Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Szerinted hányan dolgoznak a budapesti irodákban?

Ma Debrecen és Győr teljes lakosságával vetekszik a Budapesten modern irodaházakban dolgozók száma, a jövőben pedig még egy Szombathelynyi ember csatlakozhat hozzájuk a jelenleg is zajló irodaház-fejlesztéseknek köszönhetően. Az irodisták száma azonban nem egyelően oszlik meg a főváros különböző területei között, a legtöbben a Váci úti irodafolyosót keresik fel nap, mint nap. Az arányok érzékeltetése kedvéért, olyan mintha Székesfehérvár teljes lakossága ide járna dolgozni. A jövőben pedig a legtöbb fejlesztés is a Váci út környékén valósulhat meg, még Salgótarján teljes lakosságának megfelelő számú ember munkahelyét biztosíthatja a terület.

Budapesten valamivel több, mint 3,3 millió négyzetméternyi modern irodaterület található, ami egyben azt is jelenti, hogy ha a nemzetközi sztenderdek szerinti 10 négyzetméternyi terület jut egy dolgozóra, a fővárosban körülbelül 330 ezren dolgoznak ma modern (vagyis legalább B kategóriás) irodaházban. Ez azt jelenti, hogy körülbelül annyian, mint Debrecen és Győr teljes lakossága. Érdekes kérdés, hogy Budapest különböző területeit nézve hova ingázik ezeknek a munkavállalóknak a többsége.

A területi vizsgálat alapján nem csoda, ha tömött a 3-as metró, hiszen a fent említett irodaállomány több mint 27 százaléka a Váci úti irodafolyón összpontosul, vagyis már a 100 ezerhez közelíthet az ide naponta dolgozni járók száma, vagyis mintha egész Székesfehérvár indulna munkába minden nap Budapest ezen részére.

Szerinted hányan dolgoznak a budapesti irodákban?


De a 4-6-os villamosokon is sok irodistával találkozhatunk, hiszen a második legnagyobb iroda alpiacnak a Pest-Központi számít, ahol szintén meglehetősen sokan, 70-80 ezer körül dolgozhatnak modern irodákban, ami Szombathely teljes népességével vetekszik. A harmadik legnépesebb területnek Dél-Buda számít, ahol 400 ezer négyzetméter körül mozog az irodaterületek nagysága, így még az üres területeket is figyelembe véve közelíti a 40 ezret az itt modern irodában dolgozók száma, vagyis mintha Dunakeszi szinte teljes lakossága itt talált volna munkát. Az előbb említett alpiacok jelentőségét jól érzékelteti, hogy a többi területen összesen csak a modern irodaterületek kevesebb, mint 38 százaléka található, az üres területeket is figyelembe véve kevesebb, mint 120 ezren járhatnak oda dolgozni.
A jövőben azonban jelentősen növekedhet azoknak a száma, akik modern irodaépületekben dolgoznak. Budapesten ugyanis jelentős irodafejlesztések zajlanak, amelynek köszönhetően több mint 700 ezer négyzetméternyi új irodaterület kerülhet a piacra. Az új területeteket azonban nem feltétlenül a piacra most belépő cégek tölthetik meg, hanem vélhetően sokan a már most is modern házban lévő cégekből is elköltözhetnek. Ezek a helyek azonban nem feltétlenül ürülnek ki, hanem a korábban elavult irodaházban bérlő cégek vehetik át az üres területeket. (Budapesten több mint 2 millió irodaterület nem számít modernnek).

Szerinted hányan dolgoznak a budapesti irodákban?


Ha azonban azt feltételezzük, hogy a most is modernnek számító állomány változatlan marad, illetve végül az összes terület kiadásra kerül, miközben a meglévőek sem ürülnek ki, akkor több mint 75 ezerrel többen dolgozhatnak modern irodákban 2023-ra. A területeket tekintve a legnagyobb bővülésre a Váci úti irodafolyosón lehet számítani, ahol közel 360 ezerrel növekedhet az irodaterületek nagysága. Vagyis még több, mint Salgótarján teljes lakosságának megfelelő mennyiségű embernek adhat munkahelyet a terület. A második legnagyobb bővülés Dél-Budán várható, ahol 183 ezer négyzetméter irodaterület felhúzása várható, míg a harmadik helyen áll a Pest Központi piac, itt 115 ezer négyzetmétert építenek a következő években. Előbbi esetében még egy Dombóvárnyi ember járna ide dolgozni, utóbbinál pedig mintha egész Kisújszállás lakossága ide ingázna.

Szerinted hányan dolgoznak a budapesti irodákban?

Forrás: BRF


Összességében tehát, ha a fentiekben vázolt tervek megvalósulnak, 4 millió fölé nőhet a budapesti modern irodaállomány nagysága, ami azt is jelentheti, hogy Szeged, Győr és Nyíregyháza teljes lakosságával megegyező számú ember járhat modern irodaépületbe dolgozni a fővárosban.

Forrás

Főlap Ingatlan Szerinted hányan dolgoznak a budapesti irodákban?

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1138
Cikkmegtekintések találatai
327636

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 78 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz