Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Az oroszok nem viccelnek, lebontják a paneleket

Nem csak nálunk szúrják a szemét sokaknak a panelházak, de Oroszország sem tétlenkedik, ha városrehabilitációról van szól. Harmadik, végleges változatában ugyanis elfogadta az orosz parlament alsóháza szerdán az 1950-60-as években épült ötszintes panelházak, a "hruscsovkák" lebontásáról és a lakók új otthonokba költöztetéséről rendelkező moszkvai "renoválási" városrendezési törvénytervezetet.

A "renoválás" érintettjei - néhány kerület kivételével - a jelenlegi lakókörzetükben, a jelenlegivel megegyező szobaszámú, nagyobb alapterületű, a jelenlegivel egyenértékű lakást vagy pénzbeli ellentételezést kapnak majd. Többletfizetéssel növelhető a cserelakások nagysága. A törvénytervezet önálló lakásokat biztosít a jelenleg társbérletben élők számára. Elsőként a leginkább leromlott állapotú házakat fogják lebontani.

A törvénytervezet "az ipari lakásépítés első szakaszában"(1957-1968-ban) épült házakra terjed ki. A programban való részvételről a törvény hatályba lépését megelőzően a lakók kétharmados többséggel döntenek majd, a szavazástól tartózkodók voksát a szavazók arányában osztják majd el. A projektből való kilépésről a lakók egyharmadot meghaladó szavazattal dönthetnek, még az első cserelakás átadása előtt. A lebontásra ítélt házak listája a törvény hivatalos közzétételének napján válik majd véglegessé. Addig azt jóvá kell hagynia a felsőháznak és az elnöknek is.

A Szovjetunióban szociális lakásprogram keretében tömegesen kezdtek ötszintes lakótelepi házakat építeni Nyikita Hruscsov kommunista pártvezérsége idején (1953-1964). Ezeket a legfeljebb 50 éves élettartamúra tervezett, elavult épületeket a moszkvaiak róla nevezték el "hruscsovkáknak". A több mint 13 milliós orosz fővárosban 25 millió négyzetméterre tehető a "hruscsovkák" lakásainak alapterülete, és mintegy 1,6 millió ember él bennük.

A törvénytervezet ellen több tüntetést tartottak Moszkvában, mert a lebontásra ítélt házak első lajstromába nemcsak "hruscsovkák" kerültek bele, hanem a téglaépítésű (a sztálini korszakban épült) "sztálinkák", sőt még az 1917-es októberi forradalom előtti időkből származó épületek is. A program bírálói szerint a politika egy "gigantikus piramisjátékot" indít el, amelynek haszonélvezői az építkezési vállalkozók lesznek. A törvénytervezet eredeti változata emellett bírálói szerint nem biztosította a lebontandó házak lakóinak jogvédelmét, a tiltakozók szerint megsértette a tulajdonjogot, és korlátozta a bírósági jogorvoslat lehetőségét is.

Nem csak Magyarországon érzékeny téma tehát a panelházak rehabilitációja, mint mi is beszámoltunk róla, hazánkban elsőként Hódmezővásárhelyen valósulhat meg komoly panelátalakítási program, melynek előkészítése és tervezésére valamivel több mint 400 millió forintot biztosítottak.

2017.06.14 11:37 Négyszázmilliónál is többe kerül a hódmezővásárhelyi panelbontás előkészítése
2017.06.14 10:12 Egy budapesti lakótelep mutathatja az irányt a panelfelújításokhoz
2017.06.01 16:33 Hódmezővásárhelyen tesztelik a panelek visszabontását
2017.06.01 14:28 Íme, Orbán és Lázár panelmenyországa: terveken a luxustelep
2017.06.01 11:58 Ezért őrültség Orbán és Lázár panelbontási ötlete
2017.05.31 09:27 Orbán lebontaná a 10 emeletes panelek felső szintjeit


Az oroszok nem viccelnek, lebontják a paneleket
Az oroszok nem viccelnek, lebontják a paneleket

Forrás

Főlap Ingatlan Az oroszok nem viccelnek, lebontják a paneleket

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1283
Cikkmegtekintések találatai
433793

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 52 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz