Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Mennyit alkudj, mennyit engedj a lakás árából?

Lakásvásárlás során az eladók gyakran túlárazzák a saját lakásukat, miközben a vevők - különösen befektetési célú vásárlás esetén - rendre a lehet legalacsonyabb áron szeretnék megvásárolni a kiszemelt lakást. A végső ár kialakításakor tehát általánosan elfogadott az alku, a kérdés viszont az, hogy hol, mennyit szokás/lehet lealkudni a meghirdetett árból.

A Duna House rendszeres felmérést készít a különböző elhelyezkedésű és típusú ingatlanokról, ahol egyrészt megnézni, hogy a hirdetésekben szereplő lakásoknak az idő előrehaladtával hogyan változik a hirdetési ára, másrészt azt, hogy az utolsó hirdetési árhoz képest mennyivel olcsóbban cserél végül gazdát az ingatlan. Előbbi értékét irányár változás, utóbbit áralku néven publikálja. A két szám együtt jól mutatja azt a különbséget az árban, amelyet eredetileg az eladó elgondolt és ami végül köttetett.

Fontos megjegyezni, hogy az irányár változás és az áralku is többnyire negatív értéket jelent, de bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a magas kereslet miatt az eladó emeli az árat és a vevők között is kialakulhat egy felfelé történő licitálás az adott ingatlanra. Ez azonban a ritkább eset, az értékesítési ár szinte mindig alacsonyabb a kínálati árnál.


A családi házakra országszerte 7-8 százalékos vevői alku mutatkozott májusban, viszont az ezt megelőző irányár csökkentés nem volt magas, mindössze 3-4 százalék. A lakásokra átlagban 3 százalékos vásárlói alku volt jellemző, egyedül a fővárosi panelek esetében volt magasabb, 4 százalék.

Mennyit alkudj, mennyit engedj a lakás árából?

Az alku előtti árcsökkentés mértéke családi házak esetében Budapesten és vidéken is 3-4 százalék között mozgott, a lakásokat viszont elsőre jellemzően Budapesten árazzák túl az eladók, akik végül 2-3 százalékot hajlandók csökkenteni az áron, mielőtt elkezdődne a tényleges alku. Ez vidéken csak 1 százalék, ott tehát az eladók is reálisabban tudják megbecsülni lakásuk tényleges értékét.

Új lakást vásárolnál? Találd meg a Portfolio Ingatlan adatbázisában álmaid otthonát, ami átláthatóan könnyen összehasonlító formában ad információt az egyes projektekben lévő lakások méreteiről, árairól és elhelyezkedéséről.

2017.06.07 14:28 Lakásvásárlást tervezel? - Hat ábra, amit mindenképp látnod kell

Forrás

Főlap Ingatlan Mennyit alkudj, mennyit engedj a lakás árából?

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1283
Cikkmegtekintések találatai
433735

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 10 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz