Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

A jövő munkahelyére nem csak dolgozni járunk majd

Egyre többet hallani, hogy a cégek egyre tudatosabban keresnek megfelelő irodaterületet a dinamikusan bővülő budapesti irodapiacon, a fenntartható megoldások alkalmazása mellett a munkavállalók jólétére is egyre többen figyelnek. De pontosan milyen irodát keresnek a bérlők 2017-ben? Milyen hatással lehet a főbb irodapiaci mutatókra a felfokozott fejlesztési aktivitás? Ezekre a kérdések választoltak a Portfolio Ingatlan megkeresésére a vezető ingatlantanácsadó-cégek.

Katkó Károly, a CBRE bérlőképviseleti vezetője


A jövő munkahelyére nem csak dolgozni járunk majd A CBRE 2017-es Európai Bérlői Felméréséből (EMEA Occupier Survey Report) az derül ki, hogy a bérlők egyre inkább a hatékonyság növelésére és az új munkahelyi stratégiák bevezetésének felgyorsítására koncentrálnak, a technológiai megoldások jelenleginél jobb kihasználásával. A megkérdezett európai vállalatok 70 százaléka az elmúlt évben már tett lépéseket ahhoz, hogy hatékonyabban használja ki jelenlegi irodáját, 58 százalékuk pedig egyenesen megpróbált megszabadulni üres területeitől - szakértőink szerint a jövőben ezek a lépések még több bérlőt fognak foglalkoztatni.

A (költség)hatékony irodaterület-használat mellett a munkaerő hatékonyabb munkavégzését is egyre komolyabban veszik a vállalatok: 65 százalékuk a jobb együttműködést, 66 százalékuk pedig a munkaerő számára kellemesebb környezet megteremtését véli a legfontosabbnak, a legtöbbek (72%) számára az épületek kiválasztásánál a jó minősítésű ingatlanok jöhetnek csak szóba. Az ingatlan-befektetőknek és fejlesztőknek éppen ezért arra kell törekedniük, hogy "jővőálló" épületekkel jöjjenek ki a piacra és készüljenek fel új bérlői formákra, mert például a követező 3 évben a cégek 70 százaléka számít arra, hogy több közösségi / megosztott területre lesz szükségük. Felmérésünk során több irodabérlő nevezte meg a teljes működési költséget és a munkaerőhöz való hozzáférést, mint legfontosabb kihívást üzletmenetük tervezésében 2017 során. A munkaerőköltség emelkedésével és az egyre több szektort érintő munkaerőhiány erősödésével a racionális irodatervezés és -használat fontossága tovább nőtt. Piaconként változó mértékben, de mindenhol erősödik a saját irodatér szerepe a cégarculat kommunikációjában mind az ügyfelek, mind a munkavállalók felé.

Mazsaroff Kata, a Colliers International iroda bérbeadási üzletágának igazgatója


A jövő munkahelyére nem csak dolgozni járunk majd Az elmúlt években tapasztalható fejlesztési volumeneknek köszönhetően ismét választási lehetősége van az iroda-felhasználóknak. Egyre inkább az a tendencia mutatkozik az irodát keresők között, hogy az eddigi ún. "hard" kritériumok mellett, mint béreli díj, az épület műszaki paraméterei, bérleti feltételek, hatékonyság, megjelentek az ún. "soft" vagy szubjektív szűrési elvárások. Ez utóbbi feltétellel a bérlők egy olyan önmagában komplex megoldást keresnek mely filozófiájában, megjelenésében vagy éppen szolgáltatásaiban egyedi, kimagaslik a többi közül.

Előtérbe került a humán faktor, vagyis a jelen és jövő generációinak munkavállalói, azaz egyértelmű keresési szempont egy olyan környezetben lévő irodaház, ahol a közösség építés feltételei adottak. Ilyenek lehetnek az iroda közvetlen környezete és annak szolgáltatásai - éttermek, sportolási lehetőségek, közösségi helyek, stb. - illetve magának az épület által nyújtott plusz, amitől a bérlő valaminek a része és részese lesz.

Szikora Réka, a Robertson Hungary elemzési és marketing vezetője


A jövő munkahelyére nem csak dolgozni járunk majd Eddig hatékony irodaterületeket kerestek a bérlők, most azonban fontosabb szerepet kap a nem klasszikus - egy íróasztal mögötti -, hanem kollaborális terekkel dolgozó területfelhasználás. A 2016-os tranzakciókat vizsgálva 3 domináns trendet különíthetünk el. Az SSC vállatok hatékony elrendezésű, modern, kreatív, high-tech irodákat keresnek, ahol a kollaborális területek mellet számos szolgáltatás és bővülési lehetőség is rendelkezésükre áll. Ezzel szemben a más nagyvállalatokra jellemző trend a terek, tárgyalók minél hatékonyabb kihasználása mellett az ügyfelekhez való közelség. A harmadik trendbe főleg a kis létszámú, magyar cégek tartoznak, akik a kisebb területeket, alacsonyabb árakat keresik az irodapiacon, főként a B kategóriás irodaépületekben.

A 2017-ban megvalósuló projektek nagy részére már kötöttek előbérleti szerződést, és már a 2018-ben átadásra kerülő irodaházakra is folynak tárgyalások. 2018-ban lesz érezhető a felfokozott fejlesztői aktivitás. A nettó kereslet növekedését várjuk az előbérletek és az új szerződések előtörésének köszönhetően. Az üresedési ráta időszakosan emelkedhet a Váci úton, de ez idővel korrigálni fogja magát. 2019-re közel 160 ezer négyzetméter új fejlesztést prognosztizálunk, ám ezek még nem indultak el. A fejlesztéseknek nem lesz ármérséklő hatásuk, inkább a bérleti díjak lassú emelkedése várható. A bérlőknek viszont több választási lehetőségük lesz a következő években.

Tuza Rita, a JLL piackutatási vezetője


A jövő munkahelyére nem csak dolgozni járunk majd Felfokozott a bérlői aktivitás, ami a keresések méretében és számában is megmutatkozik. A bérlők igen fogékonyak az újdonságok iránt, főleg abban az esetben, ha ezek a termelékenység növekedését eredményezik. Ebből a szempontból a környezettudatos épületeket követően jelenleg a WELL minősítéssel rendelkező új fejlesztések a legizgalmasabbak, bár önmagában ez nem garantál versenyelőnyt egyetlen fejlesztésnek sem. Egyre nagyobb az igény a kellemes és korszerű közösségi terek, illetve a közösségi programok iránt is az irodaházakban. Az épületek funkciója lassan átalakul és már nem csupán a munkavégzéshez biztosítanak helyszínt, hanem interaktív programokon keresztül szórakoztatják vagy edukálják is a bérlőket, és közösségi programjaikon keresztül kedvezményeket biztosítanak bérlőiknek a szolgáltatások változatos körére.

A jelenlegi rekord alacsony üresedési ráta következtében a 2017. év végéig történő költözések esetén a bérbeadók tárgyalási pozíciója szinte megingathatatlan, így a bérlőknek igen komoly kompromisszumokat kell hozniuk abban az esetben, ha költözni vagy hosszabbítani szeretnének és megemelkedett bérleti díjakra kell számítaniuk. A nagy volumenű székház projektek esetén, ahol az ügylet természetéből fakadóan 1,5 -2 évvel későbbi költözésekről zajlanak a tárgyalások, több lehetősége van a bérlőknek a választásra, ugyanakkor a megemelkedett építési költségek következtében már ebben az esetben sem számíthatnak extra kedvezményekre és ösztönzőkre. A megnövekedett fejlesztési aktivitásnak 2018 során kezdhetjük el érezni a hatását, de amennyiben a bérlői piac hasonlóan felfokozott marad az elmúlt 2 évben tapasztalthoz, úgy nem kell arra számítanunk, hogy olyan túlkínálat alakulna ki, mint 2009-2013 között.

Forrás

Főlap Ingatlan A jövő munkahelyére nem csak dolgozni járunk majd

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1136
Cikkmegtekintések találatai
327344

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 19 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz