Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Olcsón vennél családi házat?

Bár a lakóingatlanok piaca élénk, nem minden ingatlant lehet könnyedén eladni, fokozottan igaz ez a családi házakra, amelyek eladásánál vagy vásárlásánál is több tényező játszik szerepet, mint a lakások esetében. A családi házaknál a kínálat és az ár is emelkedett, június végén 148 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár - derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Ennyiért adják a családi házakat


A családi házak esetében is Budapesten találjuk a legmagasabb árakat. Június végén 347 ezer forint volt a családi házak átlagos kínálati négyzetméterára a fővárosban. Budapest után az egyik legdrágább nagyváros Sopron, 282 ezer forintos fajlagos kínálati árakkal. A magasabb kereseti lehetőségek miatt sokan ingáznak Ausztriába Sopronból és a környékéről, így a külföldön dolgozók erősebb fizetőképessége a környékbeli eladó házak áraiban is tükröződik. Emellett a kedvezőbb munkalehetőségeknek is szerepe van abban, hogy a nyugati országrészben jellemzően drágábbak a családi házak, mint a keleti területeken.

Veszprémben 260 ezer, Székesfehérváron 283 ezer, Pécsen 181 ezer forintos átlagos fajlagos áron kínálnak családi házakat. A keleti országrész esetében Kecskeméten és Debrecenben 243 ezer, míg a délebbre fekvő Szegeden közel 10 százalékkal kevesebb, 224 ezer forint az átlagos kínálati ára egy négyzetméternek. Bár a családi házak négyzetméterára a lakásokénál alacsonyabb, a nagyobb alapterületük miatt összességében többet kell fizetni értük. Budapesten a családi házak átlagára június végén 46 millió forint volt, az említett vidéki városokban pedig 23-37 millió forint volt egy-egy családi ház átlagára.

Olcsón vennél családi házat?

Lassuló tempó a házaknál is


A családi házak annyiban speciálisak, hogy a lakásokhoz képest esetükben jóval fontosabb szerepet játszanak a rezsiköltségek, mert a nagyobb alapterület miatt a kiadások is magasabbak lehetnek. Akik mégis vállalják a magasabb fenntartási költségeket, azokat a kertvárosi környezet kárpótolhatja. A családi házak kialakítása sokkal egyedibb, mint a lakásoké, emiatt vevőt is nehezebb találni rájuk. A házak iránt érdeklődő vásárlók szintén egyedi igényekkel rendelkeznek, mert ők általában álmaik otthonát keresik. Ezek a legfőbb okai annak, hogy a házak lassabban találnak gazdára, átlagosan másfélszer annyi idő alatt kelnek el, mint a lakások. A fővárosban és a nagyobb vidéki városokban majdnem öt hónap, a kisebb településeken pedig több mint hét hónap a házak átlagos értékesítési ideje. Ráadásul tavalyhoz képest mind a lakások mind a házak értékesítési ideje növekedett.

A családi házak iránti kereslet várhatóan a jövőben is adott lesz. A KSH egy tavalyi felmérése szerint a következő időszakban költözést tervezők 12,7 százaléka szeretne családi házba menni. A jövőbeni kínálatnak pedig támaszt adhat, hogy várhatóan nőni fog a családi házak száma, az idei év első öt hónapjában közel 4300 családi házra adtak ki építési engedélyt, ami 7 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Az emelkedésben szerepe van a családi otthonteremtési kedvezménynek, és az 5 millió forintos áfa-visszatérítésnek is.

Forrás

Főlap Ingatlan Olcsón vennél családi házat?

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1283
Cikkmegtekintések találatai
433795

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 53 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz