Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Új lakást vennél? Ne hagyd magad átverni!

Új lakást vennél? Ne hagyd magad átverni!
Az elérhető választék bővülésével egyre többen döntenek új építésű lakás vásárlása mellett. A helyszínen, a lakás méretén és beosztásán túl azonban érdemes több dologra is odafigyelni, hogy elkerüljük a költözés utáni kellemetlen meglepetéseket.

A témáról részletesebben a Portfolio Ingatlanmagazin legújabb számában olvashatunk, ami a Portfolio Könyvesboltban vagy a nagyobb újságárusoknál vásárolható meg.

Válaszd a megbízható referenciát!


Szerencsés helyzetben vagyunk, ha olyan fejlesztőtől szeretnénk lakást vásárolni, akinek már legalább évtizedes múltja van a hazai lakáspiacon. Ebben az esetben számíthatunk az elvárt minőségre, hiszen a cégnek akár több ezer elégedett ügyfele is lehet. A mostani piacon azonban egyre több olyan cég is piacra lép, akik a magasabb hozam reményében, tapasztalatok nélkül vágnak bele a lakásépítésbe. Hogy ezt kiszűrjük, a szerződéskötés előtt mindenképpen érdemes a fejlesztőt felkeresni, és érdeklődni a cég korábbi munkáiról, valamint magáról a cégről is kereshetünk nyilvánosan elérhető információkat, például a tulajdonosok személyéről vagy az árbevételek alakulásáról.

Az elégedett ügyfélkör a legjobb garancia


Még ha kellően sok fejlesztés áll is egy cég mögött, hasznos lehet, ha tudunk olyan korábbi vásárlókkal beszélni, akik már néhány éve a tőlük vásárolt lakásban laknak, és megkérdezzük a tapasztalataikat az esetleges váratlan meglepetésekről. Ha kellően nagy beruházásról van szó, akár az is elképzelhető, hogy az adott fejlesztés egy korábbi ütemébe már beköltöztek a lakók, így érdemes rákérdezni, hogy mennyire tartósak a kivitelező munkái, előjöttek-e hibák, ha igen, azokat hogyan sikerült kijavítani. Bizonyos esetekben az is lehet, hogy a fejlesztő gondnokságot üzemeltet, amely vállalja a felmerülő hibák javíttatását.

Készülj fel a csúszásra!


Sok esetben előfordul, hogy az épület átadása csúszik a tervezetthez képest. Ez többnyire pár hónapot, de akár fél évnél többet is jelenthet, ami különösen akkor okoz problémát, ha a jelenlegi lakásunkból valami ok miatt - bérleti szerződés megszűnése, lakás eladása - addigra ki kell költözni. Ebben az esetben érdemes a késedelem idejére vonatkozó kötbért meghatározni az előszerződésben.

Minőségellenőrzés


A kivitelezővel egyeztetve akár az építkezés közben is lehet műszaki ellenőrzést végeztetni, a lakás átvétele előtt azonban mindenképpen tegyük ezt meg. Járjuk végig egy szakemberrel és a kivitelező illetékes személyével együtt a lakást, és győződjünk meg a beépített elemek megfelelő minőségéről, valamint egyeztessük, hogy mire és milyen hosszan adnak garanciát!

Fizetési konstrukciók


Új építésű lakások vásárlásánál akár többféle fizetési konstrukció közül is választhatnak a vásárlók, aminek akkor van jelentősége, ha az épület még nem készült el. Ebben az esetben az előszerződéskor a vételár egy bizonyos százalékát ki kell fizetni a beruházónak, amit sok esetben az építkezés alatt felhasznál.

Gyanússá teszi a fejlesztőt, ha már az előszerződéskor, az építkezés kezdete és engedélyeztetése előtt a teljes vételár nagy részét ki akarja fizettetni a vásárlóval, ez ugyanis a beruházó tőkeerejének hiányára utal.

A legtöbb esetben az előszerződés megkötésekor a fejlesztő a vételár 25 százalékának befizetését kéri, de vannak beruházók, akik kedvezőbb, 10 vagy 20 százalék befizetését várják csak el. A fennmaradó részt pedig vagy a készültség arányában szakaszosan, vagy az építkezés végén egy összegben kell kifizetni.

Tehermentes legyen az ingatlan!


Gyakran előfordul, hogy a kivitelezéshez felvett hitel miatt a társasház összes lakására jelzálogjogot terhelnek. Ha ez a helyzet áll fenn, mindenképpen nézzük meg, hogy a szerződés milyen lehetőségeket kínál a leendő lakásunk tehermentesítéséhez.

Lakásvásárláskor tehát új építésű esetén is legyünk körültekintők, figyeljünk oda a részletekre, ha pedig bármivel kapcsolatban bizonytalanok vagyunk, kérjük szakértő segítségét mind jogi, mind kivitelezési kérdésekben!

A témáról részletesebben a Portfolio Ingatlanmagazin legújabb számában olvashatunk, ami a Portfolio Könyvesboltban vagy a nagyobb újságárusoknál vásárolható meg.

Forrás

Főlap Ingatlan Új lakást vennél? Ne hagyd magad átverni!

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1283
Cikkmegtekintések találatai
433753

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 27 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz