Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Lebonthatják a 10 emeletes panelek felső szintjeit

Lebonthatják a 10 emeletes panelek felső szintjeit
Orbán Viktor a napokban vetette fel, hogy a panelházak felső szintjeinek visszabontásával lehetne élhetőbbé tenni a lakótelepeket. Vagyis az elmúlt években lezajlott energetikai korszerűsítések után, most radikálisabban nyúlna hozzá az elavult épületekhez a kormány.

A visszabontás elsősorban a 10 emeletes épületek felsőbb szintjeit érintené. Ennél bővebb részleteket azonban nem lehet tudni, mindössze annyit, hogy a miniszterelnök kijelentése szerint, ha a lakók közül mindenki beleegyezik, akkor Hódmezővásárhelyen próbálkozhatnak először a tízemeletes panelház felújításával és egyben a felsőbb szintjeinek visszabontásával.

Mint korábban már írtunk róla, Magyarországon csaknem 800 ezer panellakás található, ezt az építési megoldást a lakáshiány gyors enyhítésére találták ki, és eredményeként tömegével alakultak ki lakótelepek szerte az országban. Fontos kérdés a bontási ötlettel kapcsolatban, hogy mi történik azokkal a lakókkal, akik elveszítik így a lakásukat, utána hova költözhetnek. Másik kérdés a bontás finanszírozása, hiszen a felújításoknál ez a művelet jóval többe kerülhet, amihez újabb állami forrásokra lehet szükség, meg kell vásárolni a korábbi lakók ingatlanjain, plusz a kivitelezés sem olcsó.

Bár maga a kivitelezés folyamata, tehát a bontás könnyebb, mint az építés, ráadásul a világon már máshol is alkalmazták, tömegével valószínűleg nem élnek majd ezzel a lehetőséggel a panelházak.


Panelszerkezetű épületet már Magyarországon is bontottak, a Futureal a Vision Towers helyén álló, Volga szállót tette a földdel egyenlővé, ami 2012-ig a legnagyobb ilyen rendszerben épült ház volt, amely lebontásra került. Ezen művelet tapasztalatai alapján az épület sokkal erősebbnek bizonyult, a vártnál. Panel és panel között jelentős különbség pedig kevés van, mivel általában 2-3 házgyár készítette ezeket, bár a kivitelezés során történt esetleges hiányosságok miatt lehetnek kevésbé jól megépített épületek. Összességében tehát a panel épületeknél a legnagyobb probléma a gépészettel és az elektromossággal van, illetve a hőszigetelésük rossz, statikailag azonban állékonynak számítanak.

Forrás

Főlap Ingatlan Lebonthatják a 10 emeletes panelek felső szintjeit

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1283
Cikkmegtekintések találatai
433782

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 53 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz