Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Durva csúszások jönnek az újlakásprojekteknél

A fővárosi ingatlanpiac több szegmensében is újra tombol a fejlesztési boom, sorra épülnek új lakóparkok, illetve irodaházak. A fejlesztők számára azonban komoly kihívást jelent az építőipart jellemző munkaerőhiány, valamint a kivitelezési költséges folyamatos emelkedése. Hogyan hat ez a költségnövekedés a fejlesztések profitabilitására? Hogyan küzdenek meg a fejlesztők a kialakult helyzettel? Elképzelhető, hogy bizonyos projektek csúszni fognak a munkaerő hiánya miatt? Ezeket a kérdéseket tettük fel ingatlanfejlesztőknek.

Fontos jól választani


"A lakásépítési kedv továbbra is élénk az országban, Budapesten év/év alapon csaknem 50%-kal nőtt az új építésű lakások kínálata, illetve az előző évhez képest 2016-ban több mint két és félszeresére emelkedett a kiadott építési engedélyek száma is. Várhatóan a következő 1-2 évben is fennmarad ez a tendencia, azonban az új építésű ingatlanokat vásárlóknak nem érdemes várniuk, hisz az építőiparban jelentkező munkaerőhiány miatt az épülő lakások, irodaépületek ára emelkedő pályán marad. Manapság nem könnyű szakembereket találni, megnőhet a kivitelezési idő és költség is, ezáltal pedig a megtérülések is jelentősen változhatnak. Így sokaknak meg kell fontolniuk, hogy milyen feltételek mellett éri meg valóban elindítani egy-egy fejlesztést, illetve nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy csak megbízható, stabil hátterű kivitelezőkkel és alvállalkozókkal dolgozzanak. Tehát olyan adottságoknak kell rendelkezésre állni, amelyek segítségével jó minőségben és vállalt határidőre készülhetnek el az épületek, mi pedig ebből a szempontból is megfelelünk a kívánalmaknak" - mondta Árendás Gergely, a BudaPart projektet fejlesztő Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója.

Az új építésű lakások várható áremelkedésének kérdéskörével nemrég foglalkoztunk az alábbi elemzésben.
2017.06.20 06:02 Brutális drágulás jön - Tényleg megduplázódhat a lakások ára

Lesznek csúszások


"Ha a magyar gazdaság teljesítménye továbbra is hozza elmúlt pár év eredményeit, akkor elkerülhetetlen, hogy a magyar ingatlanárak és bérleti díjak felzárkózzanak a külföldi árakhoz. Ebből adódóan a költségnövekedést az emelkedő eladási árak részben fedezni fogják. Ugyanakkor mi arra számítunk, hogy a profitabilitása az egyes projekttípusoknak, illetve piaci szegmenseknek át fog rendeződni, továbbá azon projektek esetén, ahol a kivitelezés megkezdése jóval az előértékesítést követi - ami a jelenlegi kapacitáshiányból egyenesen következik - ott várható, hogy a fejlesztések profitabilitása jelentősen csökkenhet az eredeti elképzelésekhez viszonyítva. A jelenleg tapasztalható kivitelezői /szakipari kapacitáshiány már most érzékelhető csúszást okoz a projekteken, de lesznek projektek, amelyek ebből kifolyólag el sem kezdődnek az elkövetkező egy évben, annak ellenére, hogy valamennyi egyéb feltétel lehetővé tenné a projektek megkezdését" - nyilatkozta az ECO Residence és a Magnólia Ház fejlesztője, az Eternity Investments.

Durva csúszások jönnek az újlakásprojekteknél

A munkaerőhiány és az emelkedő kivitelezési költségek jelentette kihívásokról nemrég Szimler Szabolccsal, az OTP Ingatlan Zrt. ingatlanhasznosítási vezetőjével beszélgettünk.
2017.06.29 13:25 Durranhat a "lakáslufi", ha nem jön időben a döntés

Folyamatos egyeztetések


"Két fejlesztésünk (Broadway Residence és Sasad Liget 3. ütem) átadása várható az elkövetkezendő fél évben és három projektünk kivitelezői tendere (Sasad Liget, Elisabeth Residence és Dagály Residence) van folyamatban és zárul le a következő hetekben, így mi is napról napra szembesülünk az emelkedő kivitelezői költségekkel. A költségek optimalizálása érdekében hosszú, a legapróbb részletekbe menő egyeztetések zajlanak a potenciális generálkivitelezőkkel, a lakások minél magasabb műszaki színvonalon történő átadása végett. Mindezek mellett felkészült - folyamatosan bővülő - szakmai csapatunk közreműködésével mindent megteszünk, hogy a vállalt határidőben teljesíteni tudjuk a vevők felé ígért átadási időpontokat" - tette hozzá Demetrovits Petra, a Biggeorge Property Zrt. értékesítési vezetője.
Durva csúszások jönnek az újlakásprojekteknél
Durva csúszások jönnek az újlakásprojekteknél
BudaPart. További információkért kattints a képre!

Durva csúszások jönnek az újlakásprojekteknél
Durva csúszások jönnek az újlakásprojekteknél

Forrás

Főlap Ingatlan Durva csúszások jönnek az újlakásprojekteknél

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1136
Cikkmegtekintések találatai
327373

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 46 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz