Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

A külföldiek tehetnek mindenről, ami Budapesten történt?

A válság után kilőttek a lakásárak Magyarországon, különösen Budapesten illetve ezen belül is a belvárosban. Ebben nagy szerepet játszott a befektetési célú lakásvásárlások felfutásának, az airbnb-láznak. A tavalyi évben ugyan ez utóbbi valamelyest csendesedni látszott a piac telítődése miatt, az árak azonban továbbra is a fővárosban mentek fel a leginkább. Ebben pedig nagy szerepet játszhattak a külföldi lakásvásárlók, akiknek aránya az ország nagy részén ugyan mindössze 3-3 százalék között mozgott, ugyanakkor Budapesten a belső kerületekben 22-27 százalékos volt részesedésük.

A hazai lakáspiacon jelentősen megugrottak az árak, a növekedés azonban jelentős különbségeket mutat, 2015 III. és 2016 III. negyedéve között Budapesten 22,8 százalékkal növekedtek az árak az MNB adatai szerint, míg például az Észak-Magyarországi régióban 6,3 százalékkal drágultak csak az ingatlanok. De az áremelkedésben második helyen álló Közép-Dunántúli régióban is csupán 14,8 százalékos volt az árbővülés.

A lakásárak változása Magyarországon 2015. III. és 2016. III. negyedéve között

A külföldiek tehetnek mindenről, ami Budapesten történt?

Forrás: MNB


A lakásárak válság utáni megugrásában jelentős szerepet játszott a befektetők részéről megnyilvánuló érdeklődés, sokan ugyanis alternatív befektetési lehetőséget láttak az ingatlanpiacban, és kiadási céllal vásároltak lakást. A hatás különösen Budapesten volt jelentős, vagyis nem véletlen éppen itt növekedtek a legjelentősebben a lakásárak. Az árakra nagy hatást gyakorolt a befektetési célú lakásvásárláson belül is a sokak által airbnb láznak nevezett jelenség. Ez azonban 2016-ban már veszített a lendületéből, a piac telítődése miatt sokaknak már nem érte meg a rövid távú lakáskiadást választani, ennek ellenére az árak tovább szárnyaltak az érintett belső kerületekben. Ha térképen nézzük, akkor Budapest belül is tetten érhetőek a jelentős drágulási különbségek. Itt szintén látható, hogy a belső területek élenjártak az áremelkedésben a tavalyi évben, mindössze pár külsőbb helyszín tudta tartani velük a lépést az OTP Jelzálogbank adatai szerint.

A külföldiek tehetnek mindenről, ami Budapesten történt?

Forrás: OTP Jelzálogbank


A jelenségben nagy szerepet játszhatott, hogy a budapesti belváros a külföldi vásárlók körében is nagy népszerűségre tett szert. A drágulást látva a külföldiek is igyekeztek meglovagolni a felívelés keltette hullámot. A külföldi vásárlók aránya Budapesten volt a legmagasabb, ahol vásárlók 8,6 százaléka volt nem magyar állampolgár, a második helyen pedig - vélhetően az osztrák határ közelsége miatt - az Észak-Dunántúli régió állt.

A lakásvásárlók megoszlása nemzetiség szerint régiónként (2016 I. - 2016 III. közötti negyedéves adatok alapján)

A külföldiek tehetnek mindenről, ami Budapesten történt?

Forrás: MNB


A külföldi vásárlók érdeklődése azonban Budapesten belül is erős megosztottságot mutatott, ugyanis a belváros magasan lekörözte a többi kerületet a külföldi által megvalósított tranzakciók terén. Az VII. kerületben a vásárlók közel 22 százaléka nem volt magyar állampolgár, a VI. kerületben az arányuk több, mint 25 százalékos volt, míg az V. kerületben elérte a 27 százalékot. A külföldiek ugyan az előbbieknél alacsonyabb arányban, de szintén jelentős mértékben vásárolták a VIII. és az I. kerületi ingatlanokat. Előbbi esetében arányuk meghaladta a 14 százalékot, míg utóbbi esetében a 11 százalékot.

Az lakásvásárlók megoszlása nemzetiség szerint budapesti kerületenként (2016 I. -2016 III. közötti negyedéves adatok alapján)

A külföldiek tehetnek mindenről, ami Budapesten történt?

Forrás: MNB

A külföldiek tehetnek mindenről, ami Budapesten történt?

Az előbbiek tehát azt mutatják, hogy a külföldi vásárlóknak jelentős szerepe lehetett a budapesti belváros jelentős drágulásában. Kérdés, hogy a jövőben hogyan alakul a számuk, hiszen alapvetően spekulatív vásárlásokról van szó, és az ilyen tömeges vásárlások hozzájárulhatnak a jövőben egy esetleges lakáspiaci buborék kialakulásához.

Forrás

Főlap Ingatlan A külföldiek tehetnek mindenről, ami Budapesten történt?

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1283
Cikkmegtekintések találatai
433745

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 20 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz