Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Szinte lehetetlen már költözni Budapesten

Megállíthatatlanul csökken tovább az üresedés a hazai irodapiacon annak ellenére, hogy a bruttó bérbeadás már az első negyedévben is jelentősen alacsonyabb volt, mint a megelőző időszakokban. A mostani állapot azonban csak időleges, a beruházók városszerte dolgoznak legújabb irodafejlesztéseiken, így hiába nem adtak át egyetlen irodát sem ebben a negyedévben, az év végétől induló átadási hullámmal enyhülhet a helyzet - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből.

A második negyedév során nem adtak át új irodaépületet a fővárosban, így a teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 3 346 735 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 2 682 155 négyzetméter "A" és "B" kategóriás modern spekulatív irodaterület, 664 580 négyzetméter pedig saját tulajdonú iroda.

Szinte lehetetlen már költözni Budapesten


Az üresedési ráta tovább csökkent; a második negyedév során 0,6 százalékponttal 8,6 százalékra süllyedt, ami Budapesten az eddig regisztrált legalacsonyabb ráta. A legtelítettebb alpiac továbbra is Dél-Buda (3,1%), míg a legmagasabb üresedési rátát (33,1%) ismét az Agglomerációban tapasztaltuk.

Szinte lehetetlen már költözni Budapesten

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) tagjai: a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, az Eston International, a JLL és a Robertson Hungary.

A kereslet 2017 második negyedévében 98 730 négyzetmétert tett ki, az előző negyedévben regisztrált értéket 47 százalékkal meghaladva. A szerződéshosszabbítások voltak a piac fő mozgatói, a maguk 38,5 százalékos részesedésével. 2017 második negyedévében az új bérbeadások a teljes volumen 32,9 százalékát érték el, a bővülések 9,9 százalékos piaci részesedéssel járultak hozzá a teljes kereslethez. Az előbérleti szerződések részaránya 18,8 százalék volt. Saját tulajdonba vétel nem történt a negyedév során.

Szinte lehetetlen már költözni Budapesten

A BRF 2017 második negyedévében összesen 178 bérleti tranzakciót regisztrált, melyek átlagos mérete 555 négyzetméter volt. A Váci úti folyosón realizálódott a negyedév legnagyobb kereslete, a szerződések több mint 34 százalékát kötötték ezen az alpiacon. Ezt a Dél-Buda és Bel-Buda alpiacok követték 25 százalékos és 13 százalékos részesedéssel. Továbbra is Dél-Buda és a Váci út a legnépszerűbb

A negyedév legnagyobb méretű tranzakciói szerződéshosszabbítások voltak: az Infopark D épületében 7000 négyzetméteren, illetve az Átrium Park-ban 6710 négyzetméteren. A legnagyobb előbérleti szerződést az Office Garden III. épületében kötötték, 4630 négyzetméterre. A nettó abszorpció 2017 második negyedéve során 19 265 négyzetméter volt.

Hiába van tehát több százezer négyzetméternyi irodafejlesztés a csőben, idén egy 5500 négyzetméteres épületen kívül még semmit nem adtak át a budapesti irodapiacon. A már zajló fejlesztések első átadási hulláma év végétől várható, így a jövő évben enyhülhet a keresleti oldalról érkező nyomás.

Forrás

Főlap Ingatlan Szinte lehetetlen már költözni Budapesten

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1283
Cikkmegtekintések találatai
433821

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 61 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz