Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

MNB: maradhat a kétszámjegyű lakásár-növekedés

A hazai lakásárak országos átlagban 15,4 százalékkal nőttek a tavalyi évben, ami mögött továbbra is jelentős területi eltérések tapasztalhatók. A fővárosban egy év alatt 22,5 százalékkal emelkedtek az árak, ami jócskán meghaladja a vidéki városokban és községekben tapasztalt emelkedést. A hazai lakáspiaci ciklus 2016 során egy érettebb szakaszába lépett, ahol a megemelkedett keresletre már a kínálat is egyértelmű élénküléssel reagált - derült ki az MNB legfrissebb Lakáspiaci jelentéséből.

Folytatódik az áremelkedés


Az eddigi áremelkedés üteme a jövőben valamelyest lassulhat, így egyelőre nem beszélhetünk túlfűtött piacról sem az új lakáscélú hitelkihelyezések bővülése, sem a lakásárak országos átlagában számított emelkedésének tekintetében. A csökkenés ellenére azonban várhatóan továbbra is kétszámjegyű lesz az árnövekedés.

Az alacsony kamatkörnyezet a kedvező hitelköltségek miatt a befektetési keresletre is pozitívan hat. A lakásárak emelkedése meghaladta az építési költségek emelkedését, ami kedvezően hatással van a fejlesztésekre. Az új lakások iránti megemelkedett keresletre egyre szélesebb kínálat reagál. A bejelentett lakásprojektek többségét azonban 2018-ban adják majd át, így az idei évben még keresleti piacra számíthatunk.

A főváros és vidék között Európa más országaiban is nagy a lakásár-dinamikák közti különbség, de Magyarország esetében különösen kiugró volt ez az érték, vagyis az eleve drágább Budapest áremelkedése jelentősen meghaladta a vidéki áremelkedést. Míg a fővárosban a tavalyi év során 22,5 százalékkal emelkedtek az árak, addig a vidéki városokban 13,4, a községekben pedig 9,3 százalékos volt az árnövekedés. Az áremelkedés azonban reálértéken is magas volt, országos átlagban elérve a 13,4 százalékot, ami alig marad el a 15,4 százalékos nominális áremelkedéstől.

MNB: maradhat a kétszámjegyű lakásár-növekedés

Növekvő hitelezés


2016 során a hitelezési folyamatok is tovább támogatták a lakáspiaci kereslet élénkülését. Az új lakáscélú hitelek kihelyezése egy év alatt 42 százalékkal nőtt, miközben a lakásvásárlások mintegy feléhez hitelfelvétel is kapcsolódik. A kedvező hitelkamatok hatását azonban ellensúlyozzák az emelkedő lakásárak. Különösen Budapestre igaz ez, ahol a lakásvásárlás elérhetőségére vonatkozó index - vagyis az, hogy két átlagkeresettel rendelkező háztartás milyen lehetőségekkel tud 70 százalékos hitelből megvásárolni egy átlagos 65 négyzetméteres lakást - folyamatosan emelkedik, Budapesten pedig már el is érte az egészségesnek mondható határt. A lakásárak azonban továbbra is a makrogazdasági fundamentumok által indokolt szint alatt tartózkodnak, így összességében továbbra sem beszélhetünk túlfűtött piacról.

Stabil ingatlanpiac: Balaton


A fővárosi lakáspiac mellett kiemelkedő a balatoni üdülőkörzet ingatlanpiaca is, mind méretét tekintve, mind turisztikai szempontból. A lakásárak a balatoni régióban az országos átlaghoz képest kisebb változékonyságot mutatnak. A válság alatt kisebb ütemben veszítettek értékükből, de jelenleg sem tapasztalható az országos átlagnál erősebb áremelkedés. A balatoni ingatlanok esetében elsősorban a vízparti üdülőkörzet volt az, ahol országos átlagot meghaladóan növekedtek az árak.

Forrás

Főlap Ingatlan MNB: maradhat a kétszámjegyű lakásár-növekedés

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1136
Cikkmegtekintések találatai
327394

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 57 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz