Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Az hitted, túl drágák a luxuslakások? - Megmutatjuk, hogy tévedtél!

Sokszor halljuk, hogy nagyon megdrágultak az új lakások, de különösen mélyen kell a vásárlóknak a pénztárcájukba nyúlni az olyan projektek esetében, melyek a prémium szegmensbe tartoznak a lokációjuk és a kialakításuk miatt. Az árak a legdrágább csoportban 900-1500 millió forint között mozognak. Bár vannak az adott projekteken belül ennél azért kevesebbért is kínált ingatlanok, ezek megvásárlásával jellemzően az emeleti elhelyezkedésben, a kilátásban, vagy a fekvésben komoly kompromisszumokat kell kötni. A drága ingatlanok azonban rögtön más megvilágításba kerülnek, ha a válság előtti prémium lakások áraival vetjük össze a mostaniakat, a jelenlegi árak már nem is tűnhetnek olyan soknak.

Az új lakások ára jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban, az OTP Újlakás Értéktérképe szerint az idén a kínált lakások ára 560 ezer forint lehet, jövőre pedig átlépheti a 600 ezer forintot is. Ezek az összegek azonban csak egy átlagot mutatnak, sok ennél lényegesen magasabb árazású projektet is találunk a jelenlegi kínálatban. A legtöbbet jellemzően Budán kell fizetni a mindössze pár lakást tartalmazó beruházásokban az új otthonokért, de a Duna part illetve a Belváros sem nevezhető éppen olcsónak.

Összeszedtünk néhány nagyobb projektet, amelyek jelenleg a budapesti lakáskínálat legdrágább szegmensét képviselik. Fontos azonban hozzátenni, hogy a feltűntetett négyzetméterárak csupán becslés alapján készültek, melyhez a Budapesti Lakáspiaci Riport ár, lakás-, erkély-, terasz- és kertterületi adatait használtuk fel, ahol az erkély és terasz területeket 0,5-ös szorzóval, a kert nagyságát pedig 0,25 szorzóval vettük figyelembe. A kalkulált négyzetméterárak alapján a legjellemzőbb árkategóriát igyekeztük meghatározni.

Az hitted, túl drágák a luxuslakások? - Megmutatjuk, hogy tévedtél!


Mint a számokból látható, a most futó projektek közül a legdrágább beruházások között többségében vannak a belvárosi lokációban megvalósítottak, mint például az Unger Apartments, a Loft Astoria, Király 40, az Erkel Residence, az Elisabeth Residence, a Csengery Garden, de ide tartozik a Garnd'Or (Grandio) és a Klauzál Residence is. Míg a Duna part közelsége a Marina Bay és a Danubio, valamint a Viza Apartmanház III. áraiban jelenthet jelentős prémiumot, emelve magasra a vásárláshoz szükséges összegeket. Összességében a legdrágább ingatlanprojektek esetében az árak 700 ezer és 1500 ezer forint között mozognak. Az alacsonyabb árak azonban jellemzően itt is kompromisszumra késztethetik a vásárlókat, a fekvésben, a kilátásban, a lakás belső kialakításában, vagy a lakás emeleti elhelyezkedésében, mint például egy belvárosi projekt földszintje vagy 1. emelete.
Az hitted, túl drágák a luxuslakások? - Megmutatjuk, hogy tévedtél!Grand'or (Grandio) By Cordia
Bár valóban nagyon magasnak tűnnek a fenti összegek, azért mégsem mondhatjuk, hogy teljesen elszálltak ezek az árak. Annál is inkább, mivel, ha visszanézzük a válság előtt indított legmagasabb áru lakásprojekteket, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy közel hasonló árakon lehetett akkor is a presztízs helyszíneken magas kategóriás lakásokat vásárolni. A Palazzo Dorottyában az átlagos négyzetméterár elérte az 1,2 millió forintot, a SZOT szállónál tervezett Excelsior Budapest Spa valamint a Corvinus Palace esetében 1,1 millió forintért adták a lakásokat. Az igazsághoz azonban az is hozzá tartozik, hogy ezek közül sikeresnek egyedül az utóbbi volt mondható, a SZOT szálló azóta is ugyanúgy áll, a Palazzo Dorottyában pedig még ma is sok lakás áll üresen. De listáról nem csak ezek a projekteket kellett végül elnapolni, szintén nem lett semmi a Palazzo Andrássyból, a Central Passage pedig elkészült ugyan, de már közel sem prémium minőségben.

Az hitted, túl drágák a luxuslakások? - Megmutatjuk, hogy tévedtél!


Bár több projekt - feltételezhetően a válság hatására - nem valósult meg, azért annyi kiderül a fenti listából, hogy az árak már 2006-2009 között is magasan álltak a prémium lakások szegmensében - legalábbis a fejlesztők magas áron akarták eladni az ingatlanokat, és úgy vélték, hogy lesz is rájuk kereslet. Most 10 évvel később az akkori árak tükrében már nem is tűnnek olyan drágának a jelenlegi prémium lakások, amik ráadásul ma valószínűleg sokkal jobb műszaki paraméterekkel rendelkeznek, mint korábbi társaik. Ha pedig ehhez hozzáadjuk, hogy az azóta eltelt időben a munkabérek jelentősen növekedtek, kiderül, hogy valójában ma sokkal könnyebb egy prémium minőségű otthonhoz hozzájutni, mint 10 évvel ezelőtt. Így pedig már nem is tűnnek olyan magasnak az árak a "luxus" kategóriában.

Szintén érdemi változás a 10 évvel ezelőtti állapothoz képest, hogy sokkal több lakást kínálnak ebben a prémium, vagyis drága kategóriában. Ami azt mutatja, hogy a fejlesztők szerint van igény az ilyen lakásokra, ráadásul nem is kicsi. Több projekt ráadásul már nagyon jó előértékesítési adatokkal rendelkezik, vagyis vásárló is akad magas árak ide vagy oda.
Az hitted, túl drágák a luxuslakások? - Megmutatjuk, hogy tévedtél!


Az hitted, túl drágák a luxuslakások? - Megmutatjuk, hogy tévedtél!K40 Apartmanház
Az hitted, túl drágák a luxuslakások? - Megmutatjuk, hogy tévedtél!Toldy 19

Forrás

Főlap Ingatlan Az hitted, túl drágák a luxuslakások? - Megmutatjuk, hogy tévedtél!

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1283
Cikkmegtekintések találatai
433766

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 40 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz