Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Felújítanál vagy építkeznél? Nincs túl sok jó hírünk

Tovább fokozódott a lakásépítési kedv Magyarországon, a KSH legfrissebb adatai alapján. 2017 első félévében 40 százalékkal emelkedett a lakóingatlanra kiadott építési engedélyek száma, 46 százalékkal több lakás épült az előző év azonos időszakához képest, a jövőben azonban komoly problémát jelenthet a munkaerőhiány. A hír kapcsán ingatlanpiaci szakértők mondták el véleményüket az eddigi tapasztalatokról és a jövőben várható kilátásokról.

“Idén júliusban országszerte 384 társasház-fejlesztési projekt keretében építenek lakásokat és házakat értékesítési célra, ez a februári szinthez képest 6 százalékos emelkedést jelent, emellett további 194 társasházprojekt van előkészítés alatt. Az azonban még kérdés, hogy a tervezett a társasházak valóban megépülnek-e, ez ugyanis nagyban függ az építőipar kapacitásaitól és az ágazatban kialakult munkaerőhiánytól" - értékelte a friss adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A munkaerőhiány a lakásfelújításoknál is problémákat okoz, részben az általános építőipari kapacitáshiány, részben pedig az újlakás-építések munkaerő-elszívó hatása miatt - kommentálta a KSH által közölt adatokat Miavecz István, a PPG Trilak Kft. ügyvezető igazgatója. A falfestékek legnagyobb felvevőpiacának számító lakásfelújítások ugyanakkor a hosszúra nyúlt tél miatt is gyengébben teljesítettek az első félévben. "A CSOK és a kedvező kamatozású bankhitelek is fűtik az újlakásépítések felfutását, amelynek tovagyűrűző pozitív hatására a festékgyártók is számítanak" - tette hozzá a szakember.

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület hangsúlyozta, hogy a lakásállomány megújításához évi 40 ezer lakás felépítése lenne szükséges, így a jelenlegi trendet fontos fenntartani, megerősíteni. A jelenlegi 5 százalékos újlakás-áfa újbóli 27 százalékra emelkedése 2020-tól a lakásprojektek befagyasztását hozná maga után. A további beruházások tervezéséhez elengedhetetlen az új lakások áfakedvezményének rögzítése. Sürgető szükség van továbbá a kivitelezési költségeket folyamatosan növelő szakemberhiány hosszú távú megoldására, amelynek kulcsa, a béremelés mellett, az építőipar szakmák presztízsének növelése, a munkakörülmények javítása. A CSOK is egyértelműen segítette lakásépítések számának alakulását, A megfelelő mennyiségű és minőségű lakásépítés hosszú távú fenntartásához, szükséges lenne egy 10 éves kormányzati szándéknyilatkozat.
Felújítanál vagy építkeznél? Nincs túl sok jó hírünk2017.07.28 09:32 Nem csalódtunk: indul a lakásépítési roham

Forrás

Főlap Ingatlan Felújítanál vagy építkeznél? Nincs túl sok jó hírünk

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1139
Cikkmegtekintések találatai
332959

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 67 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz