Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Egyetlen döntés, amivel milliókat spórolhatsz lakásvásárláskor

A lakásvásárlást vagy eladást nem lehet megúszni matek nélkül. Bruttó és nettó négyzetméter, fajlagos ár, önrész, jutalék, részlet. Mindenhez számolni kell, különösen akkor, ha hitelfelvétel mellett döntünk - olvasható a Zillowsztorik című könyvben.

Hitelfelvétel esetén pontos számításokat kell végezni annak érdekében, hogy a legjobb konstrukciót találhassuk meg. Egyrészt az egyes pénzintézetek által kínált teljes hiteldíjmutatók összehasonlítása, másrészt a felvett hitel futamideje az, aminek hosszát mindenképp mérlegelnünk kell.

Amikor például 10 millió forintos hitelt 10 évre 5 százalékos kamatra veszünk fel - a teljes hiteldíjmutató (thm) 5 százalékos, vagyis tényleg ennyi kiadással jár a kölcsön -, akkor havonta 105 ezer forint a részletünk. Ha a 10 millió forintot 20 évre vesszük fel 5 százalékos thm mellett, a törlesztés 65 ezer forintba kerül havonta. Vagyis az utóbbi esetben kétszer annyi ideig fizetjük a havi törlesztőrészletet, mégsem csökken a felére. Belegondolva érthető, hogy a részlet nem teljesen arányos a futamidő hosszával, hiszen hitelünk egy jó részét tíz év türelmi idő után, a 10. és 20. év között fizetjük vissza, míg az előző konstrukcióban ekkorra már megszűnik a tartozásunk. Hosszabb futamidejű hitel felvételénél fel kell készülnünk erre a teherre is.

Egyetlen döntés, amivel milliókat spórolhatsz lakásvásárláskor

FAY 85, További információkért kattints a képre!

A változó kamatozású hitelek kockázatának mérlegeléséhez a kamatváltozás hatását kell számolgatnunk. A kamatemelkedés természetesen növeli a törlesztőrészleteket, de a növekedés mértéke fejben nem kalkulálható. Ha 10 milliós tartozásunk van 10 évre 6 százalékos thm mellett, akkor havi 110 ezres költségünk lesz a fenti alapesethez (10 év, 5 százalék, havi 105 ezer) képest. Azaz az 1 százalékponttal magasabb kamatláb 5 százalékkal magasabb törlesztőrészletet jelent.

Ennek magyarázata, hogy a törlesztés elején - mivel ekkor még nagyon magas a fennálló tartozásunk - a részletek nagyobb részét a kamatfizetés teszi ki, a kamatláb növekedése miatt pedig lassabban csökken a tartozásunk. A változó kamatozású hiteleknél újra és újra ki kell számolnunk az érvényes kamatlábbal és a fennálló tartozással a törlesztőrészletet. Ettől a kockázattól kímél meg minket a fix kamatozású hitel.

Egyetlen döntés, amivel milliókat spórolhatsz lakásvásárláskor


A hitelfelvétel mellett természetesen azt is át kell gondolnunk, hogy mekkora lakást szeretnénk vagy mekkorára van szükségünk. Ennek sok esetben az önerő mértéke szab felső határt, de egy magasabb önerő esetén is felmerül a kérdés, hogy megéri-e az összes megtakarításunkat önerőként a lakásvásárlásra áldozni, szemben egy olcsóbb lakással, ami nem emészti fel a teljes összeget. A mostani szabály szerint a felvehető hitel havi törlesztőrészlete nem haladhatja meg a nettó fizetésünk 50 százalékát - 400 ezer forintos fizetés felett 60 százalékát - ami ugyancsak korlátozza a felvehető hitel összegét.

A tudatos hitelfelvétel ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a havi törlesztőrészletek folyamatos fizetése mellett se inogjon meg a háztartásunk pénzügyi stabilitása, ehhez viszont a széleskörű tájékozódáson túl valóban érdemes mindent részletesen átszámolni.

Egyetlen döntés, amivel milliókat spórolhatsz lakásvásárláskor

Eco Residence, További információkért kattints a képre!
Egyetlen döntés, amivel milliókat spórolhatsz lakásvásárláskor

Forrás

Főlap Ingatlan Egyetlen döntés, amivel milliókat spórolhatsz lakásvásárláskor

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1283
Cikkmegtekintések találatai
433823

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 62 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz