Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Új, Duna-parti sétányt kaphat a belváros

Régóta napirenden van a belvárosban egy új rakparti sétány kialakítása, ami sokkal élhetőbbé tenné a fővárost a lakosság és a turisták számára egyaránt. Most azonban úgy tűnik, a terveket tettek is követik és a közeljövőben elkezdődhet a pesti belváros rakpartjának modernizálása. A projektről a Válasz.hu Grabner Balázzsal, a Korzó Stúdió tájépítész vezető tervezőjével beszélgetett.

A tervezőstúdió a Budapesti Főváros Önkormányzata megbízásából tervezi a RAK-PARK - A pesti belvárosi Duna-part Kossuth tér - Fővám tér közötti szakaszának komplex megújítása projekt megvalósításához szükséges terveket. A projekt célja, hogy a jelenlegi kaotikus állapot megszüntetésével és a közterületek megújításával egységes arculatú, jól használható Duna-parti közterület-hálózat jöjjön létre.

Új, Duna-parti sétányt kaphat a belváros

Forrás: korzostudio.hu


A tervezés során a rakpart új arculatának kialakításakor az alábbi szempontok és elvárások fogalmazódtak meg:
  • rakpart szakaszolása a használat, városképi és -szerkezeti adottságok, partkialakítás alapján,
  • Duna-parti panoráma megőrzése, hangsúlyozása,
  • parti sáv elérhetőségének, megközelíthetőségének javítása,
  • rugalmasan alakítható forgalmi rendszer létrehozása,
  • gyalogos és kerékpáros közlekedés igényeinek kiszolgálása,
  • történelmi kialakításon alapuló tér- és parti zóna kidolgozása,
  • új burkolati rendszer alkalmazása,
  • zöldfelületek bővítése

Új, Duna-parti sétányt kaphat a belváros

Forrás: korzostudio.hu


A tervezési területet három különböző arculatú és funkciójú területre lehet felosztani. Az id. Antall József rakparton egy folyóparti intenzív és reprezentatív zöldfelület kerül kialakításra, a vízpart mellett pedig létrejön az átmenő sétány, amelyet egy széles zöldfelület határol le a közúttól. A Jane Haining rakparton a burkolatoké és helyenként az árnyékot adó facsoportoké lesz a főszerep, a Belgrád rakparton pedig a Nemzetközi Hajóállomás épületein megszűnik a parkolás, azokat vendéglátó felületként lehet majd kialakítani. Ezen a szakaszon jön létre a vízközeli szolgáltató zóna, ahol kávézók és éttermek elhelyezésére lesz lehetőség, ami mellett a szállodahajók továbbra is ki tudnak majd kötni.

Új, Duna-parti sétányt kaphat a belváros

Forrás: korzostudio.hu


A cél, hogy a folyó ismét a városé legyen, amihez jól illeszkedik a Kossuth tértől a Fővám térig tartó gyalogosan végigjárható sétány. A rakpart általános rendezése mellett azonban nagyobb léptékű beruházások is tervben vannak.

Az egyik ilyen pont a Lánchíd pesti hídfőjénél kialakítandó új tér, ahol a turistabuszok parkolója helyett olyan buszváró jön létre, ahol a turistabuszok legfeljebb egy órát várakozhatnak, növelve ezzel a rendelkezésre álló teret. A másik az Erzsébet híd mellett a rakpart utolsó szakaszán létrejövő pihenésre alkalmas partszakasz, ahol az alsó rakparton megszűnik a forgalmi sáv, és visszaépül az eredeti lépcsős támfal, de modernizált változatban a leülést, a pihenést fogja szolgálni. A város felőli megközelítés javítása érdekében pedig több helyen új lépcsők, lejárók és gyalogátkelőhelyek létesülnek.

Új, Duna-parti sétányt kaphat a belváros

Forrás: korzostudio.hu


A projekt hatékonysága érdekében az autós forgalomban is várhatók változások. A Jane Haining rakparton az útburkolat egy szintbe kerül a járdával és 30 km/órás korlátozás lesz. Emellett a mostani 45 fokos parkolási rendszer helyett az úttesttel párhuzamos lesz a parkolás, csak a Belgrád rakparton, a házak előtt lesznek 45 fokos szögben kijelölt parkolóhelyek. Ezzel és a forgalmi sávok szélességének csökkentésével az id. Antall József rakparton 7 méter, a Jane Hainingon 10 méter, a Belgrád rakparton 6 méter széles sétány alakítható ki.

Új, Duna-parti sétányt kaphat a belváros

Forrás: korzostudio.hu


A megújuló parton összességében közel kétszer annyi fa lesz, mint most, így egy valóban élhető terület jön létre, ami a lakosság és a turisták számára egyaránt vonzóbb környezetet eredményez. A projekt becsült költsége 6,7 milliárd forint, és ha az építkezés 2018-ban el tud indulni, már 2019-ben birtokba vehetik az emberek a megújult rakpartot.
Új, Duna-parti sétányt kaphat a belváros

Forrás

Főlap Ingatlan Új, Duna-parti sétányt kaphat a belváros

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1139
Cikkmegtekintések találatai
332410

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 60 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz