Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Minden, amit a lakáspiacról tudnod kell

Hol emelkedtek legjobban a lakásárak? Mennyibe került egy átlagos lakás 2016-ban? Van, ahol még olcsón vásárolhatunk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is választ ad a KSH legfrissebb lakásárakat és árindexeket tartalmazó kiadványa, amellyel teljessé váltak a 2016-os évet jellemző lakáspiaci adatsorok.

2016 IV. negyedévében a használt lakások ára 2,2, az új lakásoké 3,3 százalékkal haladta meg a megelőző negyedévi értékeket, míg egy év alatt a használt lakások 10, az újak 8,6 százalékkal lettek drágábbak. A lakáspiaci forgalom ugyancsak tovább élénkült. Az adásvételek számának emelkedése elsősorban a használtlakás-piacon jelentkezett. A 2016-ban a hirtelen megugró építési engedélyek és egyszerű bejelentések nyomán megindult lakásépítések befejezése későbbre várható, így az újlakás-piacon egyelőre még csak csekély mértékű forgalomemelkedés tapasztalható.

Országos szinten a lakások reálértéke egyelőre alacsonyabb, mint a válság előtti években. A fogyasztóiár-indexen alapuló deflálás után az új lakások 10, míg a használtak átlagosan 13 százalékkal kerülnek kevesebbe, mint 2008- ban. Budapest egyes kerületeiben azonban a lakásárak már reálértéken is meghaladják a válság előtti szinteket.

Kettészakad az ország


2016-ban a Budapesten eladott használt lakások átlagosan 20,4 millió forintba kerültek, 3 millió forinttal többe, mint 2015-ben. Ez 17 százalékos növekedést jelent, a négyzetméterárak emelkedése azonban ennél is magasabb, 20 százalék volt. A fajlagos árak gyorsabb emelkedése a piaci forgalom kisebb lakások felé tolódásával és ezeknek a lakásoknak a nagyobb mértékű drágulásával függött össze.

2016-ban az eladott használt lakások négyzetméterára Budapesten elérte a 350 ezer forintot, és ezzel a fővárosi árszint tovább távolodott az országos átlagtól. A 2010-2014 közötti években a főváros és a vidék között kétszeres volt az árkülönbség, 2016-ban már 2,7-szer annyiba került egy lakás négyzetmétere a fővárosban, mint azon kívül.

2015 óta a megyeszékhelyeken átlagosan 9,6, a kisebb városokban 5,1 százalékkal drágultak a használt lakások, míg a községekben az áremelkedés jóval szerényebb volt, mindössze 1,6 százalékot tett ki.

Budapest már reálértéken is rekordot döntött


A gyors fővárosi áremelkedés hatására Budapesten már reálértéken is 6,9 százalékkal magasabbak az árak, mint a 2008-as évben. Vidéken azonban a kisebb mértékű áremelkedés következtében a lakások reálértéke továbbra is elmarad a 2008. évi szinttől: a megyeszékhelyeken 12, a városokban 15, míg a községekben 21 százalékkal ér kevesebbet egy átlagos lakás, mint a válság előtt. Az árváltozás mértéke a vizsgált csoportokon belül azonban meglehetősen differenciált. Budapesten három belső kerületben (V, VI, VII) már 30 százalékkal is magasabbak a reálértéken mért árak, mint a válság előtti csúcsévekben, a külsőbb kerületekben azonban még mindig elmaradnak attól.
Minden, amit a lakáspiacról tudnod kell

Klikk a képre!

Lakások reálárának változása Budapesten és a megyeszékhelyeken (2008-2016, %), Forrás: KSH


A megyeszékhelyek többségére a használt lakások reálértékének csökkenése jellemző, csak Győrben és Veszprémben mutatható ki az inflációt meghaladó mértékű áremelkedés a válság előtti szinthez képest. Rendkívül nagyarányú leértékelődés következett be Miskolcon és Salgótarjánban, ahol 2016-ban 36, illetve 35 százalékkal értek kevesebbet a lakások, mint 2008-ban. A budapesti agglomerációban is még mindenhol a 2008-as szint alatt vannak a reál lakásárak.

Mennyibe kerül egy átlagos lakás Magyarországon?


Egy átlagos használt lakás Magyarországon 2016-ban 12,4 millió forintba került, amiből Budapesten egy 36 négyzetméteres lakást lehetett csak megvenni. Ezért az összegért egy nyugat-dunántúli megyeszékhelyen 56, egy észak-magyarországiban 94, míg egy észak-alföldi kisvárosban 144 négyzetmétert lehetett kapni. A kedvezőtlenebb helyzetű régiók községeiben az átlagos lakásár akár több lakás megvételére is elegendő lehetett.
Minden, amit a lakáspiacról tudnod kell

Klikk a képre!

Az országos átlag lakásárból, 12,4 millió forintból megvásárolható lakásméret régiónként és jogállásonként, Forrás: KSH


Nem nő tovább a lakáseladások száma


Ami a tranzakciószámokat illeti, 2016-ban a KSH 131 300 adásvételt számolt össze, amiből 127 200 volt a használt és mindössze bő 4 ezer volt az új építésű lakás. A használt lakások tekintetében ez néhány százalékos csökkenést jelent a 2015-ös évhez képest. Kimondottan értékesítési céllal 2016-ban 5200 lakást építettek a fejlesztők, ami több, mint az azt megelőző években, de még mindig elmarad a válság előtti értékektől. Az új lakás építési boom várhatóan az idei és a jövő évi statisztikákban jelenik majd meg. A tranzakciószámok becslésében a Duna House is hasonló eredményre jutott, ők 2016-ban 128 ezer tranzakciót becsültek, aminek havi bontása az alábbi ábrán látható.

Minden, amit a lakáspiacról tudnod kell

Lekörözzük Európát


A válság éveiben folyamatosan azt lehetett hallani, hogy Magyarországot az európai átlagnál is jobban érintette a lakásárak esése. 2013 végén azonban megfordult a trend és a hazai lakásárak a következő évek során szinte állva hagyták az eurózóna és az unió egészének átlagát.
Minden, amit a lakáspiacról tudnod kell

Klikk a képre!

Lakásárak alakulása Európában és Magyarországon, Forrás: KSH

Forrás

Főlap Ingatlan Minden, amit a lakáspiacról tudnod kell

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1138
Cikkmegtekintések találatai
327690

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 94 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz