Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Most vegyünk lakást vagy várjunk még vele?

A 2008-as ingatlanpiaci válság hatása még mindig sokak emlékezetében élénken él, így van, aki már most egy ahhoz hasonló lufi kialakulását véli felfedezni. Ennél azonban bonyolultabb a helyzet, az ország egyes területeinek lakáspiaci jellemzői jelentősen különböznek egymástól. Hogy pontosan mire is számíthatunk a következő időszakban, arról részletesebben az április 24-i Portfolio Lakás Klub ingyenes rendezvényén hallhatunk előadásokat. Az eseményen ingatlanpiaci szakértők mutatják be az aktuális folyamatokat és válaszolnak a lakásvásárlókat érintő legfontosabb kérdésekre.

A lakásvásárlás előtt állók közül egyre többekben merül fel a kérdés, hogy a mostani áremelkedés vajon meddig tarthat még ki. A magas árak azonban még nem garantálják azt, hogy a közeljövőben hirtelen jelentős árcsökkenés következzen be. A Portfolio Ingatlan által megkérdezett szakértők egyetértenek abban, hogy a lakások áremelkedése lassul, de egyelőre még nem beszélhetünk stagnáló piacról. Az új lakások esetében például a többség enyhe áremelkedésre számít, kevesen vannak csak, akik szerint további jelentős árnövekedés várható, de egyelőre azok is kevesen vannak, akik szerint pár hónapon belül teljesen megállhatnak az árak.

Most vegyünk lakást vagy várjunk még vele?

Mit mondanak az árindexek?


A laksárindexek ugyan soha nem látott magasságokban vannak, az inflációval korrigálva viszont nem állunk magasabban, mint a válság előtti években. Az FHB lakásárindexén jól látszik, hogy emelkedtek az árak a 2000-es évek első nyolc évében, majd estek vissza a válság alatt, de az elmúlt három év meredek korrekciója is leolvasható.

Most vegyünk lakást vagy várjunk még vele?

A prosperáló nyugat-magyarországi megyékkel és Budapesttel szemben sok esetben elnéptelenedő falvak állnak, amelyek között nem csak az árkülönbségek hatalmasak, hanem a piaci folyamatok is ellentétesek. A kistelepülések többségében nem következett be a budapestihez hasonló árrobbanás és ebben a következő hónapokban sem várható változás. Az ország kisebb településein mind a lakások, mind a családi házak áraiban stagnálásra számít a többség, de egyesek szerint enyhe árcsökkenés is bekövetkezhet. Míg azonban egy nyugati határszélen fekvő község vonzó lehet a határ túloldalán dolgozó ingázók számára, addig Magyarország keleti régióit leginkább az elvándorlás sújtja.

A lakáspiac hanyatlásától tehát egyelőre nem kell tartani, de a megkérdezett szakemberek egyetértenek abban, hogy az elmúlt két-három év töretlen optimizmusa fokozatosan alábbhagy majd, így az árak növekedése is egyre mérsékeltebb lesz.

Látva a hazai lakáspiac elmúlt években produkált meredek szárnyalását egyre többek szájából hangzanak el olyan mondatok, miszerint "Úgyis bedőlnek az árak", "Nem éri meg ennyiért lakást venni", stb. A valóság azonban nem ennyire egyszerű. Hogy pontosan mi is várható a lakáspiacon, mikor és hogyan érdemes lakást venni, valamint mire kell odafigyelni a lakásvásárlóknak és a befektetőknek, arról a Portfolio következő befektetői klubján meghívott szakértőkkel keressük a választ. Az ingyenes rendezvény időpontja 2017. április 24. 17:30, a helyszín pedig a Hotel AQUINCUM lesz.


A lakásbérlés lehetőségei


Elsősorban az egyetemvárosokban és a fővárosban beszélhetünk bérlakás piacról, ahol különböző okokból megjelenik az igény a lakások bérlésére is. Magyarországon azonban még mindig alacsony a bérelt lakásban élők aránya. Míg Svájcban vagy Németországban minden második ember bérelt lakásban él és Dániában, Franciaországban vagy az Egyesült Királyságban is minden harmadik, addig Kelet-Európa országai közül a Balti országokban csak minden ötödik, Magyarországon minden kilencedik, Romániában pedig mindössze minden huszadik lakos.

Most vegyünk lakást vagy várjunk még vele?

A lakások bérleti díjai az eladási árakkal párhuzamosan jelentős emelkedésen vannak túl, a következő hónapokban viszont már ebben a szegmensben is stabilizálódni látszik a piac. Mind Budapesten, mind a megyeszékhelyeken a megkérdezett szakértők szerint a bérleti díjak stagnálására lehet számítani.

Éppen ezért a saját célú lakásvásárlók mellett a befektetőknek is egyre körültekintőbbnek kell lenniük ahhoz, hogy hosszú távon is jó eredményeket érjenek el ingatlanuk bérbeadásával. Ebben segíthet az április 24-én megrendezendő Portfolio Lakás Klub, ahol az előadások majd az azt követő beszélgetések során a lakossági igényeket érintő kérdések kerülnek napirendre, ezzel segítve a lakásvásárlókat. A rendezvényre a belépés díjtalan, azonban regisztrációhoz kötött, amit ezen az oldalon lehet megtenni.

Forrás

Főlap Ingatlan Most vegyünk lakást vagy várjunk még vele?

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1139
Cikkmegtekintések találatai
332460

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 68 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz