Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Több magyar város is az európai élmezőnyben

Több magyar város is az európai élmezőnyben
Négy magyar település is bekerült a 168 európai "kulturális és kreatív város" közé, Budapest több kategóriában is az első ötben végzett. A résztvevő városokban a kulturális életet, a kreatív gazdaságot és a lehetőségeket teremtő környezetet pontozták és hasonlították össze 29 mutató alapján - szerepel az Európai Bizottság tájékoztatójában.

Kulturális és Kreatív Városok Figyelője 30 európai ország 168 városának kulturális teljesítményét hasonlította össze, amelynek részletes eredményei egy interaktív online eszközön tekinthetőek meg.

A kezdeményezés célja, hogy három fő index alapján feltérképezzék a kulturális és kreatív tőkét az európai városokban. Az első index a kulturális élet, amelynél fontos, hogy az egyes városok például mennyi múzeummal és koncertteremmel rendelkeznek, vagy, hogy a polgárok milyen mértékben bíznak meg a városukban. A második fő vizsgált terület a kreatív gazdaság, vagyis a kreatív ágazatok hozzájárulása egy város foglalkoztatási kapacitásához, ami magába foglalja a kulturális és tudományos szektorban dolgozók számát. Végül a lehetőségeket teremtő környezetre koncentráltak, amely arra utal, hogy mennyire vonzó egy város a tehetségek számára, hányan járnak egyetemre vagy főiskolára, milyen a külföldi lakosok aránya.

Az adatokat különféle nyilvános (Eurostat, Eurobarométer stb.) és kísérleti forrásokból (pl. TripAdvisor) gyűjtötték össze, és azok a városok szerepelhettek a kutatásban, amelyek már voltak vagy lesznek Európa Kulturális Fővárosai, elnyerték az UNESCO "Kreatív városok" címet, vagy legalább két, rendszeresen megrendelésre kerülő nemzetközi fesztiválnak adnak otthont.

Milyen az "ideális" kulturális és kreatív város? Az "ideális" város az egyes szempontok szerint legjobban teljesítő városok keverékéből állna össze. Az írországi Cork városának kulturális helyszíneivel rendelkezik, párizsi kulturális részvétel és vonzerő jellemzi, bővelkedik szellemi alkotásokban és innovációban a hollandiai Eindhovenhez hasonlóan, számos kreatív iparágban létrejövő munkahelye van, mint a svédországi Umeånak, illetve a skóciai Glasgowban jellemző nyitottság, tolerancia és bizalom a fő ismérvei.

Magyarországról Budapest, Győr, Pécs és Szeged került be a 168 város közé - derül ki az Index összeállításából. Az összetett lista elején Párizs, Koppenhága, Eindhoven, Edinburgh szerepel, de a négy magyar település jól teljesített a hasonló méretű városokhoz képest.

Budapest


Budapest az egymilliónál nagyobb népességű városok között az első helyen végzett abban a mutatóban, hogy hány éjszakát töltenek el nálunk a turisták, a lakosság arányában. Második helyen végzett a "külföldiek integrálása" mutatóban, illetve a kreatív szektorokban induló új vállalkozások Budapesten kínálják az egyik legtöbb állást, a lakosság számához viszonyítva.

Győr


A Győri Balett, a Győri Nemzeti Színház, a Nemzetközi Ütős Fesztivál, a Barokk Esküvő, az Öt Templom Fesztivál, és még sok más kulturális program segítette Győrt, hogy felkerüljön a listára. Az értékelésben a remek megközelíthetőségben és a külföldiek elfogadásában végzett európai átlagon felüli eredménnyel.

Pécs


A koncertek, színházak, megközelíthetőség, tolerancia mutatókban, és a városvezetés minőségében szerepelt nagyon jól a város.

Szeged


Szegedet a Szabadtéri Játékok és a Thealter színházi fesztivál tette fel a nemzetközi térképre. Dél-Magyarország felsőoktatási központja, európai átlag feletti számban végeznek számítástechnikusok és bölcsészek, és az idegenek elfogadása mutató itt is kiemelkedő.

Forrás

Főlap Ingatlan Több magyar város is az európai élmezőnyben

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1195
Cikkmegtekintések találatai
386457

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 20 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz