Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Sok lakásvásárló csak most kapott igazán észbe

Az Otthon Centrum becslése szerint a 130 ezret meghaladó 2015. évi forgalmat követően 2016-ban az adásvételek száma elérte a 150 ezret. 2017 erőteljes tranzakciószám növekedéssel indult, ami alapján az Otthon Centrum országosan 36-38 ezer lakás adásvételt becsül az év első három hónapjára.

Általában a második és a harmadik negyedév eladásai határozzák meg leginkább az éves teljesítményt, ezért mindenképpen biztató jel, hogy idén a tavaszi szezon előtt már aktívnak látszanak a lakásvásárlók. A piac továbbra is nagyon koncentrált: 2017 I. negyedévében elsősorban a fővárosban és a fővárosi agglomerációban, Nyugat-Magyarországon, a Balaton menti településeken és a nagyobb vidéki városi körzetekben vannak vásárlók az ingatlanhálózat szerint. Budapest továbbra is kiemelkedő, de csökkenő részesedéssel rendelkezik: a KSH első negyedéves adatai szerint 2014 és 2016 között a fővárosi tranzakciók aránya az összes adásvételen belül 31,5 százalékról 27,6 százalékra csökkent.

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője 2017-ben a legnagyobb mértékű tranzakciószám növekedést a fővárosi agglomeráció gyorsforgalmi utak által érintett térségeiben vetíti előre. Különösen az északi és a déli agglomerációs szektorban (a 2-es főút, az M3-as illetve délen az M0, 4-es út és M6 autópálya közötti szakasza mentén, illetve ezen utak közvetlen vonzáskörzetében), valamint vidéken, a megyei jogú városokban és környékükön.

Sok lakásvásárló csak most kapott igazán észbe

A fenti számokhoz azonban azt hozzá kell tenni, hogy egyelőre elég nagy különbség mutatkozik abban, hogy az ingatlanközvetítők mekkora tranzakciószámot becsülnek az első negyedévre. A Duna House legfrissebb statisztikái szerint például az első negyedévben 29 600 tranzakció valósult meg, míg az OC számaiban 36-38 ezer szerepel. Ráadásul hozzá kell azt is tenni, hogy az ingatlanközvetítő hálózatok elsősorban Budapesten illetve a nagyobb városokban aktívak, a nagyon kicsi településekről erősen korlátozott saját információval rendelkeznek.

Sok lakásvásárló csak most kapott igazán észbe


Az Otthon Centrum közleményében a fajlagos átlagárak alakulása is féltüntetésre került. Mely szerint Budapesten a tégla lakások árai 354 és 578 ezer forint között mozogtak az idei év első negyedévében. Vidéken a hasonló ingatlanok árai jóval alacsonyabbak voltak, a nagyobb városokban 134 és 325 ezer forint között mozogtak.
Sok lakásvásárló csak most kapott igazán észbe
A feltüntetett árak ugyanakkor az Otthon Centrum értékesítései alapján kerültek számításra, így fordulhat elő, hogy például egyes esetben az árak csökkenését látjuk (pl. 3. kerület, Szombathely, vagy Békéscsaba) 2016 első negyedévéhez képest, vagy brutális - már szinte hihetetlen - áremelkedést mutatnak a számok (pl. Székesfehérváron például nem igazán valószínű, hogy 70 százalékkal drágultak volna az ingatlanok egy év alatt átlagosan).

Véleményünk szerint, az időpontok között jelentős különbség mutatkozhatott abban, hogy pontosan milyen típusú ingatlanok cseréltek gazdát és ez okozza a számok ugrásait. Nagyon meglepő például az is, hogy a fővároson belül a 9. kerület 124 százalékkal értékelődött fel, míg a 3. kerületben csupán 30 százalékkal emelkedtek az árak az elmúlt három évben. De ugyancsak érdekes, hogy Kecskeméten több mint 112 százalékkal emelkedtek volna az árak 2014 és 2017 között, miközben más becslések szerint még a jelentős növekedést produkáló, fővárosi helyszíneken sem számszerűsítettek ekkor drágulást.

Elképzelhető, hogy a dolog hátterében az új lakások megjelenése is áll, mivel 2017-ben értékesítésre kerülhettek ilyen ingatlanok, melyeknek eleve magasabb a fajlagos ára, míg 2014-ben még hiányoztak a piacról. Így a fenti számokból azért lakáseladóként és vásárlóként sem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

Sok lakásvásárló csak most kapott igazán észbe

Forrás

Főlap Ingatlan Sok lakásvásárló csak most kapott igazán észbe

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1138
Cikkmegtekintések találatai
327693

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 95 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz