Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Szerinted mennyit ér a Parlament?

Szerinted mennyit ér a Parlament?
Az ingatan kifejezés hallatán a leggyakrabban egy saját tulajdonú lakás juthat az eszünkbe, aminek az értéke egy értékbecslő segítségével könnyen meghatározható. Számos olyan ingatlantípus létezik azonban, amelynek értékét már korántsem ilyen egyszerű meghatározni. Ide tartoznak többek között a közösségi ingatlanok is, amelyek esetében gyakran a korlátozott forgalomképesség is nehezíti a pontos érték meghatározását - hangzott el a Grant Thornton, Közösségi Ingatlanok Értékelése mesterkurzusán.

Mitől közösségi egy ingatlan?


Közösségi ingatlanok közé olyan ingatlanok tartoznak, amelyek a közösség tulajdonában állnak, a közösség használja, közösségi funkcióknak adnak helyet vagy a közösség tudja azokat fenntartani. Ide sorolható akár a Parlament is, de például egy autópálya, egy stadion vagy egy színház is ide tartozhat. Ezek többségében állami fenntartású, kisebb részben önkormányzati, még kisebb számban pedig civil szervezetek által működtetett ingatlanok, de piaci szereplők is lehetnek a fenntartók között.

A közösségi ingatlanok hármas egysége


A közösségi ingatlanok esetében jogi szempontból funkciókról és azoknak helyet adó épületekről beszélhetünk. Ennek értelmében a "commerial-corporate-non profit" hármas egység használható, ahol a "commercial" az épületek létrehozását jelenti, egy iroda, lakóépület, raktár vagy szálloda ingatlanfejlesztők által történő megvalósítását.

A "corporate" megközelítés az ingatlanra, mint termelő helyre tekint, ami helyet ad gyáraknak, mezőgazdasági üzemeknek, de az ezekhez kapcsolódó infrastruktúra - pl. úthálózat - is ebbe a szegmensbe tartozik.

A "non-profit" rész esetében pedig az ingatlan funkciója az, hogy helyszínt biztosítson az olyan feladatoknak mint például az oktatás, az egészségügy vagy a sport.

Az egyes halmazok között lehetnek átmenetek is, de egy ingatlanportfóliónál mindenképpen fontos tudni, hogy annak egységei pontosan hova is tartoznak, azok mennyire forgalomképesek, így határozható ugyanis csak meg a portfólió pontos értéke. A Fővárosi Önkormányzat ingatlanvagyonának például hiába tesz ki jelentős részét a BKV kötött pályás közlekedésének sínállománya, vagy a csatornázási művek és a vízművek ingatlanállománya, ezek nem tekinthetők forgalomképes ingatlanvagyonnak. Ezzel szemben a hasznosítható ingatlanok között szereplő telkek, lakások és a szintén nagy értéket képviselő Bálna mellé már könnyebb piaci értéket társítani, jóllehet még ezek esetében sem mindig garantált a forgalomképesség. Abban az esetben, ha az ingatlannál fennáll a:

  • csonka telek
  • osztatlan közös tulajdon
  • közterület
  • műemléképület
  • színház
  • funkcióját vesztett épület
  • rögzített funkciójú telek
  • idegen tulajdonú felépítmény

esete, a forgalomképesség korlátozódik, így a bérbeadás, az eladás és a fejlesztés lehetősége is sokkal nagyobb körültekintést igényel.

Az értékbecslés kihívásai


Az önkormányzati vagyon értékelésénél az értékbecslések szerepe is felértékelődik, hiába van ugyanis egy önkormányzati tulajdonú ingatlanra az értékbecslési árhoz közelítő, de annál alacsonyabb vételi ajánlat, az az értékbecslésben meghatározott ár alatt nem adható el. Ellenkező esetben felmerül az önkormányzati vagyon áron alul történő értékesítése, ami büntetőjogi felelősséggel jár.

Az értékbecslés során minden esetben meg kell határozni az értékbecslés célját, így számítható ki a leggazdaságosabb és a legjobb hasznosítás. Ennek jelentősége különösen nagy akkor, ha új használatot kap az ingatlan. A piaci érték azonban korlátozottan forgalomképes ingatlanok esetén is meghatározható abban az esetben, ha az épület a piacon bármi módon hasznosítható.

A feladat bonyolultságát jól mutatja, hogy például a Parlament esetében hiába nézné meg a környéken jellemző átlagárakat egy értékbecslő, azoknak semmi köze nem lenne az országház épületének értékéhez, miközben a költséglapú értékbecslés sem lenne célravezető a több mint száz évvel ezelőtt alkalmazott egyedi technológiák és anyagok, valamint az épület esztétikai értéke miatt.

Forrás

Főlap Ingatlan Szerinted mennyit ér a Parlament?

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1139
Cikkmegtekintések találatai
332934

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 53 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz