Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

A technológia, amiben Magyarország egyáltalán nincs lemaradva

Az Európai Unió lakosságának 75 százaléka városokban él, de mostanra globálisan is több ember él városban, mint falvakban. Az energia legnagyobb részét ugyancsak a városok használják fel, de a károsanyag-kibocsátásban is a városoké a vezető szerep. A jövőben emiatt az energia-felhasználásban, a közlekedésben és az infrastruktúra területén is radikális változásokra lesz szükség, ennek alapján indult útjára a Smart City - Okos Város - koncepció.

A szemünk előtt zajlik a negyedik ipari forradalom. A digitalizáció, a big data, az Internet of Things, az okosodó városok és otthonok, az önvezető autók, az intelligens üzemeltetési rendszerek, a robotizáció, az e-kereskedelem és a világot átszövő hálózatok már közel sem a jövő, hanem nagyon is a jelen témái. A Portfolio Smart City 2017 konferencia ezekben a témákban keresi a lehetőségeket, a kihívásokat és igyekszik választ adni a ma vezetőinek, hogy a jövő számára jó döntéseket hozhassanak. Az április 27-i konferencia helyszíne a Hotel InterContinental.

A növekvő forgalmi dugók, a lég- és zajszennyezés mind olyan problémák, ami a városok élhetőségét veszélyeztetik, aláássák a versenyképességet és hosszú távon is rontják az életminőséget. A felmerülő kockázatok kezelésére, az erőforrások hatékony felhasználására és a különböző területek problémáinak összefüggő kezelésére jött létre a Smart City koncepciója.

Mit jelent ez a gyakorlatban?


A Smart City kulcsterületei közé tartozik a közlekedés, az energetika, a városi környezet, az életvitel, a város igazgatása, valamint az előző területeket is összekapcsoló infokommunikációs infrastruktúra. Az említett területek azonban nem kezelhetők egymástól függetlenül, a megvalósítási elemeik is sokszor átfedik egymást.

A fenntartható, költséghatékony, környezetbarát és biztonságos városi életkörülmények iránt egyre nagyobb a társadalmi igény. Az "okos" eszközök terjedésével pedig mindez egyre valóságosabbá válik. A European Smart City Initiative lényege, hogy egy átfogó rendszerbe összesítik az EU által finanszírozott különféle smart city projekteket, amelyek az EU 20-20-20 célkitűzéseinek elérését célozzák. Ez a gyakorlatban a károsanyag-kibocsátásnak a 20 százalékos csökkentését, a megújuló energia 20 százalékos arányának elérését és az energiahatékonyság 20 százalékos növekedését jelenti. Ennek érdekében szükség van

 • a fenntartható városi mobilitás fejlesztésére
 • a fenntartható energiahatékony épületek létrehozására
 • az információs és kommunikációs technológia integrálására a közlekedés és energetikai területén
 • és a szociális ellátórendszerek korszerűsítésére

Smart közlekedés


A közlekedésben rövid távon az elektromos járművek terjedése és az olyan lehetőségek, mint a közösségi kerékpárrendszer kialakítása jelenti a megoldást. Hosszabb távon azonban meg kell tervezni az elektromos töltőhálózatok rendszerét vagy az akár vezető nélküli kooperatív járművek hálózatát is.

A technológia, amiben Magyarország egyáltalán nincs lemaradva

Forrás: Shutterstock


A vezető nélküli technológiák jelentős időmegtakarítást eredményezhetnek, például egy épület bejáratánál kiszállva az autó magától leparkol vagy tovább megy oda, ahol másnak szüksége van rá. Ugyancsak a smart koncepció része az ehhez illeszkedő közlekedési pályák kialakítása is. A dinamikus sávmenedzsment, vagyis a változtatható sávkiosztás és a dinamikus sebességkorlátozás is ide tartozhat. Ennek részeként a kis forgalmú időszakokban a sebességhatár növelése, míg a rossz időjárási körülmények között annak csökkentése is lehetővé válik.

Az elektromos járművek vezeték nélküli töltését lehetővé tevő e-charger sávok kialakítása, a dinamikus parkolóhely-kiosztás, illetve az intelligens forgalomszabályozás is a következő évek Smart City koncepciójának lényegi elemei lesznek.

Smart energetika


Az energiafelhasználás hatékonyságának növelése, valamint a megújuló energiaforrások terjedése alá főként olyan megoldások tartoznak, mint az épületek hővisszanyerő rendszerei, az energiahatékony közvilágítás vagy az egy csatornán keresztül megvalósítható - fogyasztói szokásokat is elemző - okos mérési megoldások.

Hosszabb távon mindez kiegészíthető a lokális energiatárolással vagy az otthonok és járművek közötti energiaátadás lehetőségével. Az épületek kialakításánál a geotermikus energia felhasználásának terjedése, a városi szolár parkok vagy a lokális szélerőmű parkok telepítése segítheti a zöldenergia terjedését.

Smart városi környezet


A különféle okos megoldások a városi környezetet is egyre inkább elérik. Ide tartozhat az intelligens épületek a központosított automatizálással vagy a távoli szabályozhatósággal. A végső cél természetesen ebben az esetben is az energiahatékonyság növelése, de akár az épületbiztonság is javítható ezáltal. Az okos megoldások közé sorolható azonban a városok éghajlatváltozását figyelembe vevő megoldások - beépített anyagok, zöldfelületek, megújuló energiaforrások - is, amelyekkel csökkentehető például a jövőbeli hőhullámok hossza.

A levegőminőség javítása, a vízfelhasználás hatékonysága és a hulladékok hasznosítása egyaránt növeli az élhetőséget, ezek tehát együttesen javítják a városban élők mindennapjait. A technológiai fejlődés következtében a különböző megoldások összehangolása is lehetővé válik, aminek végső soron a városlakók látják az előnyét.

Smart életvitel


A smart életvitel témaköre a mindennapjaink változására utal, ahol az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és a biztonság kerül reflektorfénybe. Az ide tartozó megoldások közé tartozik többek között
 • az egészségügyi megfigyelések, rosszullétek, balesetek detektálására létrehozott kamerarendszerek
 • automatizált egészségügyi riasztók
 • egészségmegőrzést segítő IT eszközök
 • információk nyilvántartása
 • digitális írástudatlanság csökkentését segítő programok
 • interaktív képzésialkalmazások - akár tömegközlekedésen is
 • smart katasztrófavédelem az egyes rendszerek összehangolásával

Mi a helyzet Magyarországon?


Az elsőre szokatlannak tűnő ötleteket sokan futurisztikus hóbortnak gondolhatják, az azonban tény, hogy Magyarország ezekben technológiákban szinte egyáltalán nincs lemaradva a legfejlettebb országoktól. A nálunk épülő okosotthonok például megegyeznek a legújabb nyugat-európai épületekkel, míg a városi közlekedésben alkalmazott megoldások - pl. e-car sharing - is a legújabb trendeket követi.

A szemünk előtt zajló negyedik ipari forradalom vívmányai tehát Magyarországot sem kerülik el, a digitalizáció, a big data, az Internet of Things, az okosodó városok és otthonok, az önvezető autók, az intelligens üzemeltetési rendszerek, a robotizáció, az e-kereskedelem és a világot átszövő hálózatok már közel sem a jövő, hanem nagyon is a jelen témái. A 2017. április 27-én a Hotel InterContinental-ban megrendezendő Portfolio Smart City 2017 konferencia is ezekben a témákban keresi a lehetőségeket és igyekszik választ adni a ma vezetőinek, hogy a jövő számára jó döntéseket hozhassanak.

A konferencián nem csak Budapestről lesz szó, hanem a Kecskeméti Városfejlesztési Tőkealap létrehozásának tapasztalatairól és az alföldi megyeszékhely fejlődési lehetőségeiről is hallhatunk előadást.

Forrás

Főlap Ingatlan A technológia, amiben Magyarország egyáltalán nincs lemaradva

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1139
Cikkmegtekintések találatai
332923

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 48 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz