Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Retteghetnek a bolti eladók: átalakítja az új őrület a munkahelyeket

Az Egyesült Államokban az online vásárlások csupán 8,4 százalékát teszik ki a teljes kiskereskedelmi forgalomnak, ám hatásuk annál jelentősebb a kiskereskedelemben dolgozók számát tekintve. Az új online működő kereskedelmi cégek által teremtett több százezer álláslehetőség önmagában nem pótolja az ennél is magasabb számú megszüntetett munkahelyet a tradicionális kiskereskedelemben dolgozóknál. Az új munkahelyek többsége egy maréknyi nagyvárosban és technológiai központban jön létre, így a kisebb városokban erősebben érződhet a tradicionális bolti eladói állások megszűnése - olvasható a The New York Times cikkében.

Online kereskedelem növekedése


Az elektronikus vásárlást kínáló cégek által alkalmazott dolgozók száma megduplázódott az elmúlt 5 évben, megelőzve ezzel más típusú kereskedelmi szektorokat az alkalmazottak számában. Az előző 15 évet tekintve az áruházakban és más kiskereskedelmi szektorokban dolgozók száma 25 százalékos csökkenést mutat. Ugyanezen időszak alatt, az online kereskedelemben dolgozók száma megtriplázódott, amely kihat a hipermarket-jellegű elosztóközpontok és a raktárterületek magasabb munkaerőigényére is. 2016-ban a szektorok közötti munkaerő arányának átrendeződése szembetűnő, de összességében a kereskedelemben dolgozók száma nem változott jelentősen, hiszen a 80 százalékos munkahely-bővülés a hipermarketekben (big-box-okban), és a háromszorosára növekedett online kereskedelmi munkahelyek száma kompenzálta a tradicionális szektorban bekövetkezett csökkenést.

Retteghetnek a bolti eladók: átalakítja az új őrület a munkahelyeket

Kiskereskedelmi állások százalékos változása az elmúlt 15 évben, forrás: Bureau of Labor Statistics, The New York Times


A dinamikusan növekedő online kereskedelmi munkahelyek száma még így is csak kis részét teszik ki a teljes kereskedelmi szektorban létrejött 645 ezer álláshelynek. Az áruházakban, és a hasonló üzleti egységekben 448 ezer munkahely szűnt meg 2016-ra, 15 év alatt. Ezeket azonban bőven kompenzálta a 178 ezer online kereskedelemben létrejövő, és 841 ezer hipermarket és big box által kínált munkahely. Összesítve 645 ezer új állás jelent meg az Egyesült Államok egész kiskereskedelmi szektorában 2016-ban.

Retteghetnek a bolti eladók: átalakítja az új őrület a munkahelyeket

Kiskereskedelmi állások nettó változása az elmúlt 15 évben, forrás: Bureau of Labor Statistics, The New York Times


E-kereskedelemben magasabbak a bérek


A kevésbé munkaerő intenzív e-kereskedelmi cégek mintegy háromnegyedére igaz, hogy 4 vagy annál is kevesebb munkavállalóval dolgoznak, és átlagosan magasabb bért fizetnek a dolgozóiknak, ezzel ösztönözve őket, hogy aktívan részt vegyenek az eladások számának növelésében. Az ilyen típusú cégek által termelt érték is növekedést mutat, amelynek egy része a nagyobb számú munkavállalónak, míg a meghatározóbb része az általuk kapott magasabb bérnek köszönhető.

Retteghetnek a bolti eladók: átalakítja az új őrület a munkahelyeket

E-kereskedelem aránya a kiskereskedelemben, forrás: Bureau of Labor Statistics, The New York Times


Magyarországon is ez várható


Magyarországon is hasonló hatásokra lehet számítani a kereskedelmi szektor folyamatos átalakulásával. Az e-kereskedelem növekedésével a tradicionális kiskereskedelmi munkahelyek száma lecsökkenhet, miközben a logisztikai központoknál és a hipermarketekben (főleg a kettő kereszteződésében, lsd. házhozszállítás) kapacitásbővítés várható, amely várhatóan megnöveli a kiskereskedelmi munkahelyek teljes számát.

A Portfolio Ingatlan már korábban foglalkozott a digitalizáció, az e-kereskedelem és a robotizáció hatásaival a munkaerőpiacon a Portfolio Smart City 2017-es konferenciáján, ahol Koncz Róbert MRICS, a Prologis magyarországi PM vezetője úgy nyilatkozott, hogy a digitalizáció és az e-kereskedelem térnyerése munkahelyek megszüntetése mellett teremt is munkahelyeket, a vállalatoknak pedig a lehetőséget is meg kellene látni a jelenlegi munkaerőhiányban, egy ilyen időszakban ugyanis ideje végrehajtani a régóta halogatott technológiai újításokat, ami a munkabér-kiadások növelése nélkül növelhetik a produktivitást.

2017.04.27 15:05 Tényleg minden munkát elvesznek előlünk a robotok?

Forrás

Főlap Ingatlan Retteghetnek a bolti eladók: átalakítja az új őrület a munkahelyeket

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1134
Cikkmegtekintések találatai
326928

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 21 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz