Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Még több irodai munkahely szűnhet meg, mint gondoltuk

A magyar gazdaság más területeihez hasonlóan az ingatlankezelésben- és üzemeltetésben is jelentős problémát jelent a munkaerőhiány, a megoldást pedig a bérek emelése mellett a technológia fejlesztése hozhatja el. De mikor és milyen típusú munkát válthatnak ki robotok? Hogyan csökkenthetők a költséget intelligens szenzorok beépítésével? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a Portfolio által szervezett FM & Office 2017 konferencia meghívott szakértői.

Az épület nem főnév, hanem ige


Baross Pál FRICS, a Central European University campus fejlesztési igazgatója nyitóelőadásában arról beszélt, hogy "az épület nem egy főnév, hanem egy ige". A szakember elmondta továbbá, hogy ahogy vártuk, a válság után az asset és facility menedzsmentnek jóval nagyobb szerep jut. Az állomány növekedésével párhuzamosan egyre fontosabb területekké válnak.

Még több irodai munkahely szűnhet meg, mint gondoltuk

A szakember kitért arra is, hogy alacsonyabb vezetői szintek esetében a tudásbázis az asset és facility menedzserek esetében nagyjából ugyanaz, bár bizonyos új szempontokat meg kell tanulniuk, de azt mondhatjuk, hogy tudásbázisuk az, amit elvárunk egy ingatlanpiaci szereplőtől. Ugyanakkor magasabb szinten, a vállalat stratégiai, vezetési kihívásait illetően nagyon is más. Szintén különbség mutatkozik az ingatlanok kezelésében attól függően, hogy az adott épület kinek a birtokában van, más a befektetői kézben és más saját kézben lévő épületek kezelési követelménye. .

A szakemberek munkáját több könyv is segíti, köztük az RICS Költségjéghegy című kiadványa, melyben a szerzők az ingatlan lábnyomát kezdték feltérképezni.

A munkaerőhiány itt is problémát jelent


Az iparág legnagyobb kihívását a munkaerő- és szakemberhiány jelenti jelenleg, de a megrendelői oldal költségcsökkenésre vonatkozó elvárásai, az új piaci szereplők megjelenése, az eszközök élettartamának növelése, a munkaerő minőségi változása és a társadalmi igények változása is komoly fejtörést okoz a szakmának - mondta el Szij Csaba, a B+N Referencia Zrt. vezérigazgató-helyettese az üzemeltetési piac jövőbeni kihívásairól tartott előadásában. A szakértő szerint a felsorolt problémákra megoldást hozhat a megrendelői és üzemeltetői érdekek közelítése, a szolgáltatási szintek meghatározása, az üzletági szereplők együttműködése, valamint az árakat lenyomó szürkegazdaság mérséklését célzó, az üzletágat védő jogszabályi környezet kialakítása.

Még több irodai munkahely szűnhet meg, mint gondoltuk

A konferencia üzemeltetői kerekasztalának kiemelt témája szintén a munkaerőhiány volt. Egy szavazás eredménye szerint a jelenlévők több mint 90 százaléka úgy véli, hogy a munkaerőhiány egyre nagyobb kihívást jelent a szakma számára, igaz közel felük egyelőre kezelhetőnek tartja a problémát.

A munkaerőhiány több okra vezethető vissza. Kis-Szölgyémi Ferenc, a B+N Referencia Zrt. vezérigazgatója szerint az elvándorlás, a professzionálisan kezelt épületek számának és területének növekedése mellett problémát okoz, hogy a közfoglalkoztatás is jelentős munkaerőt szív el, valamint az is, hogy a munkaerő-állomány jelentős része a szürkegazdaságot választja személyes jogi problémák miatt.

Még több irodai munkahely szűnhet meg, mint gondoltuk

Ruzsinszki Tibor, a Strabag PFS FM üzletág igazgatója elmondta, hogy a LEO által lefedett cégek állásainak mintegy 6 százaléka betöltetlen jelenleg. A béremelések és a technológiai fejlődés ugyanakkor véleménye szerint kezelni fogják ezt a problémát. Hasonlóan véleményen van a konferencia közönsége is, a többség (54%) szerint a piac a bérek emelkedésére az árak emelésével, míg egy nagyobb kisebbség (31%) szerint a szolgáltatási szint csökkenésével reagál majd.

Technológiai fejlődés


Természetesen a technológiai fejlődés is csökkentheti a munkaerőhiányt, Kis-Szölgyémi Ferenc szerint ennek érdekében olyan technológiai fejlesztéseket kell megvalósítani, ami a fizikai munka egy részét ki tudja váltani.

Még több irodai munkahely szűnhet meg, mint gondoltuk

Fischer Róbert, az Atalian Global Services Hungary kereskedelmi és üzletfejlesztési igazgatója szerint ugyanakkor ez nem ilyen egyszerű. A takarító robotok kutatás-fejlesztési költségei például egyelőre elképesztően magasak, a magyar bérek mellett 30-40 év alatt térülne meg a fizikai munkások kiváltása. Rá kell jönni, hogy hol van a határ, amíg hozzáadott értéke van a technológiai kiadásoknak - tette hozzá.

Várnai Máriusz, a Diófa Ingatlankezelő Kft. ügyvezetője szerint a technológia, melyet továbbra is a bérlő diktál, a tervezhetőség szempontjából lesz nagy segítségére az üzemeltetőknek. A szenzorok előre meg fogják tudni mondani, hogy melyik alkatrész mikor szorul majd cserére, ez pedig segít majd csökkenteni a karbantartó személyzet méretét, és ezáltal a költségeket is.

Még több irodai munkahely szűnhet meg, mint gondoltuk

Technológia szempontjából a világ élvonalába tartoznak a most elkészülő budapesti irodafejlesztések - mondta el Ruzsinszki Tibor. Véleménye szerint bár a zöld megoldásokkal jelentős energia-megtakarítást lehet elérni, a minősített házakhoz kapcsolódó adminisztráció és bizonyos követelmények munkaerőigénye új költségeket teremtenek: vannak zöld elemek, melyek sosem térülnek meg. A zöld megoldások optimális elterjedését ráadásul nem csak az nehezíti, hogy az erre vonatkozó tapasztalat még nem érhető el kollektíven, hanem is, hogy a bérlők nem mindig tudják, hogy pontosan mit várnak el egy minősített háztól és nem mindig tudják megfelelően használni azt.

A PM kihívásai és lehetőségei


Rézsó István, a Cushman & Wakefield üzletfejlesztési vezetője, a PM aktuális kérdéseiről beszélt előadásában. Külön kitért arra, hogy milyen szolgáltatási fajtákkal lehet jelenleg találkozni a hazai PM piacon, ezek közé tartozik a teljes PM szolgáltatás asset menedzsment elemekkel, a "one-stop shop" megbízás fajta, a PM bizonyos FM elemekkel, illetve az olyan megbízás, ahol az PM-FM-AM szolgáltatások egybe vannak gyúrva.

A teljes property menedzsment előnye a PM cégek és ügyfelek számára, hogy teljes szolgáltatásnyújtást jelent, az ügyfelek így saját főtevékenységükre tudnak koncentrálni. A problémát csak a távolabbi irányítás jelentheti, ami lassíthatja a folyamatot. De szintén előnyös ebben a szolgáltatás fajtában, hogy lehetőség van hosszút távú partneri kapcsolatot megteremtésére.

Még több irodai munkahely szűnhet meg, mint gondoltuk

A "one-stop shop" megbízás fajta során a property menedzsment eltolódik a műszaki üzemeltetés felé. Felvet olyan kérdéseket, hogy hol húzódik a különböző tevékenységek határa. A PM cégek számára előny, hogy növelni tudják a szolgáltatásaik számát, veszélyt jelenthet ugyanakkor, hogy piactorzító hatása lehet, hiszen az FM piaci részébe "harap" bele a PM. Ez a szolgáltatási fajta az ügyfelek számára azért lehet előnyös, mivel a szolgáltatások egy kézbe kerülnek.

A PM korlátozott FM tevékenységgel szolgáltatásfajta során előtérbe kerülhetnek a technológiai folyamatok, ugyanakkor sajnos ezek a megbízások kevesebb díjtartalommal járnak az PM cégek számára. Szintén jellemző, hogy maradnak olyan szabad kapacitások, amelyeket nem tudnak használni az ilyen megbízások teljesítése közben. Előnye, hogy a piaci részesedést általa növelni lehet, veszélye azonban, hogy az FM cégek is property menedzserekké lépnek elő, hiszen ebből csak nagyon keveset kell nyújtani az ügyfelek számára.

Még több irodai munkahely szűnhet meg, mint gondoltuk

A szakember utolsóként az FM-PM-AM egybegyúrásával létrejött szolgáltatás fajtáról beszélt. A PM számára ez a forma azért előnyös, mivel nagy rálátást biztosít az ügyfél hosszú távú stratégiájára, a felelősségi köröket azonban tisztázni kell. A legnagyobb lehetőség a türelemben rejlik, de ez a kivárás akár azt is jelentheti, hogy megbízás eltűnik. Az ügyfél számára az előnye, hogy hozzáfér minden olyan erőforráshoz, amely a PM cégeken belül már megjelent, de nagyon hangsúlyos a felelősségi körök kérdése.

Forrás

Főlap Ingatlan Még több irodai munkahely szűnhet meg, mint gondoltuk

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1139
Cikkmegtekintések találatai
332798

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 45 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz