Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Itt a legújabb rezsicsökkentés

A Portfolio információ szerint a kormányzat eltörölheti a lakások bérbeadása esetén fizetendő EHO fizetési kötelezettséget. Több marad a tulajdonosok zsebében, vagy alacsonyabbak lehetnek a bérleti díjak? Valószínű, hogy bizonyos szintig fehéredést jelenhet majd az új intézkedés, hiszen eddig a szabályok erősen "büntették" az 1 milliós jövedelem átlépést. Az eddigiek során is már teljesen legálisan bérbe adott ingatlanok esetében pedig akár még a bérleti díj is mérséklődhet, ezáltal csökkentve a lakhatás "rezsi" költségét.

Az eddigiek szerint, ha valakinek az ingatlan bérbeadása esetében 1 millió forintnál magasabb összegű jövedelme keletkezett, akkor a teljes jövedelem után 14 százalékos EHO-t kellett fizetnie a jövedelemadón felül, amennyiben "az Eho tv-ben meghatározott 14 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulási fizetési kötelezettséggel járó jövedelmek (például osztalék, vállalkozásból kivont jövedelem) után megfizetett 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás együttes összege a tárgyévben nem éri el a 450 000". Míg ha nem érte el a jövedelme az említett határt csupán a személyi jövedelemadót kellett megfizetnie. Ezen a gyakorlaton változtatnának most. Bár még nincs hivatalos közlés az ügyben, információink szerint a jövőre eltörölhetik az ingatlanok bérbeadása esetén fizetendő EHO fizetési kötelezettséget.

Az kiadott ingatlanokból származó jövedelmet egyébként a különadózó jövedelmek között kell feltüntetni, számítása pedig kétféle módon történhet, 10 százalékos költséghányaddal (bevétel 90 százaléka lesz a jövedelem, függetlenül a költségektől) vagy tételes elszámolással, mikor a bevételből levonhatja a költségeket. Fontos azonban megjegyezni, hogy amennyiben a közműórák a tulajdonos nevén maradnak, vagyis nem kerülnek átírásra a bérlő nevére, akkor az átadott rezsidíj is bevételnek számít.

Kiknek lehet segítség?


Az eddigi szabályozás erősen "bűntette" azokat, akik magasabb bérleti díjak mellett adták bérbe ingatlanjukat, és akadhattak olyan esetek, mikor érdemes volt esetleg a bérleti díjat is alacsonyabban tartani, hogy a jövedelem végül ne lépje túl a 1 millió Forintot. Míg 999 ezer forintos jövedelem esetén, az adózás után 850 ezer forint maradt a kiadónál, 1001 ezer forintos jövedelem esetén azonban csak 710 ezer forint, vagyis 140 ezerrel forinttal kevesebb. Legalábbis papíron. Ugyanis a lakásbérbeadás Magyarországon erősen a szürke gazdaság zónájába esik, sokan hivatalos papírok nélkül adják ki ingatlanjukat, illetve mások, pont a kisebb adófizetési teher miatt, inkább egy alacsonyabb összegen kötnek hivatalos szerződést, míg a fennmaradó különbözetet készpénzben kérik el.

Itt a legújabb rezsicsökkentés

A KSH Miben élünk felmérése 2015-ben készült, vagyis azóta a lakások piaci értéke magasabb lehet.


A EHO fizetési kötelezettség esetleges eltörlése sokak számára jelenthet megkönnyebbülést, Budapesten például nagyon könnyű elérni a már éves szinten 1 millió forintot meghaladó jövedelmet jelentő havi 84 ezer forintot. A számítás során a tulajdonos lakáskiadás esetén a bérleti díjból, mint bevételből levonhatja az amortizációs költségeket, a rezsi a bevétel és költség oldalon is megjelenik, vagyis a jövedelmet nem növeli. Éves szinten 2 százalékos amortizációs költséggel számolva egy 24 milliós lakás esetén havonta 40 ezer forint az értékvesztés, vagyis 124 ezer forintos bérleti díj mellett a jövedelem már eléri a 84 ezer forintot, ami az EHO fizetési kötelezettséget is maga után vonja.

Az elmúlt években a lakásárak rekord sebességgel növekedhet, és a bérleti díjak is jelentősen megemelkedtek. Az említett bérleti díj szint tehát egyáltalán nem a valóságtól elrugaszkodott, különösen nem a fővárosban vagy egyes nagyobb városokban, ahol mind a bérleti díjak, mind pedig az ingatlanárak magasak. A fentiek ráadásul nem csupán a drága bérbe adást érintették eddig hátrányosan, de a nagyobb ingatlanok, esetleg házak kiadását is, ahol bár a fajlagos bérleti díj adott esetben lényegesen alacsonyabb lehetett, mint sok kisebb lakás esetében, de összességében magasabb összeget kértek érte a tulajdonosok a sokkal nagyobb alapterület miatt.

Itt a legújabb rezsicsökkentés


Fehéredhet a lakáskiadás


Magyarországon a lakáskiadások jelentős része feketén vagy inkább szürkén történik. Ennek számtalan kockázata van ugyan mind a tulajdonosra, mind pedig a bérlőre nézve, de mégis sokan választják ezt a megoldást. Kérdés, hogy az EHO fizetési kötelezettség feltételezett eltörlése fehérítheti-e a jövőben a lakások bérbe adását. Elképzelhető hogy ha nem is a teljes bérleti díj bevallására sarkallná a tulajdonosokat, de esetleg magasabb lehet a "hivatalos része" a bérleti díjnak. Azok azonban, akik eddig is rettegtek a listázástól,és teljesen feketén adták ki a lakásukat ez sem fogja a hivatalos út felé terelni. A bérlők számára ugyan a legtöbb esetben így kevés pozitívummal jár az EHO esetleges eltörlése, azokban az esetekben azonban ahol például teljesen tisztán történik a bérbe adás és az éves szinten 1 millió forintot átlépő jövedelmi kategóriába esett a kiadása, elképzelhető, hogy a lakásbérleti díja is csökkenhet, amely a lakhatás költségét is mérsékelheti.
Itt a legújabb rezsicsökkentés

A lakás kiadások fehéredésere tehát óriási hatással vélhetően nem lehet az intézkedés, vélhetően a megszüntetés mögött is az áll, hogy nagyon alacsony összeg folyt be belőle a költségvetésbe, a többség a trükközés választotta. A fehéredés elsősorban a büntetés szigorításával (jelentős összeg megfizetésének kötelezettsége) vagy a lebukás veszélyének növelése esetén lehetne elérni. Előbbi azonban még akár csökkenhet is, ha ugyanis az EHO-t eltörlik, a be nem vallott jövedelem összege csökken, vagyis kisebb büntetésre számíthat a feketéző tulajdonos.


Forrás

Főlap Ingatlan Itt a legújabb rezsicsökkentés

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1283
Cikkmegtekintések találatai
433747

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 22 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz