Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Képtelenek megfizetni a magyarok az égbe szökő lakásárakat

Fokozatosan enyhül a lakásárak emelkedése Magyarországon, ami az elmúlt két-három év szárnyalása után nem meglepő folyamat. A KSH adatai szerint 2017 első negyedévében 8,1 százalékkal kellett többet fizetni a lakásokért, mint egy évvel korábban, ami ugyan még mindig jelentős, de már egyszámjegyű növekedés. Az eddigi árrobbanást tehát úgy tűnik, fokozatosan egy kiegyensúlyozottabb piac váltja majd fel.

Mérséklődött az áremelkedés üteme a lakáspiacon, de stagnáló árakról még korai beszélni. A KSH felmérése szerinte a használt lakások országosan 8,1 százalékkal drágultak egy év alatt, ami valamivel alacsonyabb, mint a 2015-2016 fordulóján jellemző 12-13 százalékos éves csúcsértékek. Az új lakások áremelkedése szintén csökkent, bár ott egy-egy nagyobb méretű projekt megjelenése a piacon nagyobb változásokat okoz, így az árváltozás is hektikusabb. Az idei év első negyedévében 5,7 százalékkal kellett többet fizetni az új lakásokért, mint egy évvel korábban, jóllehet a tavalyi év során még közel 14 százalékos volt a drágulás.

Képtelenek megfizetni a magyarok az égbe szökő lakásárakat

A 2010-es bázisévhez képest jól látszik, hogy országos átlagban 2013 végéig csökkent a használt lakások ára, majd utána indult be egy drasztikusabb áremelkedés. Az új lakások piaca ugyanakkor kevésbé szenvedte meg a válságot. 2010-hez képest 2013-ig mindössze 4 százalékkal estek vissza az árak - itt az árcsökkenés helyett a vásárlók eltűnése jelentette az igazi problémát - azóta viszont a kereslet növekedését az árak emelkedése is követte, így az új lakások tiszta árindexe folyamatosan a használt lakások árindexe felett jár.

Képtelenek megfizetni a magyarok az égbe szökő lakásárakat

Az országos átlag mögött azonban még mindig nagyok az eltérések. Az áremelkedésben 2016-ban továbbra is Budapest vezetett, ahol az MNB felmérése szerint 22 százalék felett drágultak a lakások, míg a községekben egyszámjegyű volt a növekedés.

Képtelenek megfizetni a magyarok az égbe szökő lakásárakat

A tiszta árváltozás helyett a tisztítás nélküli teljes árváltozást nézve ugyanakkor azt látjuk, hogy mind az új mind a használt lakások körében csökkent az átlagos értékesítési ár, ami arra utal, hogy a vevők között nagyobb arányban voltak jelen az olcsóbb lakások iránt érdeklődő vásárlók. Úgy tűnik tehát, hogy a vevők egyre kevésbé hajlandók megfizetni a gyakran túlárazott lakásokat, amit valószínűleg a pénztárcájuk sem engedhet meg, így a következő években fokozatosan jöhet el a piaci megnyugvás ideje.
Képtelenek megfizetni a magyarok az égbe szökő lakásárakat
Képtelenek megfizetni a magyarok az égbe szökő lakásárakat

Forrás

Főlap Ingatlan Képtelenek megfizetni a magyarok az égbe szökő lakásárakat

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1283
Cikkmegtekintések találatai
433799

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 54 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz