Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Kik és miért vesznek új lakást Budapesten?

A külföldiek jellemzően inkább a kisebb, a magyarok a nagyobb új lakásokat vásárolják, amit az magyarázhat, hogy a külföldiek jellemzően befektetési célra keresnek lakást, amihez ideálisabb választás az egy-kétszobás méret - derül ki a Cordia Zrt. legfrissebb vevői kutatásából.

A külföldi vásárlók 80 százaléka a cégtől kiadásra, azaz befektetési céllal vett lakást, míg a magyaroknál ennek aránya 40 százalékot tett ki. A hazai befektetők körében sokkal népszerűbb a kétszobás lakás, mint a garzon, miközben a külföldiek esetében jóval kiegyenlítettebb a kép. A befektetési szándékkal összhangban a külföldieket elsősorban a városközpontban található projektek vonzzák, de a VI. és a VII. kerület is keresettnek számít.

Kik és miért vesznek új lakást Budapesten?

A hazai vevők a megvásárolt lakások közel 40 százalékát vásárolták befektetési céllal. A városközpontban található projektek esetében ez az arány megközelíti a 60 százalékot, míg a kertvárosi fejlesztéseknél harmadekkora a befektetők súlya.

A befektetési céllal vásárlók 96 százaléka hosszú távra tervezi kiadni a lakását, közöttük pedig kiemelkedően nagy, 70 százalék azok aránya, akik a lakás teljes körű kezelését (berendezés, bérlőkeresés, ügyintézés) professzionális property management cégre bíznák.

Áremelkedés és vásárlás


A hazai vásárlók körében a lakhatási szándék a domináns, saját maguk számára pedig tágasabb otthonokat választanak. A megkérdezettek közel 80 százaléka két- vagy háromszobás lakást vásárolt. Úgy tűnik, hogy a szinte folyamatosan növekvő átlagárak sem apasztják a lakásvásárlási kedvet. A megkérdezett magyar lakástulajdonosok harmada tervezi ugyanis további ingatlan vásárlását, ezen belül a jelenleg befektetésre vásárlók 42 százaléka, míg a saját célra vásárlók 26 százaléka számolt be ilyen szándékról. Azok, akik további lakást vennének, többnyire a XI., a VIII. és a XIII. kerületben vásárolnának, miközben a városközponttól távol eső külső kerületek egyáltalán nem vonzóak a számukra.
Kik és miért vesznek új lakást Budapesten?

Még több új lakásért kattints a képre.


Kik és miért vesznek új lakást Budapesten?

Meg kell jegyezni, hogy a kutatás 470, az elmúlt másfél évben új lakást vásárolt belföldi magánszemély megkérdezése alapján készült, a megkérdezettek összesen 585 lakást vásároltak. A felmérésben részt vettek tehát egy meglehetősen speciális réteget jelentenek, így ebből a teljes magyar társadalom lakásvásárlási szokásaira vonatkozó következtetéseket nem lehet levonni.


CSOK és hitel


A kedvező hitelkonstrukciók ellenére még nem jelentek meg tömegesen a hitelből vásárlók, a megkérdezettek közel 80 százaléka készpénzes vevő volt. A további vásárlást tervező válaszadók kétharmada a következő lakásához sem tervez hitelt felvenni. Ehhez hasonlóan a CSOK nyújtotta kedvezményeket is csak a vásárlók kis része használta ki eddig. A válaszadók alig 10 százaléka veszi igénybe a CSOK-ot jelenlegi vásárlásához, és a jövőben további vásárlást tervezőknek is csupán 5 százaléka élne ezzel a lehetőséggel.
Kik és miért vesznek új lakást Budapesten?

Még több új lakásért kattints a képre.


Elhelyezkedés és bizalom


Még mindig élénken élnek a vevők emlékezetében a válság alatt begyűjtött rossz tapasztalatok, így kiemelt fontosságú, hogy megbízható fejlesztőt válasszanak. Ezt a megállapítást támasztják alá a kutatás eredményei is, hiszen a megkérdezettek szerint a vásárlások elsődleges szempontja az elhelyezkedés mellett a fejlesztő cég márkaneve, megbízhatósága, válságállósága. Az értékesített lakások felében ez befolyásolta a döntést. Mindemellett a vásárlások 16 százalékában döntő szerepet játszott az ismerősök, barátok véleménye, megelőzve a felszereltség, az ár és a funkcionális elrendezés szempontjait.

Új lakást vásárolnál? Találd meg a Portfolio Ingatlan adatbázisában álmaid otthonát, ami átláthatóan könnyen összehasonlító formában ad információt az egyes projektekben lévő lakások méreteiről, árairól és elhelyezkedéséről.

Kik és miért vesznek új lakást Budapesten?

Még több új lakásért kattints a képre.

Forrás

Főlap Ingatlan Kik és miért vesznek új lakást Budapesten?

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1136
Cikkmegtekintések találatai
327343

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 18 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz