Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Óriási könnyítést kapnak az airbnb-zők

Jelentősen megkönnyíthetik az amatőr szálláshely-szolgáltatók dolgát a jövőben, 2018-tól nem csak az adminisztrációs teher csökken, de az adószabályok is változnak. Amennyiben a Parlament elfogadja a javaslatot, a jövőben már 3 lakás vagy üdülő szálláshelyként történő kiadása esetén is választani lehet a tételes általányadózást, vagyis szobánkénti mindössze 38 400 forint befizetése mellett lehet végezni a tevékenységet - derül ki a jövő évi költségvetésből.

Várhatóan 3 milliárd forinttal több maradhat a lakáskiadóknál jövőre két, ingatlan bérbe adást érintő adózási szabály változása miatt. Mint tegnap megírtuk, könnyebb lehet a hosszú távra bérbe adott lakások tulajdonosainak élete, hiszen a jövőben az 1 millió forintot meghaladó jövedelmek után sem kell 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni. De nem csak a hosszabb távra bérbeadók örülhetnek, a rövid távú lakáskiadók közül is sokak számára jelentős könnyítést jelenthet - amennyiben a Parlament megszavazza - hogy jövőre rendkívüli adminisztrációcsökkentéssel és jelentős pénzmegtakarítással is számolhatnak. 2018-tól ugyanis - az eddigi egy ingatlan helyett - már három lakás vagy üdülő bérbeadása esetén is választható lesz az ún. tételes általányadózás. Vagyis szobánként mindössze 38 400 forint mellett lehet végezni a tevékenységet.

Eddig sokat fizetett az, aki két lakást adott ki


A jelenleg még érvényes szabályok szerint, csak akkor lehetett a szálláshely-típusú szolgáltatás esetén a tételes általányadózást választani, hogy a magánszemély csak egy lakással rendelkezett, illetve ha több ingatlanja is volt, de csak az egyikben folytatott ilyen jellegű tevékenységet. 2017-ben a tételes általányadó szobánkénti éves összege 38 400 forint, amelyet akkor is meg kell fizetni, ha a tevékenységet nem egész évben folytatja.

Lényegesen bonyolultabb volt azonban az adófizetés és az adómegállapítás, ha valaki több lakást is kiadott. Ekkor az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint kellett az adót megfizetnie. Vagyis a bevételből levonhatta a költségeit, illetve az amortizációt, majd az így megkapott jövedelem után személyi jövedelemadót kellett fizetnie (15%), illetve 22 százalékos egészségügyi hozzájárulás is terhelte. Ha valaki nem tartozik az áfamentes körbe, akkor még az áfával is számolnia kell.

Óriási könnyítést kapnak az airbnb-zők


Ez azt jelenti, hogy ha valaki eddig kiadott egy 5 szobás ingatlant, akkor 192 ezer forintot kellett általányadóként kifizetnie évente, ami akkor is igaz volt, ha a lakást úgy alakította ki, hogy két különálló lakrészből álljon. Ha azonban valaki két lakást adott ki, egy 2 szobást és egy 3 szobást, akkor már a szigorúbb szabályok szerint kellett adóznia, és már 520 ezer forintos éves jövedelem esetén meghaladta a befizetet adója az első esetben felvázolt helyzetben fizetendőt. Két ilyen lakás kiadásával pedig az éves jövedelem - természetesen attól függően hogy hol található - de a XIII. kerületben például már akár 2 millió forintot is elérheti, még 50 százalékos kihasználtság mellett is. Az előbbi összeg után a tulajdonosnak 700-800 ezer forintot kell befizetnie adóként, ami elég soknak tűnhetett eddig a általányadó 200 ezer forintot el nem érő összegéhez képest.

Nagyon sokan örülhetnek


A fenti számításból látható, hogy nagyon jelentős a különbség akkor, ha valaki egy- vagy több lakást ad ki szálláshelyként. Nem csak az összegekben, de az adózás bonyolultsága miatt is. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a 3 lakás kiadása még az amatőr kiadók között is könnyen előfordulhatott, és nem csak a profi szálláshely-szolgáltatók adtak ki az eddigiekben sem egy lakásnál többet. A tételes általányadózás választásának feltételei között az ingatlanok 3-ban történő maximálása azért üdvözlendő, mivel biztosíthatja, hogy azok, akik csak másodlagos tevékenységként végzik a tevékenységet, sokkal kedvezőbb adózás mellett tehessék azt meg, míg a profi, és így sok lakást vagy üdülőt üzemeltetők befizessék a megfelelő adót.

A jövőben tehát senkinek sem éri meg majd eltitkolni a szálláshely szolgáltatásból szerzett jövedelmét, hiszen az összeg minimálisnak tekinthető a büntetéshez képest. Mivel pedig a lakást általában valamilyen népszerű oldalon hirdetik meg, a NAV is könnyen ellenőrizheti a szállásadókat, vagy egy kedves szomszéd is bejelentést tehet, vagyis a lebukás veszélye nagy.

Forrás

Főlap Ingatlan Óriási könnyítést kapnak az airbnb-zők

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1139
Cikkmegtekintések találatai
332946

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 61 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz