Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Meglátod ezeket a számokat és egy életre elmegy a kedved a saját nyaralótól

Sokak álma egy saját balatoni nyaraló, az egyre magasabb ingatlanárak miatt azonban ezt a luxust kevesen engedhetik csak meg maguknak. Az országban a Balatonon kívül számos más lehetőség is rendelkezésre áll, így akár olcsóbban is tudunk hétvégiházat vásárolni. A kérdés csak az, hogy megéri-e egyáltalán a megtakarított pénzünket egyetlen nyaralóra elkölteni.

Vajon mennyi ideig nyaralhatnánk egy nyaraló árából? Aki gondolkodott már a kérdésen, valószínűleg készített rá becsléseket, hogy megéri-e számára egy saját nyaraló megvásárlása. Ennek kapcsán mi is megnéztük, hogy a különböző országrészekben, a különböző kategóriákban mennyiért lehet nyaralót vásárolni, és hogy vajon jobban megéri-e, mint ha évről-évre utazásra költenénk az erre fordítandó pénzünket.

A vizsgálatban először néhány példán keresztül nézzük meg, majd számoljuk ki, hogy az egyes ingatlanok megvásárlásának költségéből hozzávetőlegesen mennyi ideig nyaralhatnánk belföldi és külföldi úti célok között válogatva. Fontos megjegyezni, hogy a számításokban a nyaralóra nem befektetési eszközként, hanem egyszerű értéktárgyként tekintünk, így azokban nem szerepel annak bérbeadásából vagy a piaci ciklusokból eredő esetlegesen elérhető hozam.

A Balatonon túl is sok a lehetőség


A Balaton mellett az ország más részein is érdemes megnézni a hétvégiházas kínálatot. Aki nem feltétlenül ragaszkodik a vízparthoz de elmenekülne a nagyvárosból, akár Pest megyében is találhat kedvező áron hétvégiházat. Ilyen például az alábbi Pest megye határában lévő telek és a rajta álló faház, ami ideális helyszín a nyugodt hétvégi pihenéshez. A 900 négyzetméteres telket és a rajta lévő elektromos fűtéssel felszerelt faházat 2,4 millió forintért kínálják.

Meglátod ezeket a számokat és egy életre elmegy a kedved a saját nyaralótól

Forrás: Otthon Centrum


Ha fontos a víz közelsége akkor sem a Balaton az egyetlen opció. Ilyen lehet például Tiszafüred, amelynek üdülőövezetében kínálják eladásra ezt a 100 négyzetméteres fűthető nyaralót. A házban található négy hálószoba és az azokhoz tartozó négy zuhanyzó, valamint két amerikai konyhás nappali. A ház vételára 17 millió forint.

Meglátod ezeket a számokat és egy életre elmegy a kedved a saját nyaralótól

Forrás: Otthontérkép


Végül egy velencei példát néztünk meg, ami a tóhoz való közelsége és új építése miatt jelentősen drágább, mint a fenti két ingatlan. A 112 négyzetméteres ikerházfélért kulcsrakész állapotában 39 millió forintot kell fizetni.

Meglátod ezeket a számokat és egy életre elmegy a kedved a saját nyaralótól

Forrás: Duna House


Nyaraló vagy utazás?


Felmerül azonban a kérdés, hogy akár a Balatonnál, akár az ország más részein megéri-e egyáltalán a saját nyaraló vásárlása. Hogy ezt eldönthessük, az átlagos nyaralások költségeivel hasonlítottuk össze az egyes ingatlanok vételárát és azok fenntartási költségeit.

A becslésekhez a közepes árkategóriájú szállásokat vettük alapul, illetve a belföldi példáknál kizárólag szállásdíjat, míg a nemzetközi példáknál szállásdíjat és utazási költséget számoltunk. Az élelmiszerárakat, programbelépőket ugyanis saját nyaraló esetén is ki kell fizetni, jóllehet külföldön az élelmiszerárak is magasabbak lehetnek.


Meglátod ezeket a számokat és egy életre elmegy a kedved a saját nyaralótólHa egy kétgyerekes család egy hetet szeretne nyaralni belföldön, azt az olcsóbb szállodákban vagy apartmanban 90-110 ezer forinttól teheti meg, a már említett programok és útiköltségek nélkül. Ugyanez a közelebbi tengerparton már 170 ezer, útiköltséggel együtt pedig 200 ezer forintba is kerülhet. Ha azonban távolabbi tengerpartra mennénk és autó helyett a repülőt választjuk, akkor a költségek elérhetik akár a 450-500 ezer forintot is.

Ha a belföldi nyaralást választjuk


Ha valaki évente egy hetet nyaral belföldön, akkor az első, Pest megye szélén álló hétvégiház árából nagyjából 12 évig tudna nyaralni menni, a tiszafüredi nagyobb méretű nyaraló árából viszont már 170 évig, míg a Velencei-tó mellett álló új építésű nyaraló ára már 390 évig fedezné a belföldi nyaralások költségét. Abban az esetben, ha évente két hetet töltenénk belföldi nyaralással, akkor az értékek megfeleződnek, de még úgy is csak az első ingatlannál térülne meg emberi időtávon belül az ingatlan megvásárlása.

Ha a külföldi nyaralást választjuk


Évente egy hét külföld már többe kerül, így ha Európán belül maradva évente 500 ezer forintot költünk külföldi szállásra és utazásra, akkor az első helyen vizsgált nyaraló 5 év alatt, a második nyaraló 34 év alatt, a harmadik nyaraló pedig 78 év alatt térülne meg.

Jól látszik tehát, hogy ha valaki a külföldi nyaralásokat részesíti előnyben, annak nem éri meg tízmilliókat költenie magyarországi nyaraló vásárlására, ellenben, ha a nyaralás fő célja a pihenés, és nem ragaszkodunk az újabb országok és látványosságok meglátogatásához, akkor hosszú távon megérheti egy kisebb hétvégiház megvásárlása. Arra azonban figyelni kell, hogy egy nyaralónak is vannak fenntartási költségei, így, ha nem tudjuk vagy akarjuk kiadni, akkor is számolni kell rendszeres kiadásokkal, ami újabb érv a nyaraló helyett a különböző helyszíneken történő nyaralás választása mellett.

Te vennél magadnak nyaralót?

Forrás

Főlap Ingatlan Meglátod ezeket a számokat és egy életre elmegy a kedved a saját nyaralótól

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1138
Cikkmegtekintések találatai
327596

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 28 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz