Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Minden jel arra utal, hogy megáll a lakásbérlés drágulása

Minden jel arra utal, hogy megáll a lakásbérlés drágulása
Átalakulhat a következő időszakban a bérelt lakások magyarországi piaca. Az elmúlt években látható jelentős áremelkedés a fővárosban véget ért és várhatóan nem is folytatódik tovább, a vidéki városokban azonban még van tér az élénkülésre, de inkább a keresleti oldalról, és ez sem feltétlenül jár majd drágulással - derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

  • A körülbelül 110-130 milliárd forintos albérletpiac átalakulás előtt áll, részben a jövő évi adócsomagban szereplő enyhítés, azaz az EHO eltörlése miatt
  • A 130-135 ezer forintos havi átlagos bérleti díjak várhatóan Budapesten nem fognak számottevően emelkedni, sem csökkenni, bár egyes városrészek kivételek lehetnek.
  • Vidéken, az egyetemvárosokban még felfutóban van az albérletpiac, a kínálat nőtt, de ehhez drágulás is társult.
  • Szegeden az átlagos albérletárak 3, Miskolcon 13, Pécsett pedig 21 százalékkal nőttek tavaly májushoz képest. Ezekben a várásokban a következő hónapokban futhat fel a kereslet.
  • A bérleti díjak emelkedésének azonban a legnagyobb városokban a keresleti oldal jövedelmi korlátai is gátat szabhatnak.
  • Összességében az ingatlan.com előrejelzése a jövőben kiegyensúlyozottabb és egyre fehéredő, átláthatóbb albérletpiacra számít.

Mekkora a piac?


A cég becslése szerint a magyarországi bérlakáspiac 110-130 milliárd forintos lehet, de nehéz pontos összeget mondani, mivel sokan feketén adják ki a lakásukat vagy a valósnál alacsonyabb bérletidíj-bevételt vallanak be. A jövőben azonban jelentősen kifehéredhet ez a szegmens, mivel a jövő évi adócsomag napokban bemutatott első verziója csökkentené a kiadó lakásokból származó bevételek terheit. A tervek szerint ugyanis jövőre nem kellene a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást - EHO-t - megfizetni, ha a lakáskiadásból származó jövedelem meghaladja az 1 millió forintot.

Budapesten 130-135 ezer forint az átlagos havi bérleti díj, ami az előrejelzések szerint nem fog emelkedni, mivel a bérlők nehezen tudják megfizetni a magasabb bérleti díjat, ezért a kereslet ellenére nem nagyon lehet feljebb vinni az árakat.

Vidéken is megállhat a drágulás


Nem várható, hogy az albérletárak az EHO esetleges eltörlése miatt mérséklődjenek, inkább fordított lesz a forgatókönyv: meggátolja és stabilizálhatja az elmúlt években jelentősen emelkedő albérletárakat. A lakástulajdonosok legalizálhatják a mostani díjakból befolyó bevételt, aki pedig eddig is befizette az EHO-t a kiadás után, annál még több pénz maradhat. Vidéken, a megyeszékhelyeken, megyei jogú városokban az átlagos bérleti díjak alapján csak kevés bérbeadó érte el az 1 milliós EHO-határt, így ezeken a településeken nem hoz számottevő változást a terhelés esetleges eltörlése.

Az ingatlan.com előrejelzése szerint az országos albérletpiac kiegyensúlyozottabbá válhat Budapesten és a nagyvárosokban. Az EHO eltörlése, a jövedelmi korlátok, a kínálat és kereslet kiegyenlítődése stabilabb, átláthatóbb, kiszámíthatóbb piacot eredményezhet, ami a bérlők és a lakásukat kiadók számára is tisztább helyzetet hozhat.

Forrás

Főlap Ingatlan Minden jel arra utal, hogy megáll a lakásbérlés drágulása

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1283
Cikkmegtekintések találatai
433779

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 50 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz