Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Miért nincs még mindig lufi a lakáspiacon?

Miért nincs még mindig lufi a lakáspiacon?
Komoly fellendülésen ment keresztül a hazai ingatlanpiac az elmúlt néhány évben, egyre többen vannak, akik nem csak a befektetési, hanem a saját célú lakásvásárlásra is elérkezettnek látják az időt. Az adásvételek során azonban sokszor nagy a vevőkben a bizonytalanság, akár az új építésű lakások kivitelezésével, akár az elérhető hitelek és támogatások körével, akár a piac alakulásával kapcsolatban. A Portfolio Ingatlan és az FHB Bank által szervezett legutóbbi Lakás Klub alkalmával ingatlanpiaci szakértők beszélgettek a lakáspiac lakosságot érintő legfontosabb kérdéseiről.

A mostani piaci folyamat a rendszerváltás óta mért időszakban a második ingatlanpiaci boom, ami bizonyos tekintetben hasonlít az ezredforduló felívelő szakaszára, de számos ponton különbözik is attól - mondta el Horváth Áron, az ELTINGA vezetője és a Budapesti Lakáspiaci Riport elemzője. Az 1998-tól 2006-ig tartó emelkedés és a 2013 óta tartó felívelés legfőbb hasonlóságai az alábbiak:
  • Nem csak Magyarországon, hanem Európa legtöbb országában is felfelé mennek a lakásárak
  • A boom egy gyors emelkedéssel indul, ami az évek során fokozatosan alábbhagy
  • A befektetők megjelenése lobbantja lángra a piacot, alternatív ingatlanbefektetési formák - pl. jógastúdiók, szabadulószobák - megjelenése
  • Az építkezések lassan indulnak be
  • Az állam különböző kedvezményekkel fűti a boomot (akkor: adókedvezmények, szocpol, most: áfacsökkentés, csok, ltp)

A legfontosabb különbségek:
  • Jelenleg stabilabb makrokörnyezet jellemzi a piacot
  • Az agglomeráció helyett a mostani felívelést a belváros fűti, aminek hatására tovább nyílik az árolló
  • A főszereplők most professzionálisabbak, tájékozottabbak, mint a 90-es évek végén
  • Az elérhető információs-technológiai felületeknek és az elemzéseknek is köszönhetően sokkal több a hozzáférhető információ, mint húsz vagy akár tíz évvel ezelőtt

Az ingatlanárak országos átlagát azonban Budapest húzza fel, a szárnyalás elsősorban a fővárost, azon belül is a belvárost, valamint a kedvezőbb elhelyezkedésű vidéki nagyvárosokat érintette, míg a hátrányos helyzetű kistelepüléseken gyakorlatilag stagnálnak az árak - mondta el Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese. Noha a mostani árszintek magasnak mondhatók, a reálértéken azonban még csak a 2002-es árszinteknél járunk, így ingatlanpiaci lufiról egyelőre nem beszélhetünk, a budapesti belvárosban - V. vagy VII. kerületben - ugyanakkor már óvatosnak kell lenniük a befektetőknek - tette hozzá a szakember. A munkaerőhiány és az, hogy az állami beruházások lekötik a kivitelezői kapacitásokat együttesen hajtották és hajtják fel az árakat, a támogatási rendszerek azonban kedveznek a lakásvásárlásnak.

Az értékbecslői kihívásokra hívta fel a figyelmet Molnár Zsolt, az FHB Ingatlan Zrt. vezérigazgató-helyettese. Egy ingatlanportfólió átértékelésénél ugyanis az ország számos településén egyáltalán nem állnak rendelkezésre tranzakciós adatok. Az ország több, mint 3000 településéből mindössze 500 olyan van, ahol az elmúlt két évben évente legalább öt adásvétel történt. Éppen ezért, egy nagyvárostól távol eső községben egy új családi ház felépítése hiába kerül akár 20-25 millió forintba a megdrágult építőanyag és kivitelezői költségek miatt, az értékesítésnél ez nem jelent garanciát a bekerülési költségen való értékesíthetőségre. Különösen akkor, ha a használt családi házakat ugyanott legfeljebb 8-10 millió forintért tudják eladni.

Az ingatlanról befektetési szempontból beszélt Reök András, a Takarékbank Zrt., Pénz- és Tőkepiaci Üzletágának osztályvezetője. Az ingatlan elsősorban azok számára lett népszerű befektetés, akik eddig a biztonságosabb bankbetétekben tartották a pénzüket. A kockázatosabbnak számító részvénypiacon ugyanis az ingatlanpiacinál is magasabb hozamokat lehetett az elmúlt években elérni, így például a részvénytulajdonosok nem feltétlenül helyezték át ingatlanba a tőkéjüket. Mielőtt azonban ingatlanba fektetjük a pénzünket, érdemes átgondolni azt is, hogy valóban van-e időnk, energiánk a kiadással foglalkozni, ellenkező esetben érdemes lehet a könnyebben diverzifikálható ingatlanalapok között is nézelődni - hangsúlyozta a szakember.

Forrás

Főlap Ingatlan Miért nincs még mindig lufi a lakáspiacon?

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1139
Cikkmegtekintések találatai
332436

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 69 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz