Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Barcelona is nekiment az Airbnb-nek

Barcelona is nekiment az Airbnb-nek
Hamarosan eltűnhet a barcelonai szálláshirdetések jelentős része a szállásmegosztó Airbnb oldaláról, Ada Colau a katalán város polgármestere a túlzott idegenforgalom korlátozására készül - olvasható a hvg.hu cikkében.

A népszerű szállásmegosztó cég megegyezett a barcelonai vezetéssel, hogy leveszi mindazokat a meghirdetett szállásokat az oldaláról, amelyek kiadását a város nem engedélyezte. Amennyiben az Airbnb nem teljesíti a megállapodást, 600 ezer eurós bírságot szabhatnak ki rá - írja a lap.

2016-ban 1,3 millió látogató vette igénybe a szállásmegosztó által kínált szobákat és lakásokat, ez 167 millió eurós bevételt hozott a barcelonai vendéglátóknak és becslések szerint 860 milliót a helyi üzleteknek. A város azonban megelégelte a turistaáradatot és a polgármester intézkedéseket helyezett kilátásba az idegenforgalom korlátozására. A rövid távra kiadott szállások itt is megemelték a hosszú távú bérleti díjakat. Bár még mindig szívesen fogadják a turistákat, de a befogadóképességük már a határon van. Az Airbnb egy másik problémát is hordoz magában, a hirdetett ingatlanok több mint fele nem magánszemélyek szabad lakása vagy szobája, hanem valójában kereskedelmi szálláshelyek. Az illegális hirdetések száma 6-8 ezerre becsülhető, ezek miatt az elmúlt időszakban 2 ezer eljárást indított a városvezetés.

Nem Barcelona az első, turisták által kedvelt város, ahol korlátozzák a cég működését. A Portfolio kiemelten foglalkozik az Airbnb-t érintő kérdésekkel, korábban már írtunk róla, hogy 2016 őszén New York államban illegálisnak minősítették a 30 napnál rövidebb időtartalmú lakásbérbeadást. Az intézkedésre azért került sor, mert a pár napos ingatlankiadások jelentősen megdrágították a hosszú távú lakások bérleti díjait is, ezzel nehéz helyzetbe hozva a helyi lakosokat.

Budapesten is felmerültek javaslatok a lakásszállodák működésének szigorítására. A szállodák szorgalmazták volna, hogy a közösségi célú lakáskiadásoknál is alkalmazzanak hasonló kötelezettségeket (riasztó, füstérzékelő, tűzvédelmi rendszer), mint aminek nekik is meg kell felelni a szolgáltatásbeli hatósági előírások kapcsán. A társasházakban üzemeltetett airbnb-s lakások esetében felmerült, hogy módosítsák a szervezeti és működési szabályzatukat, ezzel korlátozva az Airbnb működését. Az eltérő életvitelű vendégek zavarhatják a lakókat, miközben magának a társasháznak nincs haszna a látogatókból.

Az adózás kapcsán is merültek fel új lehetőségek. Jelenleg az egy lakást kiadó magánszemélyeknek szobánként 32 ezer forintnyi személyi jövedelemadót kell fizetniük, amihez hozzájön egy 6400 forintos egészségügyi hozzájárulás.

2016.11.10 14:20 Kiszorítja az Airbnb a szállodákat a piacról
2016.11.10 10:10 Tényleg betilthatják a társasházak az Airbnb-t?

Forrás

Főlap Ingatlan Barcelona is nekiment az Airbnb-nek

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1138
Cikkmegtekintések találatai
327611

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 43 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz