Ingatlan Hírek

Colosseum Ingatlan Debrecen
Ingatlan közvetítés és Értékbecslés

Magyarország lakáspiaca állva hagyja a világot

A piaci szereplők egyéni élethelyzete szerint változik, hogy a lakásárak emelkedését pozitív vagy negatív folyamatként értelmezhetjük, az azonban biztos, hogy a lakások drágulásában Magyarország a régió országaival - illetve további feltörekvő országokkal - együtt jelentősen elhúzott a világ többi részétől. Hogy ez pontosan mekkora különbségeket jelent, részletesebben is kiderül a J.P. Morgan által készített elemzésből.

A lakásárak válság utáni mélypontja az országok többségében 2011 és 2013 között következett be, azóta azonban a legtöbb helyen elindult a növekedés. Ennek mértéke eltérő volt az egyes országokban. Míg Kelet-Közép-Európában és több feltörekvő országban stabilan emelkedtek az árak, addig a világ egy jelentős részén ez legfeljebb néhány százalékos pozitív elmozdulást jelentett.
Magyarország lakáspiaca állva hagyja a világot

Klikk a képre!


A kutatásban az EMEA feltörekvő piaci országok - vagyis az európai, közel-keleti és afrikai térségből - többek között Magyarország, Csehország, Lengyelország, Horvátország és Románia szerepel, illetve bekerült még Oroszország, Törökország, Marokkó, Izrael és a Dél-Afrikai-Köztársaság is. A bázisév 2010 volt, amihez képest a legmagasabb áremelkedés Törökországban ment végbe, ahol 13-14 százalékkal drágultak átlagosan a lakásárak évente. Ez a vizsgált időszakban 112 százalékos áremelkedést jelent, de Izraelben és a Dél-Afrikai-Köztársaságban is 47 illetve 36 százalékkal nőttek az árak. Meg kell azonban jegyezni, hogy Törökországban és a Dél-Afrikai-Köztársaságban ezalatt az infláció is jelentős volt.
Magyarország lakáspiaca állva hagyja a világot

Klikk a képre!


Bizonyos országokban az olajárak is hatással vannak a lakásárakra, például Oroszországban és Szaúd-Arábiában, ahol a kezdeti növekedés után az olaj világpiaci árának zuhanásával a lakásárak is csökkenésbe kezdtek. Ami az euroövezeten kívüli uniós országokat illeti a vizsgált 2016-os évben Magyarországon drágultak legnagyobb mértékben a lakások, megelőzve Romániát és Csehországot, de 2017-re az Eurostat adatai szerint már Csehország áll az élen, ahol szintén kétszámjegyűre gyorsult az áremelkedés.
Magyarország lakáspiaca állva hagyja a világot

Klikk a képre!


A lakásárak fejlett országokhoz történő felzárkózására tehát egyik országban sem lehet panasz, a lakhatási költségek drasztikus emelkedése azonban - amennyiben azt a jövedelmek emelkedése csak korlátozottan követi - csökkenti a megtakarításra és fogyasztásra fordítható összeget, ami egy bizonyos szint felett a családi költségvetés aránytalanságaihoz és nehezedő megélhetéshez vezet.

Forrás

Főlap Ingatlan Magyarország lakáspiaca állva hagyja a világot

Domain név eladó!

Érdeklődni illetve ajánlatot tenni e-mail-ben lehet:

iroda @ colosseumingatlan.hu

vagy a

Kapcsolat Menüben


Animált felhőkép

Felhőkép

 

Hőtérkép

Oldal Találat

Látogatók
1
Cikkek
1139
Cikkmegtekintések találatai
332386

Előrejelző oszlop

Ki olvas minket

Oldalainkat 37 vendég és 0 tag böngészi

Hírdoboz