Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Háromszáz milliárd forintos turisztikai fejlesztési program indul

Mintegy 300 milliárd forintos keretösszeggel indul el a Kisfaludy turisztikai fejlesztési program, amelyben vidéki szálláshelyek fejlesztésére lehet pályázni 2030-ig - jelentette be Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

A miniszter szerint a program 14 éve alatt vidéki szállodák és panziók újulhatnak meg, a tervek alapján az eddigi legnagyobb fejlesztési programmal mintegy 2000 szálláshelyen, 30 ezer szobát újíthatnak fel és ötezer új munkahely jöhet létre. A felújított szálláshelyek 20 százalékos árbevétel-növekedést érhetnek el a beruházással. A pályázatokat szeptember 30-tól lehet majd benyújtani.

A becslések szerint 300 milliárd forintos keretösszeg kizárólag hazai forrás, a vissza nem térítendő állami támogatás ebből 150 milliárd forint. A turizmus ágazatának GDP-hez való hozzájárulása meghaladja a 10 százalékot, de 2019-ig szeretnék elérni, hogy 16 százalékkal járuljon hozzá, ezt alapozza meg a mostani támogatási program is.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója kiemelte, hogy fontos döntések születtek már eddig is a turisztikai fejlesztések támogatásához: több mint 500 milliárd forint értékben hirdettek meg turisztikai desztináció fejlesztéseket és több mint 100 milliárd forint jutott az ágazatnak a területi operatív program keretében valamint a modern városok programban is több mint 100 milliárd forint értékben kötöttek turisztikai fejlesztésre megállapodást.

A turisztikai ügynökség szakemberei segítséget nyújtanak az adott szálláshelynek a pályázat elkészítéséhez, így a támogatáshoz pályázatíró céget nem kell igénybe venniük. Az új támogatási konstrukciót az MTÜ július 3-tól a hónap végéig társadalmi egyeztetésre bocsátja, és széleskörű szakmai konzultációt követően véglegesítik majd. A programban részt vevőknek vállalni kell a transzparenciát segítő folyamatos együttműködést az adóhatósággal, kormányzattal.

Az állam átlagosan 50 százalék vissza nem térítendő támogatással járul hozzá a pályázathoz, ezen túl 30 százalék kedvezményes hitel igényelhető, a vállalkozásoknak legfeljebb 20 százalék önrészt kell biztosítaniuk. A fejlesztések régiónként ütemezettek lesznek, elsőként a Balaton, Sopron-Fertő és Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség térségében hirdetik meg a lehetőséget.

Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója elmondta, az MFB a beruházás értékének 30 százalékát kitevő kedvezményes hitelt nyújt saját forrásából akár új kereskedelmi célú ingatlanfejlesztéshez is, 2-15 év közötti futamidők lesznek elérhetőek. Újonnan alapított cégeket is támogatnak. A kereskedelmi bankokkal együttműködésben majdnem minden magyarországi bank értékesítheti a kedvezményes hitelt, ami a támogatási elem nélkül, önmagában is elérhető lesz - ismertette. A hitel igényelhető lesz kis-, és középvállalkozások részére 15 milliárd forintos éves árbevételig, az igényelhető összeg 10 és 500 millió forint között meglévő szálláshely fejlesztéséhez, bővítéséhez, illetve 500 millió és 3 milliárd forint között új szálláshely létesítésére.

Háromszáz milliárd forintos turisztikai fejlesztési program indul

A turizmus GDP-n belüli részarányának növekedése természetesen csak akkor tekinthető pozitívumnak, ha emellett az ország gazdasága is bővül.

2017.06.30 15:37 Hatalmas fejlesztési támogatást kap a Balaton

2017.06.29 08:52 Kötelezővé tennék a szállodai csillagok használatát

Forrás

Főlap Ingatlan Háromszáz milliárd forintos turisztikai fejlesztési program indul

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1283
Cikkmegtekintések találatai
433784

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 52 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz