Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Eladnád a lakásod? Százezreket érhet a jól eltalált ár

Lakáseladáskor nagy a tét, pár százaléknyi áreltérés is többhavi jövedelmet takaríthat meg, vagy vihet el a családi vagyonból. Éppen ezért vonzó lehet drágán hirdetni annak reményében, hogy majdcsak valaki beleszeret eladó otthonunkba és a magasabb áron is megvásárolja azt, ez azonban fordítva is elsülhet - olvasható a ZILLOWSZTORIK című könyvben.

Legértékesebb vagyontárgyunk


Saját lakás eladásánál gyakran hajlamosak a tulajdonosok a piacinál magasabb áron feladni a hirdetést, különösen akkor, ha az évtizedes emlékek miatt érzelmi szálak fűzik a családot az adott ingatlanhoz. Akik azonban jóval a piaci ár felett hirdetik meg lakásukat, kénytelenek hosszabb ideig várni a vevőre, és többször csökkenteniük kell a hirdetési árat. A régóta sikertelen hirdetés és a meghirdetett ár sorozatos csökkentése pedig bizalmatlanná teszi a vevőket, ami a végső ár szempontjából is kedvezőtlen lehet. Az eladók reményeihez felsrófolt hirdetési ár a gyakorlatban tehát inkább csökkenti a végső eladási árat.

A Duna House becslései alapján Magyarországon is sokan beleesnek ebbe a hibába. A 2016-ban értékesített ingatlanok közül 23 ezernyi több mint fél év alatt kelt el, ráadásul - bár a lakáspiac határozottan élénkült - jó néhány lakás csak többszöri árcsökkentés után talált vevőre. Ez pedig átlagosan 3-4 százalékos veszteséget jelent a meghirdetéskor reálisan árazott ingatlanokhoz képest, nem beszélve a 3-4 hónapnyi elvesztegetett időről. A pontos árazás tehát kifizetődő, szinte a legjobb taktika. Azért csak szinte, mert a korrekt árazáson túl a szerencsések ügyes praktikákkal további ezrelékeket, azaz tízezer forintokat nyerhetnek.

A kilences szám varázsa


Mandarin nyelvterületen a hirdetésből senki sem szokta kihagyni a 8-as ház- vagy ajtószámot, ha van, mert fontos kabalaszám. A nyolcas helyett Magyarországon sokaknak a kilences hozhat szerencsét. Egy ingatlan átlagosan magasabb áron - és igen gyakran gyorsabban - kel el, ha az eredeti ára 0 helyett 9-re végződik. A pszichológiai hatás helyett/mellett érdekesebb az a magyarázat, amely szerint a lakáskeresők sokat nézegetik a hirdetési portálokat.
Eladnád a lakásod? Százezreket érhet a jól eltalált ár
A honlapokon található releváns hirdetéseket a legkisebb ártól a legnagyobb felé rendezve a 9-esre végződő árú lakások megelőzhetik a többi hasonló ingatlant. Ily módon a hirdető pár napnyi kimutatható értékesítési időt nyerhet. Az ilyen taktikai árazás apró lépés afelé, hogy felfigyeljenek otthonunkra, és időnként ennyi épp elegendő is. A másik szempont pedig az áralku lehet, a kerek számokból ugyanis hajlamosabbak nagyobbat alkudni a vevők, így ebből a szempontból is sikeres lehet a 9-re végződő ár.

A hazai hirdetők közül is sokan próbálják ki ezt a stratégiát, a hirdetések 20 százaléka végződött 900 ezerre, 5 százaléka 90 ezerre, sőt egyes eladók 9 forintra végződő árat sem szégyellnek megadni. Fontos azonban, hogy a nagyobb értékek felé a 9-es szám hatása egyre kisebb. Egy 150-200 millió forintos lakásnál már szinte egyáltalán nincs jelentősége, hogy 9-esre végződik-e az ár, de egy 10-20 milliós lakásnál még érződik a pszichológiai hatás.

Ahelyett tehát, hogy a vágyaink szerint árazunk, többet hozhat a konyhára, ha a hirdetési árat ügyesen, de a piaci viszonyokra alapozva adjuk meg. Ha viszont az érdeklődők hiányából arra következtetünk, hogy jelentősen túláraztuk lakásunkat, akkor még mindig jobb, ha egyszerre egy nagyot vágva az árból találjuk meg a piaci árat, a fokozatos árcsökkenés következtében ugyanis általában többet kell engednünk az árból.


Eladnád a lakásod? Százezreket érhet a jól eltalált ár
Eladnád a lakásod? Százezreket érhet a jól eltalált ár

Forrás

Főlap Ingatlan Eladnád a lakásod? Százezreket érhet a jól eltalált ár

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1283
Cikkmegtekintések találatai
433755

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 29 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz