Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Google, Facebook, Amazon? - Nincs itt semmi keresnivalójuk!

Google, Facebook, Amazon? - Nincs itt semmi keresnivalójuk!
A hazai ingatlankereső-piac legismertebb és legnagyobb szereplőjének korábbi vezetőjét, az ingatlan.com-ot felfuttató Korbuly Krisztiánt nevezték ki a legdinamikusabban növekvő versenytárs, az Otthontérkép Csoport élére. A jelenleg mintegy 3-4 milliárdosra tehető online ingatlanlisting-piac jelentős részét (legalább 60-70%-át) ma az ingatlan.com tudhatja magáénak, de az elmúlt évek piaci változásainak köszönhetően egy hosszú távon erős versenytárs jelent meg az Otthontérkép Csoportnak köszönhetően, így most már két jelentős elérésű, lefedettségű, független, és speciálisan ingatlanokat hirdető portál (a Jófogás nem kizárólag ingatlanhirdetési oldal) versenyez a több ezer hivatásos ingatlanos és a több tízezer magánszemély kegyeiért. Ennek kapcsán kérdeztük az új vezérigazgatót a terveiről és az online ingatlankereső-piac jövőjéről.

Mik a tervei az Otthontérkép új vezetőjeként?

Az Otthontérkép által megkezdett utat folytatva, új megközelítésben szolgáljuk ki az ingatlanhirdetőket és az ingatlan iránt érdeklődőket. Célom, hogy a jelenlegi, gyakorlatilag egyszereplős online ingatlanpiacot (a vertikális portálokra gondolva) legalább kétszereplős piaccá változtassuk és ezáltal komolyabb versenyt hozzunk és még jobb szolgáltatásokat a felhasználóknak. Mindenkinek jót tesz, ha valódi verseny van és ez nem feltétlenül rossz a szereplőknek sem. A piac nő, van hely két nagy szereplő számára is.

Korbuly Krisztián a piacvezető ingatlan.com korábbi első számú irányítója volt. Erős tapasztalatot szerzett abban, hogy miként lehet egy néhány tízmillió forintos vállalkozást közel egymilliárdos árbevételű céggé fejleszteni. A szakember 11 év után, 2013 végén egy 8-ról 70 fősre bővített vállalatot hagyott ott, a társaság a válság alatt is növekedni tudott. Krisztián közgazdász diplomáját a budapesti Külkereskedelmi Főiskolán, MBA-fokozatát pedig az Egyesült Államokban szerezte. Számos online vállalkozás elindítása fűződik a nevéhez. Budapesten született 1973-ban, három fiú édesapja.

Utol lehet-e érni az ingatlan.com-ot bevételben, ismertségben, lead (érdeklődés) generálásban és ha igen, mennyi idő alatt és milyen stratégiával?

Egy - kezdetektől fogva - piacvezető szolgáltatót nem könnyű beérni, sok jó ötlet, munka és kitartás kell hozzá - ezek úgy gondolom rendelkezésre állnak. Meg kell nyerni hozzá az ügyfeleket is, hiszen nélkülük nem lesz meg sem a fejlődéshez szükséges tőke, sem az örök hajtóerő: a lelkesedés. Biztosan más megközelítéssel fogjuk támogatni az ingatlanpiacot, hiszen a saját területén az ingatlan.com kiváló munkát végez. De máshogy is ki lehet szolgálni az ügyfeleket, és meggyőződésem, hogy az az út is sikeres lehet. A térképi megközelítés, az ingatlanok környezetbe helyezése, a puszta ingatlantranzakció helyett komplex megoldások lehetnek például ilyen utak. Ezt fogjuk megmutatni és bízunk benne, hogy elnyerjük a felhasználók bizalmát is mindehhez.

Merre halad a listing oldalak piaca?

A hatékonyság és a tranzakciók felé. Ma már nem elég pusztán megjelentetni egy hirdetést vagy előrébb helyezni. A legtöbb hirdető látni szeretné, hogyan teljesített az ingatlan az oldalakon. Hányan nézték meg, hányan kattintottak a telefonszámra, hányan küldtek érdeklődő üzenetet - ebből lesz az üzlet. Ma már kevés, ha idő alapon kérek pénzt, a lead-ek számítanak. A tranzakciókhoz is egyre közelebb kerül a piac, próbálják a portálokat egyre inkább a részpiacok igényeire szabni. A finanszírozás is például már minden komolyabb portálon megtalálható.

Mekkora a veszélye annak, hogy az ingatlanos hirdetési piacra belépnek a nagy óriások (nyilván nemzetközi szinten), mint a Google, az Amazon, a Facebook, vagy más? Fel lehet erre készülni?

Ennek nem látom reális veszélyét. Az ingatlan lokális dolog, ismerni kell a piacot, a jogszabályi környezetet, a felhasználókat. Ez nem a világszinten tömegtermékké alakítható téma, mint például a hirdetések világa (pl. adsense). A Google-nek nem ez a fókusz, a Facebook pedig nem tudja mélységében kiszolgálni az ingatlanpiacot, tehát egy-egy esetleg sikeres lead-generálástól eltekintve nem fog igazán sikeres "ingatlanportállá" válni.

Az ingatlan.com-ot sokat szidták a hivatásos ingatlanosok a kreditrendszere miatt. Jogosan? Van jobb üzleti modell a bevétel növelésére?

Nehéz mindenkinek megfelelni. Az online portál működtetése állandó egyensúlyozás a használhatóság - ügyfél-elégedettség - bevételtermelés bűvkörében. Megfelelő arányban működik csak, tehát sajnos korlátokat kell szabni mindhárom területnek. Az ingatlan.com is meghúzta a maga korlátait, van, akinek ez nem tetszik. Az Otthontérkép máshol húzza meg, más stratégiát követve közelíti meg a kérdést, de ugyanezt itt is végiggondoljuk. Meggyőződésem, hogy jó választ tudunk adni a problémákra és a szolgáltatásainkat egyre inkább meg fogják szeretni a felhasználók.

Mikor nyithat az Otthontérkép a magánszemélyek felé fizetős szolgáltatással?

Az Otthontérkép elsősorban a felhasználó-barátságot tartja szem előtt, az első időben mindent ennek rendelt alá, ráadásul mindezért nem kért pénzt a magánszemélyektől. Előbb-utóbb természetesen kell kérni ellenszolgáltatást a munkánkért, mert valamiből működtetni-fejleszteni kell tudni a szolgáltatásainkat, amiket a felhasználók igénybe vesznek. Ezt ők is megértik általában. Az online világ azonban az olcsóság / ingyenesség felé halad. Meg fogjuk tehát találni azokat az utakat, ahol értéket adunk a felhasználóknak, nyújtjuk nekik az online által lehetővé tett előnyöket, de biztosítjuk a fejlődéshez szükséges bevételeinket is. Korai lenne még konkrétumokról beszélni, de hamarosan hallani fognak rólunk!

Forrás

Főlap Ingatlan Google, Facebook, Amazon? - Nincs itt semmi keresnivalójuk!

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1139
Cikkmegtekintések találatai
332904

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 35 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz