Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Már csak egy nap van hátra és berobbannak a bérleti díjak

Holnap ismertetik a felsőoktatási ponthatárokat, amellyel lényegében megkezdődik a kiadó lakásokért induló roham. Az ingatlantulajdonosok egy része tudatosan is készül erre az időszakra, a kiadó lakásokra vonatkozó hirdetések száma általában magasabb lesz ebben az időszakban. Aki Budapesten keres kiadó ingatlant, annak átlagosan 150-160 ezer forintos bérleti díjjal kell számolnia, ami csaknem 50 százalékkal magasabb, mint a drágább vidéki egyetemi városokban, Győrben, Veszprémben vagy Debrecenben - derül ki több ingatlanpiaci szereplő elemzéséből.

A kínált lakások számából az látható, hogy a lakástulajdonosok készültek a szezonra, Budapesten a kínálat július közepén az egyik hétről a másikra 5 százalékkal nőtt, így július végén már több mint 2500 kiadásra kínált lakás volt az ingatlan.com adatbázisában. A fővárosban ezek alapján az átlagos havi bérleti díj 150 ezer forint a kínálati piacon, de Budapesten belül továbbra is jelentősek az eltérések, amihez hozzájárul az is, hogy az átlagos bérleti díjak különböző alapterületű lakásokra vonatkoznak. Az I. és II. kerületekben 180-190 ezer forint az átlagos kínálati bérleti díj, és nem meglepő módon továbbra is az V. kerület a legdrágább, 220-230 ezer forintos átlaggal. Az egyetemekhez közel lévő IX. vagy XI. kerületi lakásoknál az átlagos kínálati bérleti díj 145 ezer forint, de vannak külső városrészek például a XXI. kerület, ahol 90 ezer forintért is találhatunk kiadó lakást.

Már csak egy nap van hátra és berobbannak a bérleti díjak

Sokat spórolhat az, aki vidéki egyetemet választ


Habár az egyetemi élet Budapesten összpontosul, mégis a felsőoktatásban tanulók fele vidéki intézményben tanul, ennek következményeképp a vidéki régiókban is várható verseny a kiadó lakások iránt. A különböző vidéki nagyvárosokban jelentős különbségek vannak a bérleti díjakban és ezek növekedésében is. A legdrágább vidéki egyetemi város Győr, ahol 100 ezer forint körül alakul a havi díj, ezt követi valamivel alacsonyabb bérleti díjakkal Veszprém, Debrecen és Szeged. A skála másik végén Nyíregyháza és Miskolc helyezkedik el, ahol már 70 ezer forint környékén ki lehet bérelni egy egyetemi hajlékot.

Négyzetméterár tekintetében 2016-hoz képest átlagosan csaknem 6 százalékkal emelkedtek az árak az Otthontérkép adatai alapján, ez az átlag azonban lokáció függvényében erősen eltérhet. Győrben és Debrecenben például nem változott számottevően a kiadó lakások ára, ezzel szemben, Veszprémben és Egerben közel 20 százalékkal magasabb áron hirdették a kiadó lakásokat a tulajdonosok.

A meglévő kereslet miatt áremelkedésre lehet számítani az egyetemi városokban is, és ez ösztönözheti kb. 5-6 százalékos bérleti hozamra számító lakásbefektetőket.
Bérbeadási céllal az elmúlt három évben egyelőre csak Budapesten indítottak kifejezetten diákoknak szánt építkezést, az egyik legnagyobb a SOTE új kampusza melletti, ahol elsősorban külföldi diákokra számítanak. Ám mivel néhány városban megugrott a diákok száma például Pécs, Eger, Debrecen, ezeken a településeken is várható kisebb vagy közepes méretű (200-500 fős) diákszállásokra vállalkozói beruházás.

Már csak egy nap van hátra és berobbannak a bérleti díjak


Alternatíva a társbérlet


A diákok egy része, akár 100-150 négyzetméteres, 3-4 szobás alapterületű lakást keres, amelynek magasabb bérleti és fenntartási díját többen egymás között szétosztva fizetik. A lakások méretével változik a bérelt lakások négyzetméterára, a nagyobb lakások bérleti díja ugyan magasabb, de a fajlagos ár mégis alacsonyabb, mint például egy garzon esetében. Legmagasabb átlagos négyzetméterárak tehát a 30-35 négyzetméteres lakásokat jellemzik, Budapesten ezeknek az ára jócskán 2000 forint felett alakult 2017-ben, a kedveltebb kerületekben azonban a 4000 forintos négyzetméterárat is megközelítette.

A 80-100 négyzetméter közötti ingatlanok átlagosan 2000 forintos négyzetméteráron kerülnek meghirdetése - a Duna House adatai alapján. Nem meglepő tehát, hogy a fiatalok, főleg az egyetemisták vagy pályakezdők, gyakran társbérletbe költöznek, így egy főre számolva jóval kedvezőbbek egy nagyobb lakás fenntartási költségei, mint egyedül vagy párban kibérelni egy garzont.

A vizsgálatba bevont fővárosi kerületek és vidéki egyetemvárosok kiadó lakásainak négyzetméterár változása lakásméret szerint (Ft/m2)

Már csak egy nap van hátra és berobbannak a bérleti díjak

Forrás:Duna House

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is igaz, hogy Magyarországon messze a legtöbb diák Budapesten tanul, így nem meglepő, hogy az általuk előnyben részesített egyetem közeli városrészeken 20-30 százalékos áremelkedést láthattunk egy év alatt a lakásárakban. A második helyezett Hajdú-Bihar megye, ahol a diákok száma alig éri el a 20 ezret, de az ábrán jól látható az is, hogy Debrecen mellett, Szegedet, Pécset és Győrt is sok egyetemista választja továbbtanulás céljából, ami részben megmagyarázza a magasabb lakásárakat.

Már csak egy nap van hátra és berobbannak a bérleti díjak


2017.07.24 13:32 Indul az őrült verseny a lakásokért

Forrás

Főlap Ingatlan Már csak egy nap van hátra és berobbannak a bérleti díjak

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1283
Cikkmegtekintések találatai
433751

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 25 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz