Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Egyre több osztrák szállodát üzemeltetnek magyarok

A kedvező statisztikák ellenére a szállodaipar számos komoly dilemmával kénytelen szembesülni. Az egyik ilyen probléma a más iparágak mellett a turizmust is érintő munkaerőhiány, de a szakma várja az ÁFA-csökkentés és egyéb szabályozók körüli bizonytalanságok mielőbbi feloldását is. Nem szabad azonban elmenni az utódlás kérdésköre mellett sem, ami mostanra elérte a hazai piacot is.

A vidéki Magyarországon a kkv-k és a családi vállalkozások szerepe a turizmusban Ausztriához hasonlóan megkerülhetetlen. Sok család múltja, jelene és jövője épül erre a tevékenységre, generációk nőttek fel családi panziókat, szállodákat, éttermeket és strandfürdőket üzemeltetve.

Egyre több osztrák szállodát üzemeltetnek magyarok "Sok helyen ezekben az években jön el az a pillanat, amikor a család mégis úgy dönt, új működtetőt bíz meg, esetleg el is adja a vállalkozást. Mindezt sokszor a további fejlődés érdekében teszi, de az is gyakran előfordul, hogy a családban egyszerűen nincs, aki átvegye és a továbbiakban is ellássa ezeket a pozíciókat. Ilyen helyzet nem csak nálunk fordul elő. Ausztriában például számos magyarok által is kedvelt síterepen látni olyan szállodát, amelyet magyar, cseh vagy szlovák családok üzemeltetnek, mivel eredeti tulajdonosaik vagy eladták, vagy bérbe adták hoteljeiket" - mondta el Hegedűs Attila, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. partner-ügyvezetője.

Egy-egy ilyen helyzet azonban gyakran keserű szembesülést eredményez számos alapvető kérdéssel:

  • Van-e egyáltalán kereslet a piacon az adott létesítményre, és vajon milyen árképzési elv érvényesíthető?
  • A szálláshely, étterem vagy egyéb vállalkozás mérete lehetővé teszi-e azt, hogy nem családi vállalkozásként is kielégítő jövedelmet termeljen?
  • Vajon a korábban generációk alatt felépített és működtetett vonalat kívánja-e folytatni az új üzemeltető vagy tulajdonos, vagy esetleg teljesen új koncepciót szeretne megvalósítani?
  • Új tulajdonos vagy üzemeltető bevonásával is ugyanaz a cash-flow termelhető-e ki, mint amit jelen helyzetben a (családi) vállalkozás is el tud érni?
  • Az előzőhöz kapcsolódva, vajon az eddigi tulajdonos képes-e kiengedni a működtetés feletti kontrollt?

"A legtöbb esetben hamar kiderül, hogy racionálisan továbbra is csak egyetlen irány létezik, ez pedig a megkezdett munka eddigi kereteken belüli folytatása, mivel a termék alkalmassága ezt teszi lehetővé. Ilyenkor a fő feladat, ha ez lehetséges, a következő generációk részben, vagy egészben a családi vagyon működtetésére, megőrzésére és növelésére való nevelése lesz. Sokszor azonban ilyenkor sem marad más megoldás, mint az üzemeltetés átadása vagy az értékesítés és ilyenkor következik a fájdalmas szembesülés azzal, hogy a piac csak egy egészen más árképzést tud elfogadni, mint a létesítményhez nagy emocionális értéket is kapcsoló családi tulajdonos. Sok ilyen szituáció rengeteg konfliktussal és megrázkódtatással jár, ami részben vagy egészben elkerülhető, ha a tulajdonosok a stratégiai döntés előtt kikérik külső szakértő véleményét, a folyamat során pedig mediátorként veszik igénybe segítségüket." - tette hozzá a szakember.

Könnyebb a helyzet akkor, ha az új üzemeltető vagy tulajdonos a további fejlesztések reményében veszi át a vállalkozást. Ilyen esetekben az anyagi vonatkozások kevesebb problémák okoznak, hiszen a perspektivikus jövő ismeretében a vevő szándékai gyakrabban találkoznak az eladó vagy bérbeadó igényeivel. Ám a családiból professzionálissá fejlesztett vállalkozások esetében is célszerű nagyon pontosan szabályozni, hogy a tulajdonos milyen ütemezéssel vonul ki az aktív üzemeltetésből, mert a tapasztalatok szerint ez számos feszültségnek veszi időben elejét.

Kedvező fejlemény, hogy a nemzetközi trendekhez hasonlóan Magyarországon is megjelentek azok a kisebb szállodaüzemeltető cégek, amelyek képesek független vagy márkanévvel is rendelkező hotelek működtetésére és akár alternatívát tudnak nyújtani a nagy márkanevek mellett. Ezek a cégek hajlandóak és képesek a nemzetközi standardokkal nem rendelkező - de nemzetközi minőségű - kisebb nagyobb méretű szállodák működtetésére vidéken és a fővárosban is.

Forrás

Főlap Ingatlan Egyre több osztrák szállodát üzemeltetnek magyarok

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1195
Cikkmegtekintések találatai
386451

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 13 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz