Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Térképen Budapest legélhetőbb városrészei

Egy település vagy városrész népszerűségét számos tényező alakítja. A közbiztonság, a zöldterületek aránya vagy a szükséges intézmények megléte mellett a lakások állapota, kora, hangulata is befolyásolja a különböző környékek élhetőségét. Budapesten többnyire a budai oldalt szokták élhetőbbnek tartani, a kevésbé zsúfolt beépítettség, a hegyvidék jobb levegője és a sok esetben rendezettebb utcák miatt. Így sem lehet azonban elmondani, hogy Budán egyértelműen jobb lakni, a városrészek között ott is nagyok a különbségek. Hogy pontosan melyik kerületekben és kerületrészekben számíthatunk jobb életminőségre, azt az Otthontérkép segítségével néztük meg.

Biztonságos környék, nyugalmas élet


Az ezer főre jutó bűnesetekben a budapesti belvárosi kerületek állnak a legrosszabb helyeken, ami az aktív éjszakai életnek és a lakosságszámhoz viszonyított nagyszámú turistának is betudható. E bűnesetek többsége azonban kisebb volumenű, többnyire rongálás vagy garázdaság, míg a budai oldalon a lakásbetörések a jellemzőbbek. A lakásbetörések ugyanis egyértelműen a nagyobb értékű budai ingatlanok városrészeiben koncentrálódnak, feltehetően az elkövetők ott számítanak értékesebb vagyontárgyakra. Budán is vannak azonban kivételek, ahol a népességszámhoz képest kevesebb a lakásbetörés. Ilyen a III., a XI. és a XXII. kerület, szemben a kiugróan rossz adatokat produkáló XII. kerülettel, aminél arányosan egyedül az V. kerületeben regisztráltak több lakásbetörést.

Lakásbetörések száma, Forrás: Otthontérkép


Azt, hogy egy városrészben mennyire jó élni, az intézmények közelsége is meghatározza. A vásárlási, egészségügyi, oktatási intézmények közelségével értékes időt spórolhatnak az ottlakók. Ebben a tekintetben a fővárosban két budai kerület, a XI. és az I. áll az élen. Nincs azonban másként az ún. családbarátkörnyék-index esetében sem, ahol ugyanez a két kerület végzett az élen. Általánosságban elmondható, hogy a családosok számára a budai kerületek után a pesti külsőbb kerületek vonzóbbak még, míg az utolsó helyre - feltehetően az aktív éjszakai élet és a zöldterületek hiánya miatt - a VI. kerület került.

Térképen Budapest legélhetőbb városrészei

Családosok számára átlag feletti élhetőségű még Budán a II., III. és XII. kerület is, a XXII. kerület azonban a széleskörű intézmények hiánya miatt az utolsó előtti helyre került Budapesten.

Legélhetőbb kerületek, Forrás: Otthontérkép


Vásároljunk, de hol?


Az élhetőségi mutatók mellett sok más tényező is befolyásolja, hogy hol vásárolunk lakást. Hiába kellemes például a budai Várban lakni, az ottani magas árak árnyalják a pozitívumokat. Az élhetőségi mutatókhoz képest még mindig kedvező árak jellemzik a XI. kerületet, ahol a belvárosi részek mellett ahhoz közel, de már csendesebb övezetben is szép számmal találunk lakásfejlesztéseket.

A Budapesti Lakáspiaci Riport által publikált legfrissebb adatok szerint a XIII. kerület után a XI. kerületben választhatunk a legtöbb új lakás közül, ahol idén tavasszal 380 új építésű lakást értékesítettek, de az egyre több fejlesztésnek köszönhetően a kínálat is növekszik.

Térképen Budapest legélhetőbb városrészei

Új építésű lakások állománya kerületenként, Forrás: Budapesti Lakáspiaci Riport


A Portfolio Ingatlan adatbázisában a budai kerületek közül jelenleg a XI. kerületben találjuk a legolcsóbb új lakást, négyzetméterárak tekintetében azonban a XXII. kerületben legalacsonyabbak az értékek. Míg előbbiben 550 ezer, utóbbiban 470 ezer forint a legolcsóbb új lakás négyzetmétere. Ezzel szemben a II. és a XII. kerületben a legolcsóbb új lakásnak is 800 ezer forint felett van a fajlagos ára, az I. kerületben pedig közelíti a négyzetméterenkénti 1,2 millió forintot. A II. kerületi Kapás 21 by Cordia projektjében például 38,7 millió forinttól indulnak az árak, jóllehet a korlátozott szabad területek miatt ez az egyik utolsó új építésű lehetőség a környéken.

Térképen Budapest legélhetőbb városrészei

A családosok vagy a nyugalmat kedvelők számára tehát ideális választás lehet a XI. kerület, ahol különösen Sasad vagy a Madárhegy projektjei kínálnak élhető lakásszámú és elhelyezkedésű otthonokat.
Térképen Budapest legélhetőbb városrészei
Térképen Budapest legélhetőbb városrészeiA cikk megjelenését a Cordia támogatta.

Forrás

Főlap Ingatlan Térképen Budapest legélhetőbb városrészei

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1283
Cikkmegtekintések találatai
433819

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 62 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz