia Ház
A lista, ami nélkül el se indulj lakást venni, ha jót akarszBudaPart

Forrás

Főlap Ingatlan A lista, ami nélkül el se indulj lakást venni, ha jót akarsz

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1136
Cikkmegtekintések találatai
327418

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 66 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz